30 év után nyert hazai páros a Roland Garros-on

2013 után a francia közönség ismét hazai játékosoknak szoríthatott a Roland Garros férfi páros döntőjében. A fináléban Benneteau-ék fantasztikusan teniszezve lettek a végső bajnokok.

Tavaly a Nicolas Mahut/Michael Llodra duó jutott el ebbe a magasságba, azonban akkor a Bryan fivérek ellen minimális különbséggel alulmaradtak. Idén a végső győzelemért Julien Benneteau és Edouard Roger-Vasselin szállt harcba, akiknek a Mesterek Kupája címet szerző Marcel Granollers/Marc Lopez páros volt az ellenfelük. Az idei tornán eddigi legnagyobb meglepetést a két barcelonai születésű teniszező okozta, mivel a legjobb nyolc között a torna címvédőit búcsúztatták. A hazai játékosok Andrey Golubev-et és Samuel Groth-ot győzték le a döntőbe jutásért. A párizsi közönség már nagyon szeretett volna egy hazai diadalt látni. Utoljára ez Henri Leconte-nak és Yannick Noah-nak sikerült 1984-ben.

benneteau3

A francia duó fantasztikus teniszt mutatott be a döntőben
Kép forrása: twitter.com

Az első játszma elején a franciák tudtak jobban felpörögni, de ebből nem tudtak break előnyt összeszedni. Benneteau-ék rendkívül hatékonyan játszottak a hálónál, azonban a fontos pillanatoknál a spanyol duó egyelőre nyugodt tudott maradni és megőrizték a saját szervájukat. 4-3-nál azonban a folyamatos rohamozásnak meglett az eredménye. Marc Lopez adogatójátékában már a nyolcadik fogadó előny következett, amit most nem szalasztott el a hazai kettős. Ezek után Benneteau szervái jöhettek, amit a két rutinos játékos a továbbra is remek szervákkal és röptékkel könnyedén meg is oldottak.

benneteau

Benneteau-ék megérdemelten emelhették magasba a Roland Garros trófeát
Kép forrása: twitter.com

A második játszmában a hazai páros lendületben maradt és Granollers adogatásából rögtön break előnybe kerültek. A spanyolok ezek után egyre jobban harcoltak az egyenlítésért és ez Benneteau szervájánál sikerült is nekik. Ez valamennyire már várható volt, mivel a franciák adogatójátékaik kezdtek egyre szorosabban alakulni. Granollers-ék a mérkőzésen először igazán a játszma végén álltak jól. A világbajnoki címvédők két alkalommal is a szett megnyerésért fogadhattak, azonban Roger-Vasselin-ék továbbra is remeklő háló játékuknak köszönhetően kiharcolták a rövidítést. A Tiebreak-ban még a hazai háló is a franciákat segítette, mivel kicsivel a fordulás előtt így nyertek meg egy nagyon fontos pontot. Benneteau-ék 5-1-el mehettek a térfélcserére, ráadásul egy újabb ász értékű adogatás után öt mérkőzéslabdájuk adódott. A következő pontban pedig miután Benneteau fogadásából a hálónál jött a hiba, a francia duó lett a Roland Garros bajnoka.

Julien Benneteau-nak és Edouard Roger-Vasselin-nek tehát sikerült a történelmi tett, mivel 1984 után ismét hazai győztese lett a férfi párosok versenyének. A két játékosnak egyébként külön-külön ez volt az első páros Grand Slam győzelme pályafutásuk során.

A döntő eredménye:

Julien Benneteau/Edouard Roger-Vasselin-Marcel Granollers/Marc Lopez 6/3 7/6(1)

Kiemelt kép forrása: rolandgarros.com