Tizenkét év után spanyol nélkül rendeznek döntőt Barcelonában

2002 óta nem történt kisebb csodára lehettünk figyelmesek kora este, miután idén spanyol játékos nélkül rendeznek döntőt Barcelonában.

Ez természetesen a kisebb csoda, mivel Rafael Nadal pénteki búcsújánál semmi nem számít nagyobb meglepetésnek. Ezzel talán a barcelonai torna biztosan beírhatja magát a történelembe, mivel 12 év után először nem spanyol játékos kezébe kerül a trófea. Legutóbb erre 2002-ben került sor, amikor az argentin Gaston Gaudio 6/4 6/0 6/2-re győzte le Albert Costát.

Kei Nishikori-Ernests Gulbis 6/2 6/4

Az első mérkőzésen hosszú labdamenetekre és egy szoros összecsapásra lehetett előzetesen számítani. A háló egyik oldalán ugyanis a japán Kei Nishikori állt, ellenfele pedig a lett Ernests Gulbis volt. Játékuk alapján alapvetően mind a kettejüktől inkább kemény pályán lehet jobb eredményekre számítani, azonban salakon is többször okoztak a nagyoknak igen kellemetlen perceket.

nishikori3

Nishikori magabiztos játékkal jutott a döntőbe
Kép forrása: gettyimages.in

Az izgalmas összecsapásból azonban nem igazán sok valósult meg. A japánok kedvencét ezúttal semmi és senki nem állíthatta meg a döntőbe kerülés elérésében. Nishikori a mai napon talán minden tekintetben a tökéletesség jeleit mutatta. Stabil adogatójátékok, ahol egyetlen break labdát sem kellett hárítania. A 24 éves teniszező háromszor is elvette Gulbis adogatását és rettentően magabiztos játékkal jutott be a vasárnapi fináléba. Nishikori végül 6/2 6/4-es sikert aratott lett ellenfelével szemben, amivel döntős győzelme esetén először lehetne japán bajnoka a katalóniai tornának.

Santiago Giraldo-Nicolas Almagro 7/5 6/3

A második elődöntőben a nagyobb kérdés az volt, hogy Nicolas Almagro tovább küzdhet-e a spanyol barcelonai hegemóniáért vagy Santiago Giraldo elrontja a hagyományokat. A közönség ugyanis már csak a murciai születésű teniszezőtől várhatta az újabb hazai tornagyőzelmet Rafael Nadal tegnapi kiesése után. A nyolcszoros bajnokot egyébként pont Almagro ejtette ki a negyeddöntőben.

giraldo2

Giraldo pályafutása első ATP trófeájáért mérkőzik meg vasárnap
Kép forrása: barcelonaopenbancsabadell.com

A spanyol közönség azonban szomorúan távozhatott a pályáról 86 perc után. A kolumbiai teniszező ugyanis minden eddigi várakozást felülmúlva tudta két vállra fektetni esélyesebb spanyol ellenfelét. Giraldo végig nyugodtabban teniszezett ellenfelénél, ami főleg a második szerva mögött megnyert pontokban látszott. Itt a pereirai teniszező 66 %-ban, még spanyol ellenfele csak 38 %-ban tudta megnyerni a pontokat. Ez azért valljuk be, sokat segítethetett a kolumbiai játékosnak a döntő kiharcolásában. A másik, ami Giraldo mai precíz játéka mellett szól, hogy egyetlen kettős hibát sem jegyezhettünk mellette, még Almagro négy kettős hibája úgy tűnik sokba került a spanyol számára. A kolumbiai 6/3 7/5-ös győzelme után első trófeájáért küzdhet meg a spanyol városban

A vasárnap döntőben tehát Kei Nishikori és Santiago Giraldo mérkőzik meg egymással. Kettejük döntője a másik érdekesség, mivel a barcelonai torna 34 éves múltjára visszatekintve se japán, se kolumbiai teniszező nem nyert itt. Nishikori ötödik tornagyőzelméért harcol, még Giraldo szeretné élete első ATP trófeáját a magasba emelni vasárnap. Kíváncsian várjuk, ki írja be magát a tenisz történelembe holnap.

Az elődöntő eredményei:

Santiago Giraldo-Nicolas Almagro 7/5 6/3

Kei Nishikori-Ernests Gulbis 6/2 6/4

Kiemelt kép forrása: demotix.com