Kvitova másodszor is felült Wimbledon trónjára

Petra Kvitova győzelmével zárult az idei Wimbledon női egyes versenye, aki a várakozásnál sokkal simábban, mindössze három játékot veszítve intézte el a fiatal Bouchard-t.

Tavaly meglepetés döntőt rendeztek a hölgyeknél, Lisicki és Bartoli részvételével. A német teniszező hiába búcsúztatta a világelső Serenát, a döntőben alulmaradt Bartolival szemben, aki első Grand Slam győzelme után gyorsan be is jelentette a visszavonulását.

A papírforma és az előzetes esélylatolgatások idén is borultak, Williams, Sharapova és Li is várakozáson alul teljesített. A legmagasabban rangsorolt, még talpon maradt játékos a rendkívül stabilan teniszező, harmadik kiemelt Simona Halep volt, aki kemény alapvonal játékkal rendelkezik, de a hálónál nem igazán tudja érvényesíteni az akaratát – ez füves borításon nem túl előnyös tulajdonság. Halep az elődöntőben alul is maradt a fiatal Bouchard-al szemben, aki mindössze húsz esztendősen pályafutása hatodik Grand Slam tornáján ki tudta harcolni a döntőbe jutást. Bouchard idén Ausztráliában és a Roland Garroson is bejutott a négy közé, mindkét alkalommal a későbbi győztessel szemben (Li és Sharapova) maradt alul.

A kanadai hölgy a döntőben a 2011-es Kvitovával nézett szembe, aki három évvel ezelőtti remek szezonja után az utóbbi időben rapszodikusan teljesített. Bouchard még csak szettet sem veszített a tornán, ennek megfelelően a fogadóirodák oddsai szerint sem indult sokkal esélytelenebbként a trófeáért vívott harcban.

Egy Grand Slam döntő azonban más kávéház, pláne ha egy fiatal játékos első fináléjáról beszélünk. Kevés olyan játékos van, akinek nem remeg meg ilyenkor a keze, és a korábban mutatott színvonalon tudja abszolválni az utolsó meccset is (mondjuk 2011-ben pont Kvitovának sikerült ez Sharapova ellen).

Az első játszmában Kvitova tudott irányítani, 78%-ban pontot nyerve az első adogatásai mögött. Kilenc breaklabdájából hármat is ki tudott használni, így az is belefért, hogy saját szervajátékát is elveszítse egyszer. A játszmát végül fogadóként befejezve nyerte 6-3-ra a cseh játékos, így a második szettben Bouchard-nak kellett tartania vele a lépést. Hölgyektől szokatlan módon mindkettejük esetében több volt a nyerők száma, mint a ki nem kényszerített hibáké, számszerűsítve azonban egyértelműen Kvitova volt a jobb: 16-9 az 5-3-al szemben.

Kvitova másodszor lett WEimbledon bajnoka Forrás: wimbledon.com

Kvitova másodszor lett Wimbledon bajnoka
Forrás: wimbledon.com

A viszonylag rövid, 32 perces első játszma után Kvitova a másodikban sem kapcsolt vissza, és rögtön lebreakelve ellenfelét hamar 3-0-ás előnybe került. A dupla breakelőny sem váratott sokáig magára, pedig Bouchard a második szervajátékában 40-15-re is vezetett. A kanadai lány vállára már önmagában is elég súly nehezült élete első Grand Slam tornáján egy korábbi wimbledoni bajnok ellen, szett és breakhátrányban pedig már teljesen szétesett. A döntő játszmában a becsületjáték sem jött össze neki, így 6-3, 6-0-al Petra Kvitova másodszor is elhódította a wimbledoni trófeát.

Az összesen 55 percig tartó döntő végig egyoldalú volt, Bouchard nem tudott ellenfele lenni a tapasztaltabb Kvitovának.

Wimbledon, női egyes, döntő:

Petra Kvitova – Eugenie Bouchard – 6-3, 6-0

A kiemelt kép forrása: wtatennis.com

A hozzászólások le vannak zárva.