Franciaország-Svájc döntőt rendeznek a Davis Kupa trófeájáért

A vasárnapi nap előtt a döntő egyik résztvevője már biztos volt, Roger Federer pedig kiharcolta hazájának a fináléba jutást. A végső összecsapáson majd Franciaország és Svájc küzd meg a trófeáért.

Franciaország-Csehország 4-1

monfils

Monfils reakciója parádés ütése után
Kép forrása: ftw.usatoday.com

A zárónap előtt inkább már csak az volt a kérdés ki jut szerephez a Roland Garros vörös salakján Arnaud Clement kapitány által. A negyedik mérkőzésen Julien Bennetauért szoríthatott a párizsi közönség, aki a rendkívül tehetséges Jiri Vesely ellen játszott. A találkozónak mivel már nem volt tétje, így a felek csak két nyert játszmára küzdöttek. Végül a fiatalság legyűrte a rutint és Csehországnak sikerült legalább szépítenie. Vesely 6/3 6/4-re győzte le a párosban Roland Garros-t nyerő ellenfelét. Az ötödik mérkőzésre érkezett a franciák show-man-je, aki az első egyénijét elveszítő Lukas Rosolal csapott össze. Monfils-ék meccsén a játékosok az első két szetten megosztoztak, majd következhetett a döntő játszma. A hazai játékos szokás szerint szemet gyönyörködtető ütéseivel kápráztatta a közönséget, majd a meccs végét mentálisan jobban bírta vetélytársánál. Monfils döntő játszmában nyert, így Franciaország 4-1-es összesítéssel jutott a fináléba.

A harmadik nap eredményei:

Julien Benneteau-Jiri Vesely 3/6 4/6

Gael Monfils-Lukas Rosol 5/7 6/4 7/5

Svájc-Olaszország 3-2

federer6

Federer magabiztos győzelme után Wawrinka és Lammer vállán utazott
Kép forrása: sports.ndtv.com

Genevában viszont óriási tétje volt a negyedik találkozónak, mivel Roger Federer-en múlt, hogy Svájc a záró meccstől függetlenül bejut-e a döntőbe. Fabio Fognini pénteken igen gyengén játszott Wawrinka ellen, így rettentően jó teniszre lett volna szükség az egyenlítéshez. A korábbi világelső azonban nem kegyelmezett. Az olasz az első játszmában csak rövid ideig tartotta magát, majd Federer fokozatosan megtörte őt, a svájci 6/2-vel nyitott. A második szettet mindösszesen egy játék döntötte el. A négyszeres családapa a lehető legjobb pillanatban emelte magas szintre a koncentrációját. Elnyerte Fognini adogatását, majd kiszerválta a következő adogatójátékát a 2-0-s vezetésért. A folytatásban a sanremoi fiatalember viszont elkezdett egyre jobban szerválni és stabil adogatásainak köszönhetően a rövidítésig eljutott. Itt azonban ismét Federer akarata érvényesült, aki egy Fognini rontással lezárta a mérkőzést. Ez az jelentette Svájcnak, hogy az ötödik meccsen már nem kellett izgulniuk. Az utolsó találkozón Andreas Seppi legyőzte Michael Lammer-t döntő játszmában, így a 30 éves játékos szépített a végeredményen. Svájc tehát 3-2-vel került a döntőbe 1992 után másodszor.

A harmadik nap eredményei:

Roger Federer-Fabio Fognini 6/2 6/4 7/6(4)

Michael Lammer-Andreas Seppi 4/6 6/1 4/6

A finálét tehát Franciaország és Svájc részvételével rendezik November 21. és 23. között . A helyszín már biztosra vehető, hogy Franciaország lesz. A gallok 2001 után nyerhetnek tizedik alkalommal, Federerék pedig először vezethetik hazájuk válogatottját a Davis Kupa győzelemhez.

Kiemelt kép forrása: eurosport.yahoo.com

A hozzászólások le vannak zárva.