Nincs már több szabad hely a londoni VB-re, Raonic először verte meg Federert

Minden, amit a párizsi mesterverseny tegnapi negyeddöntőiről tudni kell.

Berdych (5.) – Anderson (14.)

Berdych Paris 14 qf

Bredych szoros meccsen kvalifikálta magát Londnonra
forrás: www1.skysports.com

A pénteki nap első meccsén Tomas Berdych és a dél-afrikai Kevin Anderson küzdött meg a négy közé jutásért. A győzelem mindkét fél esetében igencsak pozitív eredményt hozott volna. Andersonnak pályafutása első Masters-elődöntője volt a tét, míg Berdychnek a garantált londoni szereplés (zsinórban ötödször). Az első játszma elején Berdych hamar break-előnybe került, amit később a dél-afrikai vissza tudott venni. Ezt követően mindenki hozta a szerváját, így a rövidítés nem maradhatott el. A mindent eldöntő, 13. játékot kisebb meglepetésre Anderson kezdte jobban, ami megalapozta a tie-break kimenetelét, ezzel ő került előnybe.

Berdych azonban nem tört meg, sőt, már a legelső adódó alkalommal ( a második szett első játéka) elvette ellenfele adogatását. A 2010-es wimbledoni döntősnek sikerült is megtartania azt az előnyt, annak ellenére is, hogy a játszma közepére Anderson játéka feljavult, annyira azonban nem, hogy visszajöjjön. Következett a döntőszett. Itt a dél-afrikai számára alakultak kedvezőbben a fejlemények, 3/1-re vezetett, ám ezek után jött ki rajta igazán a csütörtöki Wawrinka elleni meccs, és annak fáradalma(i). Berdych jobban bírta szusszal, visszavette a breaket, majd a lehető legjobbkor, 4/4-nél nyert fogadóként játékot. A következő játékban az első meccslabdáját kihasználta, így a 2005-ös bajnok ott van a torna elődöntőjében és a VB mezőnyében is. Kevin Anderson továbbra is nyeretlen Tomas Berdychhel szemben.

Végeredmény: 6/7(4) 6/4 6/4

Raonic (7.) – Federer (2.)

Federer paris

Federer nem tudott mit kezdeni Raonic lehengerlő erejével.
forrás: www.telegraph.co.uk

A hórihorgasok csatáját két generáció ütközete követte. A nagy korkülönbség azonban csak illúzió mostanság, hiszen Roger Federer az elmúlt időszakban olyan erőben van, mintha egyidős lenne kanadai ellenfelével. Játékstílusokból eredően nem számíthattunk egy Nadal-Ferrer-szerű meccsre. Mindketten főleg a szervájukra bazírozták játékukat. Federer képviselte az Ész (nyesett, pontos adogatások; ügyes kéz a hálónál és alapvonalnál egyaránt) , Raonic (átlag 216 km/h-s első szerva, kőkemény alapvonal-ütések) pedig az Erő erényeit. Ennél fogva az éppen aktuális fogadó nem nagyon tudott érvényesülni. Következhetett a tie-break, ahol a montenegrói születésű Raonicnak sült el a keze hatékonyabban, aki negyedik alkalommal nyerte meg ezzel Federer ellen az első játszmát.

Raonic Federer paris

Mérföldkő Raonic karrierjében: először fogadhatta Federer gratulációját
forrás: www.themalaymailonline.com

A második játszma nem sokban tért el az elsőtől, mindketten ugyanúgy adogattak, azonban Federer volt kisebb előnyben, mivel nem neki kellett mindig egyenlítenie. A kanadai érezte is ennek a súlyát. 5/4-es svájci vezetésnél break- és szettlabdája volt a bázelinek, azonban Raonic top 10-eshez méltó hidegvérrel hárította el e veszélyt. Ezt pedig a következő játékban tudta is kamatoztatni, szerválhatott a meccsért. Ki is sikerült neki harcolnia két meccslabdát és a másodikat értékesítette is. VB-s reményeit életben tartotta, míg Federer világelsőségi esélyei megcsorbultak ezzel a vereséggel.

