Gondolatok a 2014-es BNP Paribas WTA Finals elé – Az első négy kiemelt

Az idei szezon a hölgyek részéről hamarosan lezárul, sokan már ezen a héten leteszik az ütőt, a TOP 10 pedig már Szingapúrban tölti az idejét, ahol idén kerül először megrendezésre az évzáró torna. A versenyre a három cikkel készülünk, ma az első négy kiemeltről lesz szó.

Egyéniben a kvalifikáció kérdése már eldőlt a China Open után, addig csak négy hely volt biztos, viszont vasárnapra véglegessé vált, hogy idén női fronton kiket nevezünk majd az elit nyolcasnak. Különleges eset, hogy nem lesz ott mind a négy idei Grand Slam győztes, ennek oka pedig Li Na visszavonulása. A többiek viszont ott lesznek, győzelemre és vannak akik emellett a világelsőségre is vágyva. Lássuk a mezőnyt.

Serena a US Open trófeával Forrás: twitter.com/tennis

Serena a US Open trófeával
Forrás: twitter.com/tennis

1. Serena Williams

A világelső idén a 7146 pontot szerzett 15 tornán, melyekből hatot nyert meg. A Grand Slameken nem teljesített túl jól, a Roland Garros címvédése egy második körös, 2-6, 2-6 eredményű mérkőzéssel hiúsult meg Gabrine Muguruza javára, ami a számokat tekintve Serena eddigi legrosszabb Grand Slam mérkőzése volt. A US Open az egyetlen Grand Slam amin túljutott a negyedik körön, örömére pedig sikerült ismét elvinnie a trófeát, sorozatban harmadszor, ezzel átlépve a már régóta emlegetett 18 Grand Slam győzelmet, mely a női mezőnyben még mindig elmarad a legtöbbtől. US Open győzelme egyben az év végi helye bebiztosítását is jelentette, szeptember ötödikén elsőként kvalifikált. Négyszeres bajnokként, kétszeres címvédőként érkezik.

Sharapova idén Roland Garros-t tudott nyerni Kép: reuters

Sharapova idén Roland Garros-t tudott nyerni
Kép: reuters

2. Maria Sharapova

Ki gondolta volna, hogy Sharapováról egyszer azt mondhatjuk majd, hogy igazán jó salakos játékos lett? Ki gondolta volna, hogy Roland Garrost fog nyerni, amikor néhány éve még magáról is azt mondta salakon ő olyan, mint „tehén a jégen”. Ráadásul kétszer, három döntőből három év alatt. Maria idén szintén nem teljesített jól a négy nagy tornán, csak Franciaországban jutott túl a negyedik körön. Emellett viszont két fontos trófeát is hazavitt Premier Mandatory kategóriából, mégpedig Madridból (szintén salak) és Pekingből (keménypálya). Emellett pedig egy kisebb tornán sikerült még győznie Stuttgartban (salakon), ahol sorozatban harmadszor került a trófeára a neve. Idén 15 tornán 6680 pontot szerzett, szeptember kilencedikén másodikként kvalifikált. Tavaly sérülés miatt kihagyta a versenyt, háromszor döntőzött, egyszer tudott nyerni, még tíz évvel ezelőtt.

Kvitova másodszor lett Wimbledon bajnoka Forrás: wimbledon.com

Kvitova másodszor lett Wimbledon bajnoka
Forrás: wimbledon.com

3. Petra Kvitova

Ha Kínában, Li Na szülővárosában nem veszíti el a döntőt Maria Sharapova ellen, akkor most újra elérte volna élete legjobb helyezését, mely a világranglista 2. helye volt nem sokkal első wimbledoni bajnoki címe után. Jelenleg a 3. helyen áll 5597 ponttal, melyet 18 tornán gyűjtött össze. Idei mérlege négy döntő, melyből hármat megnyert, ezekből az egyik Wimbledon volt. Ő az egyetlen balkezes a mezőnyben, szeptember huszonhetedikén, negyedikként szerzett indulási jogot, 2011-ben Isztambulban megnyerte a tornát.

4. Simona Halep

Halep idén megmutatta, hogy az élmezőnyben a helye

Halep idén megmutatta, hogy az élmezőnyben a helye

A román hölgy az elmúlt két szezonban kiemelkedően jól teljesít. Tavaly év végén már közelített az élmezőnyhöz, de akkor játékjogot csak a WTA Tournament of Championships tornára szerzett, ami a legjobb nyolcéhoz hasonló rendszerben működik, csak éppen a top10 és a top20 közt végzett hölgyeknek szól. Simona Halep tavaly ezt a versenyt meg is nyerte és biztosak lehetünk benne, hogy idén a WTA Finals-re is hasonló céllal érkezik már első alkalommal is. Tizennyolc tornán indult, és 5403 pontot szerzett idén, összességében eredményes évet tudhat maga mögött annak ellenére, hogy tornagyőzelemből csak kettő jutott az évben. Januárban az első Grand Slam negyeddöntő után megjött az az eredmény, amit sokan el is vártak tőle, mégpedig egy nagyobb győzelem, ez volt Doha-ban egy Premier 5 kategóriájú torna. A másik trófeát pedig „háziversenyén”, Bukarest városában szerezte. Sikerült eljutnia első Grand Slam döntőjéig is Párizsban, ahol az elmúlt évek egyik legizgalmasabb női fináléjában Maria Sharapova vihette haza a trófeát, de mérföldkő megvan, a pontok pedig jól jöttek, hogy eljusson a világranglista második helyére és karrierje során először az elit nyolcasba is, ahová szeptember tizenötödikén kvalifikált.

A cikknek ma este folytatása következik, melyben a sorsolásról és az esélyekről lesz szó, vasárnap pedig a tornára hangolódást még egy cikk segíti majd, ebben a sorsolásról az esélyekről és a nagy lehetőségekről lesz szó

Kiemelt kép forrása: citinews.net

A hozzászólások le vannak zárva.