David, a Ferr(er)geteges – avagy Nadal búcsúja Monte-Carloban

David Ferrrer egy rendkívül kevés tagot számláló klubhoz csatlakozott pénteken, hiszen ő lett mindössze a harmadik olyan teniszező, akinek sikerült legyőznie Rafael Nadalt a hercegségben.

Nadal már salakon sem érinthetetlen(?) Forrás: mail.com

Nadal már salakon sem érinthetetlen(?)
Forrás: mail.com

A torna kezdetekor az a volt a legfőbb kérdés, vajon sikerül-e Rafael Nadalnak visszavágnia a tavaly Djokovic ellen elszenvedett döntőbeli vereségért Monte-Carloban, ami a nyolc éve tartó dominanciájának a végét a jelentette. Nos, a soron következő Nadal – Djokovic párharc még várat magára, hiszen a Monte-Carlo Rolex Masters negyeddöntőjében a világelső vereséget szenvedett David Ferrerrrel szemben.

A hatodik kiemeltként rajthoz álló spanyol játékos keresztülhúzta az Australian Open óta hátsérüléssel bajlódó Nadal számításait, ugyanis két játszmában, 7-6, 6-4 arányban legyőzte őt a legjobb nyolc között. Az első játszma két breakváltással indult, majd Nadal a hatodik játékban négy, Ferrer a 11-ikben pedig egy breaklabdát hárított, mielőtt a tie-breakre került volna a sor. Az ezt megelőző 26 találkozójuk alkalmával mindössze öt játszma torkollt a rövidítésbe, melyek közül a világelső négyet megnyert, a pénteki játéknapon azonban más volt a helyzet: Nadal ki nem kényszerített hibáinak köszönhetően Ferrer  hat játszmalabdához jutott, melyek közül rögtön az elsőt ki tudta használni, így 85 perc után szettelőnybe került.

A második játszmát is a valenciai születésű spanyol kezdte jobban, a harmadik játékban újfent el tudta venni ellenfele adogatását, melyet ezúttal nem adott vissza, sőt, a hetedikben újabb Nadal adogatásnál tudott gémet nyerni, így 5-2-es vezetésnél a mérkőzés megnyeréséért adogathatott. Ez elsőre nem jött össze neki, és senki sem lehetett biztos abban, hogy Ferrer képes lehet pontot tenni a mérkőzés végére, ám a következő adogatójátékát már sikerrel tudta abszolválni és kialakította a 7-6, 6-4-es végeredményt.

David Ferrer 27. összecsapásukon hatodszor tudta legyőzni honfitársát, Monte-Carloban pedig Guillermo Coria és Novak Djokovic után ő lett a harmadik olyan játékos, aki megálljt tudott parancsolni a nyolcszoros bajnoknak. Nadal ugyan annyi nyerőt ütött a mérkőzésen, mint ellenfele, a ki nem kényszerített hibákból viszont 16-al többet vétett – szám szerint 44-et – ami saját magához képest, salakon, pocsék teljesítmény. Ferrer egyel több, 13 tenyeres nyerőt ütött a mérkőzésen ellenfelénél, ami a salakkirály szempontjából elég aggasztó adat. Salak pályán Ferrer legutóbb 2004-ben tudta legyőzni a világelsőt Stuttgartban, mikor Nadal még csak 57. volt a világranglistán.

David Ferrer elődöntőbeli ellenfele Stanislas Wawrinka lesz, aki két játszmában intézte el Milos Raonicot a játéknap legelső mérkőzésén.

Djokovic rosszul kezdett, de végül összekapta magát Forrás: atpworldtour.com

Djokovic rosszul kezdett, de végül összekapta magát
Forrás: atpworldtour.com

Az alsó ágon Novak Djokovic számára sem indult jól a negyeddöntő, hiszen szetthátrányba került a múlt héten Casablancában tornát nyerő Garcia-Lopez ellen, aki Monte-Carloban is letette a névjegyét – a legjobb 16 között Tomas Berdych ellen harcolta ki a továbbjutást.  A spanyol már nyolc meccs óta veretlen volt a touron és a negyeddöntős mérkőzés első játszmájában is ki tudta használni a címvédő által ütött 18 ki nem kényszerített hibát, így behúzta az első játszmát. A második szettben 2-2-es és 3-3-as állásnál is esélye volt arra, hogy elvegye a szerb adogatását, Djokovic azonban kitartott, sőt, a mérkőzés utolsó tíz játékából kilencet megnyerve sikerült behúznia a párharcot – 4-6, 6-3, 6-1. Djokovic így továbbra is fenntartotta annak az esélyét, hogy behúzza az egymás utáni ötödik ATP Masters tornát, amely pályafutása szempontjából a 19. lenne. A belgrádi születésű teniszező idén Indian Wells-ben és Miamiban diadalmaskodott, a tavalyi szezont pedig Sanghaji és Párizsi trófeákkal zárta.

Djokovic elődöntőbeli ellenfele Roger Federer lesz, aki ugyancsak szetthátrányból fordítva tudta megnyerni a maga mérkőzését Jo-Wilfried Tsonga ellen. A svájcinak 16 breaklabdához volt szüksége a péntek délutáni találkozón, mielőtt először el tudta venni a francia adogatását. Ez a harmadik játszmában következett be, ahol Federer 2-0-ás előnyre tudott szert tenni ezáltal és végül  már csak egy játékot engedélyezett ellenfelének a negyeddöntős mérkőzésen. Az első szettet viszonylagos könnyedséggel Tsonga nyerte és a továbbjutástól sem volt messze, hiszen a második játszmában 6-5-ös vezetésnél 0/30-a volt Federer adogatásánál. A magát a top4-be nemrég visszaküzdő Federer azonban tie-breakre mentette a játszmát és ott a negyedik szettlabdáját kihasználva egalizálni tudott. A döntő szettben aztán már nem volt kérdéses a győzte kiléte, Federer két óra 26 perc alatt tudta kialakítani a  2-6, 7-6, 6-1-es végeredményt.

Federer és Djokovic a 34. mérkőzésüket játsszák majd egymás ellen a holnapi elődöntőben, a szezonban pedig már harmadszor feszülnek egymásnak – az összesítésben a svájci vezet 17-16-ra. Idén Dubajban Federer három szettben tudta kiharcolni a döntőbe jutást, amiért Djokovic ugyancsak három játszmában vágott vissza az indian-wells-i fináléban.

Eredmények:

Wawrinka (3) – Raonic (8) – 7-6, 6-2

Ferrer (6) – Nadal (1) – 7-6, 6-4

Federer (4)  – Tsonga (9) – 2-6, 7-6, 6-1

Djokovic (2) – Garcia-Lopez – 4-6, 6-3, 6-1

A kiemelt kép forrása: channelnewsasia.com