Cilic fejlődése Ivanisevic irányításával

A világranglista egykori kilencedik  helyezettje a 2014-es szezontól gyerekkori példaképe, Goran Ivanisevic segítségével igyekszik magasabb szintre emelni a játékát. A céljuk az, hogy visszajuttassák Cilicet a legjobb tíz közé az Emirates ATP ranglistán.

Eddig úgy néz ki, remek párost alkot a két horvát Forrás: tennisworldusa.com

Eddig úgy néz ki, remek párost alkot a két horvát
Forrás: tennisworldusa.com

Ivanisevic vitathatatlanul a valaha volt, legpusztítóbb szervával rendelkező játékos a tenisz történelmében: pályafutása során 766 ATP mérkőzés alatt 10 183 fogadhatatlan adogatással bombázta ellenfeleit. Jelenleg, 42 éves korában arra használja a tapasztalatait és a bajnoki hozzáállását, hogy honfitársát, Marin Cilicet segítse a fejlődésben.

Nem véletlenül sikerült Cilic számára fantasztikusan a február. A szervajátéka és a pályán való mozgása is sokkal gördülékenyebb lett, mentálisan pedig sokkal erősebbé és agresszívebbé vált, miközben a fizikális erejében és az erőnlétében is komoly fejlődést könyvelhetett el. Ivanisevic vezetésével felelevenedik az a játék, amellyel Cilic 2010. február 22-én a világranglista kilencedik helyére léphetett előre.

Ivanisevic, aki tizenegy éve ismeri pártfogoltját, az ATPWorldTour.com-nak a következőket nyilatkozta Delray Beach-en: “Az elmúlt néhány évben egyáltalán nem fejlődött a játéka. Nem tartott sehová. Jól játszott, de nem elég jól ahhoz, hogy legyőzze a legjobbakat. Ő egy magas srác, szóval sokkal agresszívabbá kellett válnia. 198 cm-es magassága ellenére ingatag volt a szervája. Sokat dolgoztunk rajta. Jelenleg átlagosan két ászt üt gémenként és a két legjobban szerváló játékos között van a szezonban. Sokkal több olcsó pontot szerez az adogatásai során, nem föltétlen csak az ászokat említve, hiszen rengeteg rövid és könnyű labdát kap vissza a szervája után. A második szervája mindig is jó volt, de mostantól már az elsőnél is hatékonyabb lett”.

Úgy tűnik, Cilic hallgatott mestere tanácsaira, hiszen 2014-ben mindenkinél több fogadhatatlan adogatást ütött – számszerűen 247 ászt 22 mérkőzés alatt. Februárban zsinórban három tornán jutott be a döntőbe, melyek közül kettőt meg is nyert, ennek  köszönhetően pedig a 37.-ről a 25. helyre lépett előre a világranglistán. (A hazai, zágrábi verseny negyedszeri megnyerése után a következő héten Rotterdamban csak a döntőben maradt alul  Berdych-el szemben, Delray Beach-en pedig ismét eltudta ragadni a tornagyőzelmet.)

“Nagyon magabiztosnak érzem magam játék közben, de még mindig van hova fejlődni” – mondta Cilic. “Sokat dolgoztunk az első adogatáson és a röptéken is, mert ezeken a területeken volt a legégetőbb szükség a javulásra. Az elmúlt években nem játszottam olyan támadó teniszt, mint amilyet kellett volna, nem sikerült rövid labdameneteket játszanom és nem helyeztem elég nyomást az ellenfeleimre”.

Cilic szervájának fejlődése

Forrás: atpworldtour.com

Az idény első két hónapja alatt átlagosan 11,2 ászt ütött meccsenként, ami pályafutása során a legjobb mutatónak számít. Első adogatásai mögött szintén most teljesít a legjobban, 5%-al javítva tavalyi teljesítményén.
Forrás: atpworldtour.com

Delray Beach-en idei második tornagyőzelmét szerezte meg Marin Cilic Forrás: tennisnow.com

Delray Beach-en idei második tornagyőzelmét szerezte meg Marin Cilic
Forrás: tennisnow.com

Ivanisevic tisztában van azzal is, hogy az elitbe való visszakerüléshez a jelenlegi 16-41-nél sokkal jobb mérleggel kell rendelkeznie Cilicnek a top10 ellen. Ezen a mutatón hamarosan el is kezdhet javítani, hiszen két ATP 1000-es kategóriájú torna következik a versenynaptárban. Ahhoz, hogy újra a top10-ben tudhassa magát, különösképp az 1000-es versenyeken és a négy Grand Slamen kell jó teljesítménnyel előrukkolnia. Az utóbbi nyolc év során Cilic egy 2010-es Australian Open elődöntőt és két US Open negyeddöntőt (2009, 2012) tudott csak felmutatni a négy nagy tornán. Eltiltása miatt nincs túl sok megvédendő pontja tavalyról, így jó esélye van arra, hogy megközelítse a legjobbakat az év végéig.

“Túl jó játékos ahhoz, hogy ne tudja legyőzni a legjobbakat” – mondta Cilicről Ivanisevic. “Nincs sérülése, teljesen fitt és mentálisan is erős. A magabiztossága visszatért, és túl jó jelenleg ahhoz, hogy ne legyen top10-es játékos. Jobban szervál és jobban is mozog , mint korábban, de lehetne még ennél is kicsit agresszívebb. El kell ültetnie ezt a fejében, hinnie kell minden egyes ütésében. Amikor majd 100%-osan hinni fog bennük, akkor  nagy dolgokat vihet véghez.

Cilic legutóbb 2010. április 12-én volt a top10 tagja, kilenc hetes időszaknak lett vége ezután. Elmondása szerint az idei legfőbb céljuk, hogy az év végére újra a tíz, legmagasabban rangsorolt játékos között találja magát.

Az ATPWorldTour írása alapján