WTA Finals: Serena marad a világelső, Wozniacki és Halep lettek a csoportelsők

2014. október 24.
by Adam

A 2014-es BNP Paribas WTA Finals csoportköreinek utolsó napján is túl vagyunk, a tegnapihoz hasonlóan ma is három mérkőzést láthattunk. Eldőlt az összes továbbjutó és az elődöntők párosításai is ismertek.

Maria Sharapova (2) – Agnieszka Radwanska (6)

Sharapova első meccsét nyerte pénteken, de ez kevés volt Forrás: facebook.com/wta

Sharapova első meccsét nyerte pénteken, de ez kevés volt
Forrás: facebook.com/wta

A mérkőzésnek még megvolt a tétje, ugyanis abban az esetben ha Sharapova nyeri két szettben, még lett volna esélye továbbjutni, ha viszont Radwanska kapja a pontot, akkor az ő elődöntője biztos, és még ranglistapontokat is gyűjt. Sharapova továbbjutására és világelsőségére a lehetőség viszont teljesen elúszott abban a percben, amikor a második szett rövidítését elvesztette.

Sharapova közepesen szervált, de nyolc ászt tudott ütni, aminek a fényét rontja kicsit, hogy emellé nyolc kettős hibát is produkált. Az első szervákat 61%-ban ütötte be és 64%-ban nyerte a pontokat belőle, a második szervák mögött pedig mindössze 41%-ban. Az adogatójátékat öt alkalommal veszítette el a mérkőzésen.

Radwanska egy ászt ütött és két kettőshibát, az első szervái 64%-ban jöttek, de csak 57%-ban nyerte a pontokat, míg második szerva mögött 40%-os sikerrel játszott. Adogatását nyolc alkalommal veszítette el, ami a harmadik szettet megpecsételte.

A szorzók szerint is az orosz volt az esélyesebb, alig 1,44 körül lehetett rá fogadni, míg lengyel ellenfelére 2,75-ös odds is elérhető volt.

A mérkőzés végeredménye 7:5 6:7 6:2 Maria Sharapova javára.

Petra Kvitová (3) – Caroline Wozniacki (8)

Wozniacki a csoportelső három győzelemmel Forrás: Facebook.com/wta

Wozniacki a csoportelső három győzelemmel
Forrás: Facebook.com/wta

Az első mérkőzés fényében már tudni lehetett, hogy Wozniacki mindenképpen elődöntős, a kérdés csak az volt,hogy kit visz magával a négy közé. Esetleges győzelmével csoportelső lett volna, és a lengyel Radwanskát viszi magával, vereségével pedig a csoport második helyént ment volna tovább Kvitova mögött. De nagyon úgy tűnik, hogy a dán lány megállíthatatlan ezen a tornán, és első nap csak bemelegített a maratoni hosszúságú mérkőzéssel Sharapova ellen. Ma Petra Kvitovának sem kegyelmezett, és 70 perc alatt egy 6:2, 6:3 eredményű meccsben küldte haza Wimbledon idei bajnokát készülni az év végi Fed-kupa döntőjére.

A meccs végén tehát egyértelművé vált, hogy a csoportelsőséget megszerezte, így izgalommal nézhette végig a következő mérkőzést, hogy megtudja ki lesz az elődöntős ellenfele.

Simona Halep (4) – Ana Ivanovic (7)

Ivanovic vagy Williams? Erre a kérdésre adott választ a nap utolsó mérkőzése, ahol az amerikai világelső sorsa a román Simona Halep kezében volt, ugyanis ha Halep két játszmában vereséget szenved a szerb szépségtől, úgy Ivanovic és Halep jutott volna a négy közé, azonban a román lány rendesen odatette magát, és nem feltett kézzel állt ki Ivanovic ellen. A szerb-román összecsapás tehát nem kevés izgalmat és fordulatot tartogatott a mai nap, és a csoportkörök zárásaként. A továbbjutók személye már a második szett végén eldőlt, de a mérkőzés döntőszettben, két óra és tizenkét perc játék után ért véget.

Ivanovic két nyert mérkőzése ellenére nem lett elődöntős Forrás: Getty Images

Ivanovic két nyert mérkőzése ellenére nem lett elődöntős
Forrás: Getty Images

A győztes megtippelésére a fogadóirodák sem merek vállalkozni, a meccs előtt egyenlő odds járt mindkét hölgy győzelméért, de a teniszben mégsincs döntetlen, így most Ana Ivanovic keze lendült a magasba a sikeresen értékesített mérkőzéslabdája után.

