ATP összefoglaló – 2013. szeptember – A Selyemúton

Szeptember elején, a US Open döntőjével véget ért a szabadpályás szezon, elkezdődtek a fedettpályás európai és ázsiai tornák. Szeptemberben 6 ilyen tornát rendeztek.

Metz (szeptember 16. – szeptember 22.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250kemény€467,800Jo-Wilfried TsongaGilles Simon
forrás: cdn4.tennistemple.com

forrás: cdn4.tennistemple.com

Az első felvonás helyszíne Metz, a lotaringiai történelmi város volt egy 250-es tornával.
A franciák hagyományosan motiváltan és jól szerepelnek a hazai tornákon, nem volt ez másképp ezúttal sem. A főtáblán, nagy örömünkre a 11 francia játékos mellett Fucsovics Marci nevével is találkoztunk,  aki a kvaliból verekedte fel magát ide. Ha már feljutott, nem is állt meg itt: óriási meglepetést okozva, legyőzte az idei Australian Openen többek között del Potro kiejtésével a legjobb nyolcba jutó francia Jeremy Chardy-t, a torna hetedik kiemeltjét.

Elszállsz, mint Lotaringia, gondolhatta a mi fiunk, ezek után a következő fordulóban Tobias Kamke is verhetőnek tűnt. Az újabb bravúr azonban már nem sikerült, a megnyert magyar első szett után Kamke hozta a mérkőzést. Sebaj, Tóbiás, azért ez jó hét volt Marcinak.

Metz világháborús hagyományaihoz méltón a legjobb 8 közé 3 francia mellett 3 német játékos is bekerült. Akárcsak a világháborút, a francia-német párharcokat is a franciák nyerték, a legjobb négy mezőnyében három francia játékos volt található. Itt sor került még egy német-francia ütközetre, ahol Florian Mayer és Jo-Wilfried Tsonga találkozott. A mérkőzés első részében Florian májerkedett és szettelőnybe is került, azonban a címvédő, első kiemelt fordítani tudott. A döntőben aztán Tsonga kénytelen volt fejet hajtani Gilles Simon előtt, aki játszmaveszteség nélkül nyerte meg a tornát.

Szentpétervár (szeptember 16. – szeptember 22.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250kemény$519,775Martin KlizanErnests Gulbis
forrás: i2.cdn.turner.com

forrás: i2.cdn.turner.com

Ugyanezen a héten egy másik 250-es versenyt is rendeztek, Szentpétervárott, ahol a tavalyi döntős Fabio Fognini volt az első kiemelt. Ezen a tornán már 45. világranglista-pozícióval is kiemelést lehetett szerezni, így megnyílt a lehetőség a hátrábban reangsorolt játékosok számára is. Ők éltek is az alkalommal, a legjobb négy közé három nem kiemelt teniszező jutott be.

Az elődöntőben az egyetlen életben maradt kiemelt, Ernests Gulbis a csak lengyelek számára kimondható nevű Przysiezny-t, míg az ibériai rangadón a spanyol Garcia-Lopez a portugál Sousát verte sima mérkőzésen. A döntőben a fenegyerek Gulbis döntő szett 6/0-ra győzőtt, megnyerve ezzel idei második, karrierje negyedik tornáját.

Ernests Gulbis; egy férfi, no nem Szentpétervárról, hanem Jurmalából, Lettországból, aki annak idején hatalmas tehetségnek indult, mostanában Federert és Nadalt kritizáló csípős nyilatkozataival vétette észre magát, ezúttal azonban a játéka is meggyőző volt.

 

A következő héten már Ázsiába tette át székhelyét a mezőny, a maláj fővárosban, Kuala Lumpurban, és Thaiföldön  rendeztek hasonló kategóriájú tornát, azonban lényegesen erősebb mezőnnyel.

 

Kuala Lumpur (szeptember 23. – szeptember 29.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250kemény$984,300Juan MonacoJoao Sousa
forrás: www.taipeitimes.com

forrás: www.taipeitimes.com

A tavalyi győztes Juan Monaco, azután, hogy tavaly, életében először bekerült az első tízbe a világranglistán, idén rendkívül gyenge szezont produkált, a négy Grand Slam tornán például egyetlen meccset sem tudott nyerni. Sandokan hazájában a szorgos David Ferrer volt az első kiemelt, de egy győztes mérkőzés után Joao Sousa megálljt parancsolt neki.

A legjobb négy közé a portugálon kívül a szebb napokat is megélt Jürgen Melzer, a másik ágon Julien Benneteau  és Stanislas Wawrinka jutott be. Mindkét találkozón az esélytelenebb játékos lépett tovább, így luzitán-gall döntőt láthattak az ázsiaiak. A sokszínű francia játékos, united colors of Benneteau, ezúttal egy árnyalattal halványabban teljesített. A 24 éves Sousa, folytatva előző heti remek szereplését, az első, elvesztett szett után szoros másodikban egyenlített Benneteau ellen, majd megnyerte a döntő játszmát, és ezzel élete első ATP-tornáját is.

