ATP Halle: Nem lesz Federer-Nadal döntő, Nadal kiesett

2014. június 13.
by Írókéz

A mai nap sok nehézséget okozott a németországi verseny legnagyobb sztárjainak, Nem maradtunk meglepetés nélkül: Rafael Nadal, négy nappal azután, hogy kilencedszer is felért a csúcsra Párizs vörös salakján, Halle zöld gyepéhez nem tudott megfelelően alkalmazkodni és kikapott.

A nap első mérkőzésén Roger Federer, a hatszoros bajnok Joao Sousával, a veszélyes portugállal került szembe, aki tavaly tornát is tudott nyerni. A világranglista 47. helyezettje jól kezdte a mérkőzést, nagy csatában, kiváló koncentrációval tie breakben elhozta az első szettet . A második játszma is szoros volt, de Federer 3-3 után, a legendás hetedik game-ben (amit a magyar játékosok sokszor csak Vitray-game-nek neveznek) elvette ellenfele adogatását, és innen már megcsinálta a szettet. Ezután pedig, ahogy az a svájci bajnok esetében az alacsonyabban rangsorolt játékosok ellen lenni szokott, a döntő szett már Federer fölényét hozta, sima 6/2-vel nyerte ezt a felvonást a négyszeres családapa.

Roger Federer minden idők legeredményesebb füvespályás játékosa. Hétszer nyerte meg a wimbledoni bajnokságot, és az utóbbi 11 évben kilencszer nyert legalább egy tornát a szép zöld gyepen. A mostani versenyen a német szervezők nagyon szerették volna, ha egy Federer-Nadal álomdöntővel kedveskedhettek volna a hazai publikumnak, de ez minden igyekezetük ellenére sem jött létre.

German Dustin Brown reacts during his maA Roland Garros friss győztesének ellenfele, Dustin Brown ugyanis az esélytelen játékosok legjobb taktikájával lépett pályára, és végig is tudta vinni az egész mérkőzésen azt, amit eltervezett. Kockáztatott az első és a második szervájánál is, bátran ütött, és ez bejött neki. 200 km/h feletti első és második adogatásokkal tartotta nyomás alatt a fáradtnak tűnő mallorcai játékost, aki nem tudott komoly ellenállást kifejteni. A vereségben valószínűleg közrejátszott Nadal hátsérülése is, ami éppen a Garros döntőjében újult ki, és nem tudhatjuk, mennyire sikerült azóta kikezeltetnie. Mindenesetre Dustin Brown élete legnagyobb sikerét érte el a világelső legyőzésével. A német fiú – amint neve is mutatja – nem egy germán típus. Inkább hasonlít a jamaikai reggae zene képviselőire, bár Németországban született és ott is él a világranglista 85. helyezettje.

A mai napon már csak egy további mérkőzést rendeztek, ugyanis Teymuraz Gabashvili térdfájdalmak miatt feladta soros meccsét Steve Johnson ellen. A maradék egy meccsen a nézők tanúi lehettek annak, hogy a hóhért akasztják. Ivo Karlovic, az ászgyáros Yen Hsun Lu ellen úgy vesztett, ahogy nyerni szokott: két tie breakes szettben.

Eredmények:

FTJoao Sousa7 1042
Roger Federer 6 866
FTIvo Karlovic6 26 3
Yen-Hsun Lu 7 77 7
W.O. Steve Johnson
Teymuraz Gabashvili
FTRafael Nadal41
Dustin Brown 66

Kiemelt kép forrása: i2.eurosport.com