Gondolatok a 2014-es BNP Paribas WTA Finals elé – A sorsolás

Az idei szezon a hölgyek részéről hamarosan lezárul, sokan már ezen a héten leteszik az ütőt, a TOP 10 pedig már Szingapúrban tölti az idejét, ahol idén kerül először megrendezésre az évzáró torna. A cikksorozat harmadik és egyben befejező része következik.

A verseny szerkezetét tekintve nem tipikus főtábláról van szó. Először a nyolc versenyzőt két csoportra osztják, ahol csak az a biztos, hogy az első és a második kiemelt külön kerül. Hozzájuk sorsolnak először a 3. és a 4. közül egyet-egyet, majd az 5.-8. kiemelteket szintén sorsolják, ők már bárhová kerülhetnek. Minden játékos legalább három mérkőzést játszik, a csoportokból a két-két legjobb jut tovább. Az idei sorsolás a következőképpen alakult:

A

B

1. Serena Williams

2. Maria Sharapova

4. Simona Halep

3. Petra Kvitová

5. Eugenie Bouchard

6. Agnieszka Radwanska

7. Ana Ivanovic

8. Caroline Wozniacki

A veretlen győztes összesen 1500 ponttal lehet gazdagabb, ami azt jelenti, hogy a világelsőség még nyitott kérdés, ugyanis erre jelenleg két versenyzőnek van reális esélye, Maria Sharapova és Serena Williams közt ugyanis mindössze 466 pont a különbség. Ha mindketten döntőbe jutnak akkor Serena marad a csúcson a győztes személyétől függetlenül, mert a döntőig maximum 1050 pont szerezhető. Ha valamelyikük veszít csoportmérkőzést, akkor pedig megvan az esély rá, hogy már az elődöntőben találkoznak, ez a többiek eredményétől is függ. Akkor viszont ott is eldőlhet már, hogy ki nevével kezdődik majd a lista. Ha Serena nem jut tovább, akkor pontjaitól függően, de biztosra csak az mondható, hogy Marianak elég döntőbe jutnia a csúcshoz, a tornagyőzelem akkor talán már a ráadás.

Mire számítsunk a hölgyektől?

Serena zsinórban harmadszor is nyerni tud? Forrás: zimbio.com

Serena zsinórban harmadszor is nyerni tud?
Forrás: zimbio.com

A döntőig viszont el kell jutni, és a csoportok összetételét nézve talán a B csoportban kicsit kiegyenlítettebbek a viszonyok, bár Sharapova abban kiemelkedik, hogy mindenki ellen pozitív mérleggel rendelkezik. Az A csoport esetében Serena Williams van hasonló helyzetben, de három társától összesen egy vereséget könyvelhet el, azt a strigulát ebben az évben gyűjtötte be Ana Ivanovic Ausztráliában.

A gyenge láncszemek tekintetében nem ilyen egyértelmű a dolog. Az A csoportban az eddigi egymás elleni eredmények alapján nehéz megmondani, Genie lehet kicsit lemaradva, de ez csak a korának tudható be.

A B csoport esetében idei formát tekintve vannak feltámadók, különösen Kvitová és Wozniacki. Egyértelműen szoros mérkőzések várhatók, Sharapova dominanciája itt úgy gondolom nem akkora, mint a másik csoportban Willams-é. Értem ezt úgy, hogy veretlenül csoportelsőséget szerezni talán az orosznak lesz nehezebb. Serena Williams és Genie Bouchard mérkőzése véleményünk szerint hozhat izgalmakat, és abban valahol benne van egy döntőszett vagy valami nagyon halvány esélyét látunk egy meglepetésnek is. Ennek oka, hogy Genie nagyon elszánt, hajlandó rengeteget dolgozni, és ha valaki, hát ő itt első alkalommal, berobbanása évében minden mindegy alapon játszhat.

Hozhat a torna érdekes meccseket bőven, hiszen akár minden nap egy Grand Slam elődöntőjében vagy döntőjében is érezhetjük magunkat, valahol ez is ennek a tornának a szépsége, hogy az elvesztett fontos meccsekért is vissza lehet vágni. Akár egy héten többért is.

