Nadal megszerezte 300. salakos győzelmét, Berdych kiesett Monte-Carloban

A világelső Rafael Nadal lett a 11. olyan játékos az Open Érában, aki 300 vagy annál  több salak pályán aratott győzelmet tud felmutatni. A spanyol aktuális ellenfele Andreas Seppi volt a Monte-Carlo Rolex Master második fordulójában, akit 6-1, 6-3-ra tudott legyőzni. Novak Djokovic mindössze egy játékot engedett át ellenfelének, Tomas Berdych viszont búcsúzott a tornától.

Nadal 300. győzelmét szerezte meg salakpályán  Forrás: atpworldtour.com

Nadal 300. győzelmét szerezte meg salakpályán
Forrás: atpworldtour.com

A 27 éves Nadal legelső salakos győzelmét 12 évvel ezelőtt szerezte Mallorcában Roman Delgado ellen. 2014. április 17.-én, Monte-Carloban Andreas Seppi ellen, akivel legutóbb öt évvel ezelőtt találkozott, már a háromszázadik győztesen megvívott meccsét pipálhatta ki Nadal. Remek szereplése alkalmával 43 tornagyőzelmet zsebelt be, köztük nyolc Roland Garros sikerrel.

Nadal kihasználta mind az öt breaklehetőségét, első adogatásai mögött pedig 82%-ban szerzett pontot így 74 perc leforgása alatt be is húzta a mérkőzést. A második játszma hetedik játékában Seppinek is sikerült végre értékesítenie egy breaklabdát (a hatodikat), mellyel egy rövid időre visszajött a meccsbe, az utolsó két játékot azonban ismét Nadal nyerte.

Rafael Nadal kilencedik monte-carlói győzelmére készül idén. 2005 és 2012 között zsinórban nyolc alkalommal emelhette magasba a trófeát, tavaly viszont Novak Djokovicnak sikerült megtörnie remek sorozatát – idén tehát egy plusz motivációja is van a világelsőnek.  Az elődöntőbe jutásért majd honfitársával, David Ferrerrel kell megküzdenie, aki Dimitrov ellen nyert hasonlóan simán.

Djokovic két meccs alatt két játékot veszített Forrás: atpworldtour.com

Djokovic két meccs alatt két játékot veszített
Forrás: atpworldtour.com

Nadal legfőbb riválisa, Novak Djokovic 12. egymás utáni győztes meccsét könyvelhette el csütörtök délután, miután valósággal átgázolt a fiatal Carreno Bustán. A szerbnek mindössze 47 percre volt szüksége a továbbjutás kiharcolásához – ez kettővel több, mint ameddig Montanes legyőzése tartott az első fordulóban. A tavalyi év legtöbbet fejlődő játékosának negyven perc elteltével sikerült csak feliratkoznia az eredményjelzőre. Djokovic mindössze hat adogatópontot veszített és 24 nyerőt ütött ellenfele négy foghatatlan ütésével szemben.

A 26 éves egykori világelső zsinórban az ötödik ATP 1000-es versenyt nyerheti meg, ha Monte-Carloban sem talál legyőzőre – idén Indian Wellsben és Miamiban tudott nyerni, a tavalyi évet pedig a Sanghaji és Párizsi diadalokkal zárta. Érdekes, hogy eddig még csak négy játékos tudta megvédeni a címét a Monte-Carlo Country Clubban: Bjorn Borg (1980), Thomas Muster (1996), Juan Carlos Ferrero (2003) és Rafael Nadal (2006-2012). Tornagyőzelme esetén Djokovic ehhez az illusztris kvartetthez csatlakozhat.

A játéknap meglepetését Tomas Berdych búcsúja szolgáltatta, akit a múlt héten Casablancában tornát nyerő Garcia-Lopez küldött haza. A spanyol játékos szetthátrányban volt Berdych ellen, de meg tudta fordítani a két óra hat percig tartó mérkőzést, és zsinórban nyolcadszor nem talált legyőzőre. A következő fordulóban Djokovic ellen próbálhat majd meg egynél több játékot nyerni.

Érdekes negyeddöntős összecsapásnak ígérkezik a Federer – Tsonga találkozó. A svájci játékos 91 százalékban nyert pontot az első adogatásai mögött és 24 nyerőt ütött, a 6-4, 6-1-es győzelemhez 57 percre volt szüksége Lukas Rosol ellen. Tsonga ennél sokkal nehezebben abszolválta a fordulót, Fabio Fognini ellen szetthátrányból kellett visszakapaszkodnia. Federer és Tsonga legutóbbi meccsén a svájci fenomén győzött az idei Australian Openen, salak borításon viszont a ma 29. születésnapját ünneplő  Tsongáé volt az utolsó szó a tavalyi Garroson.

A játéknap további mérkőzésein Raonic Tommy Robredo ellen nyert két játszmában, Wawrinka pedig játék nélkül jutott tovább, mivel Almagro nem vállalta a szereplést.

Eredmények:

Tsonga (9) – Fognini (10) – 5-7, 6-3, 6-0

Raonic (8) – Robredo (11) – 6-4, 6-3

Wawrinka (3) – Almagro (15) – walkover

Nadal (1) – Seppi – 6-1, 6-3

Ferrer (6) – Dimitrov (12) – 6-4, 6-2

Federer (4) – Rosol – 6-4, 6-1

Garcia-Lopez – Berdych (5) – 4-6, 6-3, 6-1

Djokovic (2) – Carreno Busta – 6-0, 6-1

A kiemelt kép forrása: atpworldtour.com