Férfi döntő előtt ( 2.rész ): Djokovic a világelsőségért küzd a döntőben

2014. július 5.
by Airon

A vasárnapi döntőben az előző cikkünkben bemutatott Roger Federer ellenfele a szerb Novak Djokovic lesz. A belgrádi játékos második wimbledoni győzelméért küzd a holnapi fináléban.

Czech player Tomas Berdych (R) shakes ha

Djokovicnak az első évek nem voltak ennyire fényesek Wimbledonban
Kép forrása: chadanielle.wordpress.com

A 27 éves játékos azonban rettentően sokáig nem a legjobb eredményeket tudhatta magáénak az All England Club gyepén. Szereplését az év harmadik Grand Slam tornáján 2005-ben kezdte meg, ahol a legjobb 32 között a francia Sebastian Grosjean fékezte meg a feltörekvő tehetséget. 2006 és 2010 között Djokovic két elődöntővel, egy negyeddöntővel és egy második fordulós vereséggel rendelkezett Wimbledonban, amit az ő szempontjából finoman szólva se lehetett sikeresnek nevezni. Nole a többi Grand Slam tornán sokkal jobb eredményekkel rendelkezett, azonban gyengébb állóképességének köszönhetően le volt maradva néhány játékossal szemben.

djokovic14

Djokovic 2011-ben elhódította a wimbledoni trófeát
Kép forrása: theepochtimes.com

2010-ben Szerbia megnyerte a Davis Kupát, ami Djokovicnak is az áttörést jelentette a karrierjében. A szerb klasszis emellett sokat köszönhetett az új glutén-mentes étrendjének, amivel 2011-re feljavították az erőnlétét. Az első éveiben a jelenleg világranglista második teniszező több alkalommal feladta mérkőzését, ez azonban ettől kezdve megszűnt nála. 2011 pedig valóban az áttörés éve volt Djokovicnak. Előbb megnyerte az Australian Open-t, majd pár hónapra rá a wimbledoni címet is begyűjtötte. A 2011-es torna fináléjában a spanyol Rafael Nadal-t győzte le egy fantasztikus tenisszel. A döntőben a spanyol a szerb elképesztő gyorsaságával és parádés ütéseivel nem tudott mit kezdeni.

murray10

Djokovic tavaly a döntőig menetelt, azonban ott Murray megállította
Kép forrása: novakdjokovic.com

Djokovic ezt a teljesítményt szerette volna 2012-ben és 2013-ban is megismételni. Két meccsen azonban akadt nála az adott pár órában egy jobb formában lévő teniszező. Két évvel ezelőtt az akkor címvédő teniszező az elődöntőig jutott, csak akkor jött egy bombaformában lévő Roger Federer. A svájci az elődöntőben  szemet kápráztató teniszt játszott és gyakorlatilag megsemmisítette riválisát. Tavaly Djokovic egészen a döntőig jutott, ahol Andy Murray ellen nyílt meg az esély második wimbledoni győzelmére. Egy döntőn már nem számít, hogy ki van éppen jobb formában. Andy Murray egy félelmetes napot fogott ki, amivel három játszmában le tudta győzni ellenfelét.

Vasárnap tehát Djokovic már harmadszor játszik a wimbledoni fináléban, ahol nem csak a második diadal a tét Boris Becker tanítványának. Amennyiben a szerb legyőzi Federer-t a fináléban, hétfőtől újra az ő nevével kezdődik a világranglista.

Kiemelt kép forrása: news.yahoo.com

A hozzászólások le vannak zárva.