US Open: Djokovic-Nishikori elődöntőt rendeznek a felső ágon

A US Open tízedik napján az elődöntőbe kerülésért küzdöttek meg négyen a felső ágon. Ez végül Novak Djokovic-nak és Kei Nishikori-nak sikerült, két elképesztő izgalmat hozó csatában.

Nishikori of Japan celebrates after defeating Wawrinka of Switzerland in their quarter-final match at the 2014 U.S. Open tennis tournament in New York

Nishikori bejutott pályafutása első Grand Slam elődöntőjébe
Kép forrása: japantimes.co.jp

A negyeddöntők sorát a délelőtti program utolsó mérkőzésén Kei Nishikori és Stan Wawrinka nyitotta meg. A japán fiatalember már így is élete talán legjobb Grand Slam szereplését produkálja, ráadásul még sosem jutott el a négy verseny bármelyikén az elődöntőbe. Az Australian Open idei bajnoka pedig egy újabb elődöntővel szerette volna bebizonyítani szurkolóinak, hogy ő tud újra olyan teniszt bemutatni, amit februárban láthattunk tőle. Wawrinka ehhez mérten kezdte a találkozót, mivel gyorsan brékelt majd hamarosan már 6/3-al a vezetést is megszerezte. A második játszmától kezdődött el a kettejük közötti igazi harc, Nishikori egyre keményebben támadott, aminek 7/5 lett az eredménye, így kezdődhetett minden előröl. A harmadik játszmában viszonylag kevés lehetőség adódott a break-re, mind a ketten csak egyszer tudtak vele élni. Következhetett a rövidítés, ahol szemkápráztató nyerőknek tapsolhatott a közönség. A 2-1-es előnyt végül egy küzdelmes Tiebreak végén Nishikori magához ragadta és már csak egyetlen szettre volt pályafutása első Grand Slam elődöntőjétől. A negyedik felvonásban meggyőződhettünk az adogatók stabilitásáról, mivel magabiztos szervajátékok követték egymást, így jutottak el egy újabb Tiebreak-hoz. Ez lett volna a japán legnagyobb lehetősége, hogy lezárja a mérkőzést, azonban ezzel nem élt. Wawrinka megnyerte ezt és kiharcolta a döntő játszmát. Bár ezzel a svájci került lélektani előnybe és a záró etapban volt is három break labdája ez mégse volt elég a győzelemhez. Minden sportnak, ahogy a tenisznek is az egyik legfontosabb tényezője a megfelelő időzítés. Nishikori az ötödik játszmában a lehető legjobb pillanatban tudta elvenni ellenfele adogatását, mivel az a lehetőség már a mérkőzéslabdánál volt. Wawrinka elrontotta a tenyerest, így 267 perc után Nishikori került be a legjobb négy közé a US Open-en.

djokovic

Djokovic nyerte a 2012-es döntő visszavágóját
Kép forrása: usum.in

Magyar idő szerint már késő éjszaka jöhetett egy másik harc, ami a 2012-es US Open döntőjének a visszavágója volt. Akkor Andy Murray egy öt szettig tartó küzdelemben legyőzte Novak Djokovic-ot, ráadásul azóta is tudott ellene újabb Grand Slam döntőben diadalmaskodni. A szerbnek tehát volt bőven oka a visszavágásra. Az első két szettet csak a rövidítés tudta eldönteni: 7-1 itt, 7-1 ott, majdnem két és fél óra után nem került egyikük sem igazán közelebb a győzelemhez. Itt emlékezhettünk a két játékos 2013-as Australian Open döntőjére, ahol 1-1 megnyert Tiebreak után a világelső egy fokozattal feljebb tudott kapcsolni és akkor a harmadik és negyedik szett már nagyon sima volt. Látva a mérkőzés képét nem gondoltuk, hogy ez a forgatókönyv ismét megvalósulhat, de úgy tűnik a történelem ismétli önmagát. Djokovic megnyerte nagyon simán a harmadik szettet 6/2-re, így már csak egyetlen szettre volt attól, hogy zsinórban nyolcadszor elődöntőt játsszon Flushing Meadowsban. A szerb a negyedik játszmában szervái mögött nagy hatékonysággal nyerte a pontokat, Murray pedig egyre jobban fáradni látszott. Djokovic pontról-pontra irányította a találkozót és ki is használta, hogy a brit már nincs mentálisan a topon. Sikeresen elvette a szerváját, majd 5-4-nél a mérkőzés megnyeréséért adogathatott. A 2011-es bajnok pedig ezt a lehetőséget nem szalasztotta el és lezárta a találkozót. Novak Djokovic tehát legyőzte Andy Murray-t és zsinórban nyolcadszor került be a US Open elődöntőjébe, ahol majd Kei Nishikori ellen küzd meg a döntőbe kerülésért.

A mai napon két másik negyeddöntőt rendeznek meg az Arthur Ashe Stadion pályáján. Este érkezik Tomas Berdych és Marin Cilic, majd magyar idő szerint már késő éjszaka Gael Monfils csap össze Roger Federer-el.

A negyeddöntők eredményei:

Novak Djokovic-Andy Murray 7/6(1) 6/7(1) 6/2 6/4

Kei Nishikori-Stan Wawrinka 3/6 7/5 7/6(7) 6/7(5) 6/4

Kiemelt kép forrása: eurosport.yahoo.com

A hozzászólások le vannak zárva.