WTA összefoglaló – 2013. június

Júniusban egy tornától eltekintve a wimbledoni felkészülésről szólt a tenisz – Nürnbergben még a Garrost búcsúztatták salak pályán. A Wimbledon előtti füves pályás tornák egyikén sem vettek részt a top3 tagjai.

Birmingham (június 9. – június 15.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
International$235,000Melanie OudinDaniela Hantuchova

Az Aegon Classic az  első füves pályás verseny a naptárban, a wimbledoni felkészülés fontos része. Ennek ellenére az igazán nagy nevek nem teszik tiszteletüket Anglia 2. legnépszerűbb városában, inkább vesznek egy hét pihenőt a Roland Garros után.

Forrás: wtatennis.com

Forrás: wtatennis.com

A 2012-es győztes az egykoron nagy reménységű, ám azóta mélyre süllyedő Melanie Oudin volt, aki 2013-ban első körös vereséget szenvedett a horvát Tomljanovic ellen. A verseny első kiemeltje, Kirsten Flipkens nem játszott az első körben, a másodikban pedig Tomljanovicot ejtette ki. Tovább azonban nem sikerült menetelnie, a 16 között Rybarikova állította meg. A 2. kiemelt Makarova ennél is rosszabbul járt, rögtön az első mérkőzésén kikapott az új-zélandi Erakovic ellen.

A legjobb 4 közé mindössze egy kiemelt játékos került Rybarikova (16.) személyében, ő a Cirsteát (3.) búcsúztató Vekic ellen játszott, és maradt alul az elődöntőben (7:6, 1:6, 6:3). A tábla másik felén az amerikai Riske előbb a 4. kiemelt Paszeket, majd az 5. Lisickit is legyőzte, teljesen megérdemelten harcolta ki tehát az elődöntős szereplést. Ellenfele Daniela Hantuchova volt, aki Mladenovic (12.) és Schiavone (15.) legyőzésével került a 4 közé. Riske ezúttal is jól kezdett, 7:5-re megnyerte az első játszmát, ám ezután már nem tudta tartani a lépést szlovák ellenfelével: Hantuchova 6:1, 6:4-el fordított, és bejutott a döntőbe. A finálét tehát két nem kiemelt játszotta, akik közül Hantuchova bizonyult jobbnak, 7:6, 6:4 arányban megnyerte a döntőt. Hantuchova pályafutása 6. tornagyőzelmét szerezte meg, az elsőt füves borításon.

 .

Nürnberg (június 8. – június 15.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Internationalsalak$235,000-Simona Halep

A Nürnberger Versicherungscup a birminghami tornával párhuzamosan zajló verseny, melyet 2013-ban rendeztek első alkalommal. Birminghammel ellentétben azonban ez nem a Wimbledonra való felkészülésül, inkább a Roland Garros levezetéséül szolgál, ugyanis salak pályán rendezik. Stuttgart mellett ez a másik német helyszíne a WTA tournak.

Forrás: wtatour.com

Forrás: wtatennis.com

A torna első kiemeltje Jelena Jankovic volt, aki az elődöntőig simán gázolt át a mezőnyön, ott viszont legyőzte őt a szabad kártyás Petkovic (6:4, 6:3). A sérülése után visszatérni igyekvő német teniszező két kiemelt honfitársát is búcsúztatta, a 4.  Georges után a 8. Beck is áldozatául esett.

Az alsó ágon a 7. kiemelt Halep brillírozott, 3 mérkőzésen összesen 13 játékot veszített. Korán búcsúzott a 3. kiemelt Cornet és a 2. Zakopalova is, az elődöntőt Safarova (5.) és Halep játszották. A román teniszező jól kezdett, 6:3-ra nyerte az első játszmát, a másodikban azonban egy játékot sem tudott behúzni – 0:6, egyenlített Safarova. A döntő játszmában aztán összekapta magát Halep és 6:2 arányban megnyerte azt. A döntő nem hozott nagy küzdelmet, Halep 6:3, 6:3-ra legyőzte a hazai közönség előtt játszó Petkovicot, és megszerezte pályafutása első WTA tornagyőzelmét. Ekkor valószínűleg nem is sejtette, hogy a szezon hátralévő része a világelsőségért folytatott Williams – Azarenka párharc mellett nagyrészt róla fog szólni…

.

s’Hertongenbosch (június 15. – június 21.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
International$235,000Nadia PetrovaSimona Halep

A wimbledoni felkészülés második hetének egyik tornáját Hollandiában rendezték, 7 km-re s’Hertongenbosch városától az Autotron Rosmalen komplexumban. A verseny 1990. óta szerepel a férfiak naptárában, 1996-tól pedig vegyes ATP/WTA esemény.