Kik a potenciális továbbjutók?

Sharapova is szívesen mosolyogna a döntő után Forrás: rt.com

Sharapova is szívesen mosolyogna a döntő után
Forrás: rt.com

Az A csoportban Serena Williams vitathatatlanul esélyes, ebben valószínűleg csak sérülés akadályozhatja meg. Abba a szakaszába ért karrierjének, hogy ezek a győzelmek számítanak neki, átgázolni top10-es játékosokon és nagy tornákat nyerni. A csoport másik helye talán Halep és Bouchard közt dőlhet el. Mivel Bouchard hajlamos a nagy eseményeken jobban teljesíteni, és talán a gyorsabb felület is az ő játékának kedvez, egy hajszállal több esélyt adhatunk neki.

A B csoport esetében Sharapova lenne az, akitől az egymás elleni mérlegeket, az év végi formáját és az egész éves teljesítményét tekintve elvárnánk, hogy továbbjusson a csoportjából. Tavaly vállsérülése miatt nem lehetett itt, előző évben viszont döntős volt. Mióta salakon is jó, azt mondhatjuk minden felületen tud játszani, de előtte a kemény borítás állt hozzá legközelebb. A feltételek tehát kedvezhetnek neki, motivációnak sincs híján. Véleményünk szerint a csoport másik továbbjutója Petra Kvitová lehet. Wimbledon óta újra magára talált, erősen zárta az év végét is a nagy tornákon, a gyors borítással nem valószínű, hogy lesz gondja.

Akkor ki emeli fel a trófeát? 

Bouchard már Szingapúrban mosolyog. De vajon meddig? Forrás: thetennistimes.com

Bouchard már Szingapúrban mosolyog. De vajon meddig?
Forrás: thetennistimes.com

Annak ellenére, hogy ötszörös Grand Slam-győztes, és volt már év közben többször világelső összesen huszonegy hétig, Maria Sharapova év végéig soha nem tudott a lista elején maradni. Olyan eredmény ez, amire maga is nagyon vágyik, ehhez viszont erős mezőnyön kell végigmenetelnie, és a legnagyobb csatát talán nemezisével kell majd megvívnia ezért. Ha abból indulunk ki, hogy érvényesül a papírforma, a ranglista és az egymás elleni mérlegek is, akkor a top kettő döntőzni vagy elődöntőzni fog, így az orosz nem sok jóra számíthat. Az egymás elleni mérlegük olyan egyoldalú, hogy Sharapova szinte pontosan tíz évvel ezelőtt tudta utoljára legyőzni amerikai riválisát, ekkor egy elegáns 2-1 mérleggel rendelkezett már ellene. Aztán teltek az évek, találkoztak sokszor, gyakran döntőkben és az utóbbi tizenöt alkalommal Serena Williams nyert így ma már 16-2 az ő javára. A mérkőzések pedig annyira szorosnak sem voltak nevezhetőek, mert mindössze négy olyan összecsapásuk volt ami döntő szettben ért véget, nem ritkák a 6:1-es szettek sem. Ámde minden sorozat véget ér egyszer, ez talán most fog, de annak is bőven megvan az esélye, hogy a tizenhatodik is meglesz zsinórban, ahogyan annak is, hogy nem is találkoznak a tornán.

Bárhogy is legyen, ketten a világelsőségért is küzdenek a héten és ilyenkor minden nap olyan ellenfél áll a másik oldalon, akire nagyon figyelni kell. Nem csúszhat ki egy szett senki kezéből sem, nem lehet csak úgy visszaengedni az ellenfelet, elveszíteni egy breakelőnyt és minden pontért el kell menni az erejük végéből is. Az utolsó napon ugyanis az emeli fel a trófeát, aki képes egész héten a legjobbját nyújtani és a legjobbakat legyőzni.

Kiemelt kép forrása: wtatennis.com

A hozzászólások le vannak zárva.