Indian Wells: Isner lesz Djokovic ellenfele az elődöntőben

Az amerikai John Isner jutott be utolsóként a BNP Paribas Open elődöntőjébe, miután két tie-breakes játszmában legyőzte a lett Gulbist.

Isner ismét elődöntőt játszhat Indian Wells-ben Forrás: bnpparibasopen.com

Isner ismét elődöntőt játszhat Indian Wells-ben
Forrás: bnpparibasopen.com

Novak Djokovic továbbjutásáról már korábban beszámoltunk, a játéknap második mérkőzésén pedig az volt a kérdés, ki lesz majd a szerb ellenfele a döntőbe jutásért vívott találkozón. A négy közé jutásra utolsóként John Isner és Ernests Gulbis pályázott, kettejük párharcát a 13 ászt ütő hórihorgas amerikai nyerte.

Ahogyan az várható volt, Isner adogatásainál nem nagyon alakult ki labdamenet, Gulbis ennek megfelelően pedig kiemelkedően nagy hangsúlyt fektetett a saját szervajátékára. Nem is jutottak breaklabdához a felek egészen az utolsó gémig, ekkor Gulbisnak volt szettlabdája, ám ezt nem sikerült kihasználnia. Egyáltalán nem meglepő Isner meccsein a tie-break, így az elmúlt évek során elég sok tapasztalatot sikerült szereznie a verseny 12. kiemeltjének ezen a téren. Sikerült is mini breakelőnybe kerülnie, mellyel 5-3-ra elhúzott, majd két nagy szervának köszönhetően megnyerte a játszmát.

A játszmagyőzelem talán túlságosan is megnyugtatta Isnert, mivel a második szett legelső játékát rögtön elbukta – a torna során ez volt a második elveszített adogatójátéka. Gulbis igyekezett visszaverni Isner visszabreakelési kísérleteit, és öt breklabdát hárítva ez egészen 5-4-ig sikerült is neki. A játszma kiszerválásakor azonban elbukott a lett, Isner visszajött a szettbe, és ha már így alakult, meg is nyerte azt a rövidítésben. Győzelmének köszönhetően Isner az elődöntőbe jutás mellett annak is örülhet, hogy hétfőtől ismét a top10 tagja lesz. Pályafutása legmagasabb világranglistás helyezése a kilencedik volt, melyet 2012 áprilisában ért el. A top10-ből 2012 szeptemberében csúszott ki.

Gulbis pályafutása legmagasabb, 18. világranglistás helyezését érte el februárban, miután Tsonga és Gasquet legyőzésével tornagyőzelmet szerzett Marseille-ben. A fogadóirodák szerint, ha nem is egyértelműen, de esélyesebbnek számított ellenfelénél a mérkőzést megelőzően. Isner remek szerváival azonban nem tudott mit kezdeni, és bár az utóbbi időben rengeteget fejlődött mentálisan, ezúttal nem sikerült a maga javára fordítania a találkozót.

Forrás: bnpparibasopen.com

Forrás: bnpparibasopen.com

Következnek tehát az elődöntők, ahol Federer az ukrán Dolgopolov ellen játszik majd, míg az alsó ágon megismétlődik a 2012-es Djokovic – Isner elődöntő. Két évvel ezelőtt John Isner döntő szett tie-breakben le tudta győzni az akkor címvédőként és világelsőként szereplő szerbet, bejutva ezzel pályafutása első ATP 1000-es tornadöntőjébe. Kettejük örökmérlegét Djokovic vezeti 4-2-re. Isner másik győzelmét ugyancsak egy Masters tornán aratta, tavaly a Cincinnati negyeddöntőben győzte le ellenfelét szinte ugyan olyan arányban, mint korábban Indian Wells-ben: a 7-6, 3-6, 7-6-os kaliforniai sikere után nagyjából másfél évvel az amerikai kemény pályás szezonban egyel kevesebb játékot engedélyezett ellenfelének (7-6, 3-6, 7-5).

Federer pazar formában játszik, a tavalyi szezonba is visszanyúlva zsinórban a hetedik tornán jutott be az elődöntőbe. Indian Wells-be tornagyőzelemmel a háta mögött érkezett, és saját bevallása szerint újra érzi magában azt a csillapíthatatlan győzelmi vágyat, melynek nyoma sem volt a tavalyi szezonban. Dolgopolov ellen eddig egy alkalommal játszott, 2010-ben Bázelben 6-4, 5-2-es Federer vezetésnél véget ért a találkozó. Az ukrán teniszező rendkívül rapszodikusan teljesít, köszönhetően talán az immunbetegségének is, de ritmustalan, váratlan húzásoktól tarkított játékával a legjobbak dolgát is meg tudja nehezíteni, ha épp jó formában van. És jelenleg abban van.

Az utolsó negyeddöntő végeredménye:
Isner (12) – Gulbis (20) – 7-6, 7-6
Az elődöntő párosítása:
Federer (7) – Dolgopolov (28) – 20.00
Djokovic (2) – Isner (12) – 21.30
Csatorna: DigiSport2
A kiemelt kép forrása: amazonaws.com