Forrás: wtatennis.com

Forrás: wtatennis.com

A tavalyi győztes Nadia Petrova volt, de ő 2013-ban a párhuzamosan zajló eastbourne-i versenyt választotta. Az első kiemelt olasz Roberta Vinci már a 2. fordulóban csomagolni kényszerült: a múlt héten Nürnbergben első tornagyőzelmét megszerző Halep füvön sem jött zavarba, és 6:0, 6:1-el lemosta a pályáról Vincit. Halepre az elődöntőben a 3. kiemelt Suarez Navarro várt, aki szintén megkapta a magáét a lendületbe jövő román hölgytől – 6:3, 6:2, Halep utolsó 3 meccsén 10 játékot veszített összesen.

Az alsó ágon a 2. kiemelt Cibulkova két kört ment, majd a 8 között kikapott a selejtezős Muguruzától (6:4, 6:4), aki korábban már az 5. kiemelt Barthelt is hazaküldte. A 4. kiemelt Flipkens azonban már túl nagy falatnak bizonyult, a belga 6:3, 6:1-re gyűrte le spanyol ellenfelét. Simona Halep tehát két hét alatt másodszor játszhatott tornadöntőt, és most sem remegett meg a keze. 6:4, 6:2 – két sima játszma, és máris zsebben volt pályafutása 2. tornagyőzelme.

 .

Eastbourne (június 16. – június 21.)

KategóraBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Premier$690,000Tamira PaszekElena Vesnina

Az Aegon International története egybeolvadt Martina Navratilova nevével, 11 alkalommal sikerült elhódítania az eastbourne-i trófeát, és 6 alkalommal párosban is sikerrel járt. A versenyt közvetlenül Wimbledon előtt rendezik.

Forrás: wtatennis.com

Forrás: wtatennis.com

A címvédő Tamira Paszek az első körben rögtön Wozniackival (5.) találta szemben magát. A dán hölgy neve manapság már nem ad okot túl sok aggodalomra, Paszek azonban elveszítette az első játszmát, a másodikban 2:2-nél pedig feladni kényszerült a mérkőzést. Az első kiemelt Agnieszka Radwanska számára nem sikerült jól a wimbledoni felkészülés, rögtön az első meccsén kikapott a selejtezős Hamptontól. Az amerika hölgy ezen felbuzdulva egészen a döntőig menetelt, az elődöntőben szetthátrányból fordítva Wozniacki ellen (6:7, 7:5, 6:3). Első körben esett ki Stosur és Ivanovic, Kerber és Kvitova egyel tovább bírták.

Csalódást keltően szerepelt a 2. kiemelt Na Li is, aki az első fordulóban legyőzte Cornet-t, Bartoli ellen pedig játék nélkül jutott tovább, Vesninával azonban már nem bírt (7:6, 6:3). Az orosz hölgy Wickmayer elleni elődöntős meccsét is meg tudta nyerni, méghozzá könnyed 6:2, 6:0-val, és a döntőben sem vacakolt Hampton ellen – 6:2, 6:1. Két nem kiemelt játékos döntőzött tehát egy top10-es játékosokkal teli tűzdelt mezőnyben, ami nem volt túl jó előjel az év 3. Grand Slam tornája előtt. Vesnina pályafutás 2. WTA tornagyőzelmét szerezte.

.

A hónap játékosának Halepet választottuk, aki megszerezte pályafutása első WTA tornagyőzelmét, amit rögtön a következő héten meg is toldott egy újabbal.

A kiemelt kép forrása: zimbio.com

A hozzászólások le vannak zárva.