ATP beharangozó: Montpellier, Zágráb és Vina del Mar

2014. február 1.
by Írókéz

Az Australian Open Series végeztével a Tour más földrészeken folytatódik. Február 3.-tól két fedettpályás és egy szabadtéri versenyt rendeznek.

Montpellier

ATP 250  borítás: fedett keménypálya

pénzdíj: € 426.605  címvédő: Richard Gasquet

gasquet paire montpellierA francia kisvárosban rendezett verseny komoly hagyományokkal rendelkezik. Korábbi győztesei között megtalálhatjuk McEnroe, Sampras, Kafelnyikov és Roddick nevét. A montpellier-i torna mostanában veszített jelentőségéből, de azért erős mezőny gyűlik itt össze évről évre. Ahogy a hazai versenyeken szokás, tiszteletét teszi a teljes francia különítmény, ezúttal csak Jo-Wilfried Tsonga nem lesz jelen.

Nagy esély van rá, hogy ismét francia győzelem születik, hiszen az első nyolc kiemeltből öt játékos a hazai színeket képviseli. A torna első kiemeltje a címvédő Richard Gasquet, a világranglista 9. helyezettje. Második kiemelt Gilles Simon, aki két éve elődöntős volt, de itt lesz a 2010-es címvédő Gael Monfils és a 2008-as döntős Julien Benneteau is.

Aki a végső francia sikert leginkább megakadályozhatja, az Jerzy Janowicz. A lengyel fiú a lábcsonttörése után Ausztráliában tért vissza, a felemásan sikerült AusOpen után itt szeretné bizonyítani, hogy ismét számolni kell vele.

A verseny selejtezőjében elindult Fucsovics Marci is, aki írásunk időpontjában már túljutott egy fordulón. Következő ellenfele a verhető francia Olivetti lesz, reméljük nem a hazai játékos nevét nyomtatják majd a következő fordulóban a táblára. Tavaly Metzben, szintén francia földön Marci a selejtezőből indulva főtáblára jutott, és ott is nyert egy meccset, reméljük ez jó ómen lesz neki most is.

Zágráb

ATP 250  borítás: fedett keménypálya

pénzdíj: € 426.605   címvédő: Marin Cilic

forrás:i607.photobucket.com

forrás:i607.photobucket.com

2006 óta, amióta a horvát főváros otthont adhat ennek a tornának, csupán háromszor tudott nem hazai teniszező diadalmaskodni. Az első verseny győztese, Ivan Ljubicic már nem aktív, de a 2011-es győztes Ivan Dodig és a háromszoros bajnok Marin Cilic egyaránt harcba száll az újabb sikerért.

Az első két kiemelt Tommy Haas, a világranglista 12. helyezettje, aki 18. profi szezonját kezdi meg, de csak először teszi tiszteletét Zágrábban, valamint a 2012-es bajnok Mikhail Youzhny. Mindketten jóval túl vannak a harmincon, de még mindig nagyon jók, mindketten nyertek tavaly ATP-tornát. Esélye lehet még a harmadik kiemelt Philipp Kohlschreibernek, de akár a hazai közönség és a gyors pálya támogatását élvező szervakirály Ivo Karlovicnak is.

Van már viszont egy nagy hiányzója is a versenynek: Grigor Dimitrov nem tudta kipihenni az OZ Openen szerzett lábsérülését, és csalódottan bár, de lemondta a részvételt.

Mostanra megszületett a torna első meglepetése, a 2007-es győztes Marcos Baghdatis a selejtező első fordulójában kikapott a 19 éves szerb Pedja Krstintől.

Vina del Mar

ATP 250  borítás: salak

pénzdíj: € 426.605   címvédő: Horacio Zeballos

forrás: cdn.ph.upi.com

“Senki sem győzheti le 12-szer zsinórban Fernando Gonzalezt!”
forrás: cdn.ph.upi.com

A verseny 2012-ben tért vissza Vina del Marba, egy rövid santiago-i kitérő után. A chilei verseny az év első salakpályás tornája, egyszersmind első felvonása a négy részből álló dél-amerikai sorozatnak, amelyet a legjobb chilei játékos, a négyszeres győztes, olimpiai aranyérmes Fernando Gonzalez tiszteletére Golden Swingnek is neveznek.

Vina del Marban a latinokon kívül nem sok babér termett másnak. A verseny 1993 óta íródó történelmében mindössze Slava Dosedelnek sikerült nem latin versenyzőként nyernie, és ez is még 1995-ben volt. A torna még arról nevezetes, hogy tavaly ezen a megmérettetésen tért vissza 7 hónapos kihagyása után Rafael Nadal. Döntőbe jutott, ott azonban vereséget szenvedett az argentin helyszínelőtől, Horacio Zeballostól, aki így élete első – és valószínűleg utolsó – ATP-tornagyőzelmét ünnepelhette.

A latin siker idén is kódolható, hiszen a nyolc kiemelt játékos közül csak két játékos, Jeremy Chardy és Alekszandr Dolgopolov nem latin országból jött. Az első három kiemeltnek van legnagyobb esélye a végső győzelemre. Fabio Fognini két salakos tornát is megnyert 2013-ban, a 2011-es győztes Tommy Robredo ismét legszebb napjait idézi, Nicolas Almagro pedig tudvalevőleg igazi salakmenő.

Kiemelt kép forrása: 1.bp.blogspot.com