Wawrinka duplázhat Chennaiban

2014. január 4.
by DGM96

A második legjobb svájci is döntőzik a héten, francia ellenfele lesz.

rogerw

forrás: http://www.atpworldtour.com

Először Eduard Roger-Vasselein (7.) és Marcel Granollers (8.) nézett farkasszemet egymással. A nyolcadik kiemelt spanyol elég gyengén kezdte a mérkőzést. Amellett, hogy kétszer elveszítette a szerváját, fogadóként mindössze két labdamenetet nyert, így a francia első szettbéli 6/2-es sikere nem volt véletlen.

Roger-Vasselein az első játszma 2/2-es állásától kezdve zsinórban öt játékot nyert, ami 6/2 1/0-ás eredményt hozott. Ezután viszont Granollers percei következtek, 4/1-re elhúzott, ami dupla-breakelőnyt jelentett. Ebből egyet egyből el is veszített, de ez is elég volt ahhoz, hogy 6/4-el egalizáljon.

A döntő játszmát a spanyol egy nyert fogadójátékkal kezdte, 2/0-ra vezetett, de a francia óriási küzdelmek közepette zsinórban négy játékot zsebelt be, ami végül a győzelmet is bebiztosította (végeredmény: 6/2 4/6 6/3).

Ahol a bevezetésben megemlített Stanislas Wawrinka fog rá várni. Az első helyen kiemelt svájci a kanadai Pospisilt (5.) győzte le. Az első szett kiélezett harcot hozott. A kanadainak voltak előbb breaklabdái, mégis az esélyesebb (“Stan”) nyert előbb fogadóként játékot. A svájci azonban nem tudta break-jét olyan könnyedén előnyre váltani. 3/2-nél, Wawrinka szervájánál a kanadai négyszer is egy pontra volt a játék megnyerésétől, ám a vissza-break nem sikerült, ami meg is bélyegezte a szett további alakulását. 6/4-gyel a svájci került előnybe.

A következő szettben is egyenrangú ellenfél volt Pospisil az első kiemelt számára. Wawrinka a szerváját 15 lejátszott pont után tudta csak hozni első ízben. De ez a nehezen megnyert játék meghozta az önbizalmát, egyre veszélyesebb volt a kanadai adogatásaira, 3/3-nál sikerült is breakelnie, viszont előnybe nem tudott kerülni. A következő game maratoni csatát hozott, mely során Pospisil visszavette elvesztett szerváját. Az izgalommal tehát nem volt gond, ám 5/5-nél a kanadai hátsérülése “elrontotta a bulit”. Ekkor ugyanis az ötödik kiemelt nem érezte magát alkalmasnak arra, hogy tovább játsszon, így sajnálatos módon feladta a meccset.

A döntőt tehát Wawrinka és Roger-Vasselein játssza holnap. Annak ellenére, hogy a svájci a 8., a francia pedig az 52. a világranglistán, Wawrinka nem nevezhető toronymagas esélyesnek. Kétszer játszott már eddig következő riválisával. Legutóbb otthon, a 2013 végi Bázeli tornán, két játszmában verte meg őt a francia. Azelőtt pedig 2012-ben, pont ugyanezen a helyszínen csaptak össze először, akkor viszont ő nyert 6/3 3/6 7/5-re.

Ám, ha a mentális dolgokat nézzük, a  svájci tűnik favoritnak. Neki ez lesz a 14. ATP-döntője, míg Roger-Vasseleinnek (egyéniben) mindössze a második.

kiemelt kép forrása: atpworldtour.com