Férfi döntő előtt: Visszaül-e a trónra Roger Federer?

2014. július 5.
by Airon

Vasárnap a végéhez ér a megannyi hagyománnyal rendelkező 2014-es wimbledoni teniszbajnokság. Roger Federer nyolcadszor nyerhet szép sikerei helyszínén.

federer7

Federer 2003-ban először emelhette magasba a wimbledoni trófeát
Kép forrása: rperfection.blogspot.com

Roger Federer az All England Club gyepén már hétszeres bajnoknak mondhatja magát, ami eddig csak két játékosnak sikerült. A brit William Renshawnak 1881 és 1889, valamint az amerikai Pete Samprasnak 1993 és 2000 között. A svájci klasszisról azonban nem első wimbledoni győzelménél gondolhattuk, hogy itt még sok trófeát gyűjthet be. 2001-ben pont elődjét győzte le és akkor tudtuk, hogy Pete Sampras átadta a stafétabotot Federernek. Bár 2002-ben Mario Ancic az első fordulóban még kiejtette a baseli játékost, 2003-as sikere után már szinte megállíthatatlannak bizonyult az év harmadik Grand Slam tornáján. 2003 és 2007 között senki nem tudta legyőzni Federer-t, pedig nem kis nevek tettek erre kísérletet. A most már négyszeres családapa azonban Mark Philippoussis és Andy Roddick bombaszerváira, valamint Rafael Nadal elképesztően stabil játékára is hatékony játékkal rukkolt elő, így ebben az időszakban öt bajnoki címet gyűjtött be Wimbledonban.

TENNIS-GBR-WIMBLEDON

2008-ban Nadal törte meg Federer egyeduralkodását
Kép forrása: nadalnews.com

2008-ban viszont a salakkirály harmadik próbálkozására megtörte a svájci hegemóniáját, mivel egy drámai döntőben legyőzte Federer-t. Akkor a spanyol győzelmére már lehetett számítani, mivel Nadal füvön időről-időre egyre otthonosabban érezte magát. A mérkőzés ráadásul úgy indult, hogy ezt a jelenlegi világelső simán be fogja húzni, megnyerte az első két szettet. Ekkor senki nem gondolta volna, hogy itt még egy szoros döntőt láthatunk. A svájci két rövidítésen és meccslabda hárításon keresztül visszakapaszkodott a találkozóba, jöhetett a döntő játszma. Az ötödik szettet sajnos az eső sem kímélte meg, a befejésnél már alig lehetett valamit látni. Az idegek harcát végül Nadal bírta jobban, így megtört Federer egyeduralkodása Wimbledonban.

federer8

Federer reakciója a 2009-es meccslabda után
Kép forrása: straightsets.blogs.nytimes.com

Ki gondolta volna, hogy a 2009-es tornán még nagyobb dráma lesz? Federer ismét döntőt játszhatott, az ellenfele egy régi vetélytársa, az amerikai Andy Roddick volt. Talán, ha a 2003-as US Open bajnok a második szettben játszma labdánál beüti azt a bizonyos sorsdöntő röptét, akkor évek múltán ő mondhatná magát egyszeres wimbledoni bajnoknak. Egy röpte, ami mindent megváltoztatott, ráadásul egy szettel később már az akkor 27 éves teniszező jutott 2-1-es vezetéshez. A negyedik felvonásban viszont Roddick némileg összeszedte magát, így jöhetett a mindent eldöntő döntő szett. A záró periódusban néhány break lehetőségen keresztül eljutottak 15-14-ig Federer szempontjából, ahol következett a mérkőzés labda. Itt pedig elérkeztünk a befejezéshez: Roddick keretéről a magasba szállt a labda, így az akkor még világranglista második hatodszor emelhette magasba a wimbledoni trófeát.

tsonga4

Tsonga 2011-ben 0-2-ről győzte le Federer-t
Kép forrása: dailyrecord.co.uk

Két évig viszont becsúszott 1-2 meglepő fricska a svájcinak. 2010-ben előbb a későbbi döntős Tomas Berdych állította meg, majd 2011-ben egy még érdekesebb vereséget szenvedett. Akkor a negyeddöntőben Jo-Wilfried Tsongával csapott össze. A mérkőzés elején nem volt probléma, mivel gyorsan két szettes előnybe került. A francia azonban elképesztő módon küzdött és 0-2-ről sikeresen fordított Federer ellen. Ez a korábbi világelső számára is szokatlan lehetett, mivel ellene nem nagyon szoktak két szettes hátrányból meccset nyerni.

federer9

Federer utoljára 2012-ben nyert Wimbledonban
Kép forrása: sports.inqurier.net

2012: egy év, ahol Federer beállította William Renshaw és Pete Sampras rekordját. svájci ismét fantasztikus formában teniszezett a két évvel ezelőtti tornán. Pedig az első hetet egy brutális küzdelem árán élte túl a francia Julien Benneteau ellen. A francia játékost legyőzte két szettes hátrányból, ami megadta a kellő löketet neki. Az elődöntőben előbb parádés játékkal elintézte mostani döntős ellenfelét, majd a fináléban az első játszma elvesztése után bedarálta a hazai közönség előtt játszó Andy Murray-t. Ez volt Federer hetedik wimbledoni győzelme, ami után feltehettük a kérdést: Mikor jön az az év, amikor abszolút egyeduralkodóvá válik a svájci klasszis.

stakhovsky

2013-ban Stakhovsky állította meg Federer-t
Kép forrása: telegraph.co.uk

Ez a kérdés a 2013-as verseny előtt felvetődhetett bennünk. Ekkor azonban, olyan történt, ami az elmúlt 10 évben egyszer sem: Federer nem élte túl az első hetet. Legyőzője egy ukrán játékos, Sergiy Stakhovsky volt. A kijevi játékos fontos pillanatokban remek röptéket ütött, amire a hétszeres bajnok ezen a napon kivételesen nem tudott a legmegfelelőbben válaszolni. Federer tehát tíz év után meglepetésre korán búcsúzott, így a nyolcadik győzelmére egyelőre még várni kellett.

Holnap tehát a 32 éves játékos egy újabb kísérletet tehet a nyolcadik wimbledoni győzelmére. A svájci a mérkőzés eredményétől függetlenül jövő héttől már harmadik lesz a világranglistán.

Kiemelt kép forrása: simonesalvador.blogspot.com

A hozzászólások le vannak zárva.