A szerb első adogatása elég gyenge volt ma, mindössze 50%-át ütötte be és ennek a kevésnek is csak 69%-át tudta nyerni, míg Halep 67%-ot ütött be és ennek 68%-át nyerte meg. Második adogatás mögött mindketten gyengék voltak, Halep 36%, Ivanovic pedig 46%-os sikerrátával ütött. A hölgyek az ászok helyett a kettőshibákat szórták, Halep nyolc, ellenfele pedig kilenc ingyenpontot adott.

Összesen harminc játékból állt a mérkőzés és mindketten tizenötöt nyertek meg, tízszer hozták az adogatásukat és ötször veszítették el. Ez kiegyenlítettnek hangzik és az eredmény is az, de a győztes végül Ivanovic lett, köszönhetően többek közt annak, hogy az első szett végén tartotta magát, nem engedte Halepnek befejezni a szettet és a rövidítést behúzta.

Bár két győzelme és egy veresége ellenére Ana Ivanovic nem jutott tovább a csoportból, de a tapasztalaton kívül egy közepes torna megnyerésével megszerezhető pontmennyiséggel is gazdagabb lett, és alighanem kiegyezne egy hasonló évvel 2015-ben is.  Halep előtt pedig megemeljük a kalapunkat, aki a fair play-t szem előtt tartva nem ejtette ki a legnagyobb riválisát, Serenát. A végeredmény tehát 7:6 3:6 6:3 lett.

Teljes az elődöntős mezőny

Radwanska Facebook oldalán köszönte meg ellenfelének a továbbjutását Forrás: facebook.com/AgnieszkaRadwanska

Radwanska Facebook oldalán köszönte meg ellenfelének a továbbjutását
Forrás: facebook.com/AgnieszkaRadwanska

Az elődöntők tehát a következőképpen alakulnak majd: Az A csoport továbbjutói Simona Halep, mint csoportelső és Serena Williams, mint második. Halep így a felső ágra került, Williams pedig az alsó ágra a B  csoport győzteséhez.

A B csoportból pedig csoportelsőként került az alsó ágra Caroline Wozniacki, a felső ágra pedig a csoport másodikjaként mai veresége ellenére Agnieszka Radwanska, aki így Simona Haleppel elődöntőzik majd, Wozniacki pedig barátnőjét, Serenát kapta meg ellenfélként, hogy ismét megpróbálhasson döntőbe jutni.

Mire számíthatunk ezen a két mérkőzésen? Halep és Radwanska mérkőzése biztosan hordoz majd magában értéket, kiegyenlített csata lehet, egymás elleni mérlegük eddig 4:2 a lengyel javára.

Serena Williams és Caroline Wozniacki mérlege már kicsit jobban az amerikai oldalára billen, ez ugyanis 9:1. Találkoztak nyáron kétszer is, játszottak elődöntőt illetve US Open döntőt is, de Wozniacki menetelését elnézve nem biztos, hogy ismét veszít Williams ellen, de erre hamarosan választ kapunk.

Serena Williams továbbra is világelső lesz

Williams marad a világelső Forrás: usopen.org

Williams marad a világelső
Forrás: usopen.org

A mai eredmények ismeretében pedig, annak ellenére, hogy nem játszott, Sharapova kiesésével biztossá vált, hogy Serena Williams ismét év végi világelső lesz, hiszen a pontversenyben az előnye a többi versenyző számára behozhatatlan. Annak ellenére, hogy egy tizennyolcszoros Grand Slam győztesről, és hatalmas bajnokról van szó, meglepő lehet, hogy 33 évesen ez még “csak” negyedszer sikerült neki. Már 98. hete folyamatosan az élen van, és a szezonzárás miatt januárig onnan senki sem mozgathatja ki, tehát minden esélye megvan rá, hogy jövőre egy jó Australian Open szerepléssel megdöntse Chris Evert 113 hetes rekordját. Serena eddig összesen 221 hetet volt világelső, ezt pedig legalább tízzel növelni tudja majd. Az összesített ranglistán is Chris Evert áll előtte harmadikként 260 héttel, második Martina Navratilova 332-vel, és Steffi Graf az első 377-es rekordjával, mely egyedülálló mind a férfi, mind pedig a női teniszben.

Kiemelt kép forrása: tennisnow.com

A hozzászólások le vannak zárva.