ATP: Grigor Dimitrov az acapulcói bajnok!

A bolgár tehetség a döntőben 7/6(1) 3/6 7/6(5)-ra győzött a dél-afrikai Kevin Anderson ellen.

A mérkőzés előtt egyetlen egy dolog biztos volt: akármelyikőjük nyer, az karrierjük eddig legnagyobb sikere lesz, mert ugyan mindketten megízlelték már a tornagyőzelem ízét, de nem egy 500-as rangú tornán. Aktuális forma alapján valamelyest Anderson tűnt esélyesebbnek, hiszen ő a múlt héten három mérkőzés labdáról kapott ki a Delray Beach-i döntőben Marin Cilic ellen, míg Dimitrov ezen torna előtt Rotterdamban játszott, ahol csak egy kört ment. Igen ám, de a bolgár a héten nagyobb skalpokat gyűjtött be, mint vetélytársa: a nyolc között az újra magára találó Gulbist, egy körrel később pedig Andy Murrayt verte meg egy olyan mérkőzésen, mely már majdnem a hajnali órákba nyúlt. Andersonnal pedig kegyes volt a sors Ferrer sérülése által, azonban a négy között Dolgopolov legyőzése már komolyabb siker, hiszen az ukrán a múlt héten Rióban döntőzött, így ő sem lehetett rossz “passzban”.

Az első szettben mindketten tartották a szervájukat, majd a játékrész hajrájára vélhetőleg a nagy tét miatt megremegtek, mert egyre szorosabbá váltak a játékok: 4/4-nél Andersonnak 0:40-je volt, a következő játékban pedig Dimitrov jutott két játszmalabdához, melyek viszont kihasználatlanul maradtak. A nagy küzdelem ellenére break nélkül jutottak el a rövidítésig, ahol a bolgár nyerte az első öt pontot, ez pedig el is döntötte a szettet. 71 perc után a 4. kiemelt került előnybe.

A második játszma elején Dimitrov elveszítette a szerváját, a dél-afrikai pedig az ebből eredő előnyből tudott profitálni, így kiharcolta a harmadik és egyben döntő szettet, ahol megint a meccs elejihez hasonlító küzdelmet konstatálhatta az igencsak lelkes közönség. Anderson megint breakkel kezdett, előnyét viszont nem tudta megtartani, melyet 4/3-nál veszített el. Ezután meg sem álltak egy újabb tie-break-ig. A meccset lezáró játékot Anderson kezdte jobban, 4-2-re elhúzott, ám a múlt héthez hasonlóan újra megremegett a keze, ezt követően már csak egy pontot nyert, így a bolgár lett az új borítás első bajnoka.

Dimitrov ezzel karrierje eddigi legnagyobb sikerét aratta és a 22 évével ő a szezon jelenlegi legfiatalabb tornagyőztese. Sikerének kovácsa pedig tehetsége mellett edzője, Roger Rasheed lehet, akivel tavaly októberben kezdett el dolgozni, azóta nyert két tornát és mérkőzéseinek 80(!)%-át megnyerte, ez konkrétabban egy 20-5-ös mérleget jelent.

kiemelt kép forrása: theguardian.com