 

Bangkok (szeptember 23. – szeptember 29.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250kemény$631,530Richard GasquetMilos Raonic
forrás: www.stevegtennis.com

forrás: www.stevegtennis.com

Eközben a másik helyszínen, a szexturisták paradicsomában, a thai-jellegű ételek és italok földjén, szintén két top 10-es játékos részvételével zajlott a torna. Az első két kiemelt, a szokatlan stílusú H&M cuccokban pompázó Tomas Berdych és a címvédő Richard Gasquet egyaránt bejutott az elődöntőbe.

A döntőbe jutásért Berdych nagy csatát vívott az előző héten tornagyőztes Gilles Simon-val. A döntő szettben a cseh vitézkedett, és 7/5-re nyerte a döntő játszmát a borotvaélen táncoló mérkőzésen, ahol a francia játékos nem volt elég éles, így nem lett méltó a Gilette Simon névre. Az alsó ágon a mezőny egyik legnagyobb adogatója, a két lábon járó láb, Milos Raonic hasonlóan szoros meccsen diadalmaskodott Gasquet felett.

Már csak a döntő estéje maradt hátra, one night in Bangkok, Valasske Mezirici és Podgorica leghíresebb szülötteivel. Berdych ezen a mérkőzésen nem tudott mit kezdeni a 18 ászt ütő Raonic-csal, így a kanadai játékos hódította el a trófeát.

 A kisebb tornák után Két 500-as verseny is elkezdődött még a hónap végén, Pekingben és Tokyóban.

Peking (szeptember 30. – október 6.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 500kemény$3,566,050Novak DjokovicNovak Djokovic
forrás: www.chinadaily.com

forrás: www.chinadaily.com

A kínaiak jobban meg tudták fizetni a legnagyobb sztárokat, így a Tiltott Város szomszédságában jóval erősebb mezőny gyűlt össze. Ezen a tornán nem nagyon akadtak meglepetések. Berdych és Gasquet folytatta előző heti jó szereplését, mindketten elődöntőbe jutottak, ahol azonban a világ jelenlegi két legjobb játékosa jelentette számukra a Nagy Falat.

Ebből már könnyen kitalálható, hogy egy hónapon belül sor került a US Open döntőjének visszavágójára Rafael Nadal és Novak Djokovic között. A várt nagy csata ezúttal elmaradt, Djokovic túl Nagy Falat volt Nadalnak. Az őszi fedettpályás tornákon hagyományosan jól szereplő szerb játékos két szettben visszavágott az amerikai bajnokságon elszenvedett vereségért, és megvédte pekingi bajnoki címét. 2013-ban Nadal először kapott ki keménypályán.

Kettejük egymás elleni mérlege ekkor 22-16 volt Nadal javára, keménypályán azonban Djokovic közel kétszer annyi mérkőzést nyert.

 

Tokyo (szeptember 30. – október 6.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 500kemény$1,437,800Kei NishikoriJuan Martin Del Potro
forrás: video.atpworldtour.com

forrás: video.atpworldtour.com

Eközben a tokyói versenyen az első kiemelt Juan Martin del Potro Nicolas Almagróval, Milos Raonic pedig Ivan Dodiggal meccselt a döntőbe jutásért. Az argentin albatroszt a tie breakekben ütött jó szervái kihúzták a bajból, és 7/6 7/6-ra győzött a közutálatnak örvendő spanyol ellen.

Az alsóági elődöntőben pedig a horvát teniszező csak egy szettig tudott lépést tartani a top 10 kapuján egyre erőteljesebben dörömbölő Raonic-csal, és sima második szettel elbukta a mérkőzést.
A döntőben a két nagy adogató, amint várható volt, szoros mérkőzést vívott, végül az egyre jobb formába lendülő del Potro 7/6 7/5-re legyőzte Éles István kanadai hasonmását.

Ez a meccs kiválóan szemléltette, miről szól a tenisz nevű játék. Raonic szinte minden mutatóban jobb volt, mint vetélytársa. Jobb arányban ütötte be a szerváit és nagyobb arányban is nyerte belőlük a pontokat. Jobban ritörnözött és ezekből is több pontot szerzett. Egyetlen mutatóban volt jobb az argentin fiú, és ez el is döntötte a mérkőzést: mindkettejüknek 3 bréklabdája volt, és ő ebből egyet értékesített.

Szálljon árrá, Potro szan – mutattak a repülőtéren a lenyugvó nap irányába a felkelő nap országának fiai és lányai, a győztest búcsúztatván, aki a Tour következő nagy versenyére, Shanghaiba indult.

 

A hónap játékosának Joao Sousát választotuk, aki tornagyőzelme mellett egy elődöntőt is játszott. Bár ugyanezt a teljesítményt Gilles Simon is fel tudja mutatni, a mérleg az ő nyelvét a portugál fiú felé billentette, Simon felé csak nyújtotta, mert (hja, a média már csak ilyen) a francia játékostól ez az eredmény – főleg hazai pályán – minimálisan elvárható, Sousa viszont először tudott ilyen győzelmet elérni, ráadásul egy elég gyenge félév után, egy héten belül, majd 12 ezer km távolságot legyőzve.

 

Kiemelt kép forrása: 1.bp_.blogspot.com

A hozzászólások le vannak zárva.