Marseille továbbra is a franciáké

2014. február 20.
by Írókéz

 

Tovább tart a hazai játékosok dominanciája a Marseille-ben zajló 250-es kategóriájú tornán. A legjobb nyolc közé 5 francia teniszező kvalifikálta magát.

Összejön Gulbisnak a top 10? forrás: www.stevegtennis.com

Összejön Gulbisnak a top 10?
forrás: www.stevegtennis.com

Ernests Gulbis komolyan gondolja. Mármint azt, hogy szeretne bekerülni a top 10 mezőnyébe, amely a legszűkebb elitet jelenti a teniszsportban. Egy évvel ezelőtt az akkor 24 éves lett teniszező borzasztóan lecsúszva, a 109. helyet foglalta el a világranglistán. Innen kezdte meg hihetetlen felemelkedését. Jelenleg a 23. pozíciót birtokolja, de szinte bizonyos, hogy rövidesen betör a legjobb 20 közé.

A rotterdami versenyen legutóbb del Potrót legyőző Gulbis azzal a Roberto Bautista Aguttal találkozott, aki az Australian Openen ejtette ki az argentin játékost. A jurmalai fenegyerek végül döntő szettben tudott győzni spanyol ellenfelével szemben és sorozatban harmadik negyeddöntőjébe jutott be. Kíváncsian várjuk, meddig tud még emelkedni a ranglistán Gulbis. Elszántságát és játékát látva úgy tűnik, még előrébb léphet, akár a top 10 közelébe is.

Az ötödik kiemelt Ivan Dodig játéka nem dadogott Kamke ellen, és sorozatban negyedszer is legyőzte német ellenfelét. A francia – nem idegen-, hanem hazai – légióból győzelemmel zárta a napot Mahut, Llodra és Roger-Vasselin is, mindhárman sima két szettben léptek tovább. A franciák közül egyedül Benneteau vérzett el a szabadkártyás Jan-Lennard Struff  ellenében.

Nicolas Mahut története is figyelmet érdemel. Pályafutása során mindössze kétszer tudott ATP-torna döntőjébe jutni, az is még 2008-ban volt, de mindkét döntőt elvesztette. Egy éve a legjobb 100-on kívül találta magát, és 2013 elején térdfájdalmai miatt majdnem befejezte karrierjét. Miután a térde rendbe jött, 31 évesen megnyerte élete első versenyét, és jelenleg a legjobb 40 játékos között jegyzik, hat év óta először.

Holnap Gasquet-Dodig és Gulbis-Mahut meccset is rendeznek. Mindkét összecsapás izgalmasnak ígérkezik.

Eredmények:

FT Edouard Roger-Vasselin 7 76
Sergiy Stakhovsky6 24
FTRicardas Berankis6 53
Nicolas Mahut 7 76
FTTobias Kamke7 703
Ivan Dodig 6 466
FTJulien Benneteau66 33
Jan-Lennard Struff 47 76
FT Ernests Gulbis 656
Roberto Bautista374
FT Michael Llodra 7 76
Andreas Seppi6 34