Végeredmény: 7/6(4) 7/5

Djokovic (1.) – Murray (8.)

Novak Djokovic

Djokovic felőrölte a második szettben Murrayt
forrás: www.breakingnews.ie

A harmadik meccsen egy igazi klasszis párharc bővült újabb mérkőzéssel Novak Djokovic és Andy Murray között, idén azonban sajnos ez a rivalizálás (és minden olyan, amelyikben a skót szerepel) Murray korábbi sérülése és távolléte miatt kicsit veszített renoméjából. A minőségi tenisz azonban nem maradt el. Az első pillanatoktól szoros küzdelmet láthatott a Bercy-csarnok közönsége. Már az első Murray-adogató játék 8 percig tartott és két breaklabdát is hárítania kellett a skótnak. Nem mellesleg ő játszott a látványosabban: elképesztő mennyiségben futott a pálya minden szegletén, de ezek mellett ő ütött nagyobbakat. Igen ám, de a túloldalt egy Novak Djokovic állt, aki sokkal stabilabban játszott, okosan mozgatta ellenfelét, aminek többször is további breaklabdák voltak az eredményei, melyeket a legjobbkor, 6/5-nél értékesített. Egy szoros játszma után a világelső került egy játszmával közelebb a győzelemhez.

Becsületesen küzdött Murray forrás: www1.skysports.com

Becsületesen küzdött Murray
forrás: www1.skysports.com

A dunblane-i teniszező azonban mindent kiadott magából az első szettben. Még a legelején ugyan el vette Djokovic szerváját, de az azutáni játékokban teljesen kiszolgáltatott helyzetbe került. Kétszer is elveszítette az adogatását. Vereségével pedig egy 11 mérkőzéses győzelmi széria szakadt meg.

Végeredmény: 7/5 6/2

Nishikori (6.) – Ferrer (4.)

A nap utolsó mérkőzésén két olyan teniszező csapott össze, akik még versenyben voltak a VB-szereplésért. Ferrernek a döntőbe jutás, Nishikori pedig “mostani” győzelem esetén válthatta ki londoni jegyét. A tét ennél fogva hatalmas volt. Mégis azt érezhette az ember a meccs elején, hogy nem is top 10-es teniszezők játszanak egymás ellen. Rengeteg volt a hiba és ezekből igyekeztek, sőt tudtak is gazdálkodni. Nishikori 2/0-ra is vezetett, de ezután Ferrer produkált egy 5-ös szériát. A nyitó játszmát végül a spanyol nyerte 6/3-ra, aki ugyan fele annyi nyerőt ütött, mint a japán, de ő kétszer annyit is hibázott.

BNP Paribas Masters - Day Three

A győzelem kapujában volt Ferrer
forrás: www.livetennis.com

A második játszmában folytatódott a nyögvenyelős küzdelem, de valamivel minőségibb tenisszel. Nishikori volt az extravagánsabb, azonban emellett nagyon rapszodikus is volt. Ellentétben Ferrerrel, aki nem sokkal volt jobb, de stabilabban játszott. Azt érezhette az ember, hogy itt nem csak egymással, hanem önmagukkal is megküzdenek a felek. Egymást követték a breakek, annak is köszönhetően, hogy nagyon gyengén játszottak második szerva mögött (Ferrer 39%, Nishikori 18%). Azonban azt lehetett érezni, hogy Ferrer lehet a befutó elnyűhetetlen kiegyensúlyozottsága miatt. Ez a feltételezés nem volt alaptalan. A tie-breakben 4-0-ra is elhúzott, de ezek után a japán- kissé beletörődvén a vereségbe- elkezdett higgadtan és bátrabban játszani. Nishikori óriásit fordított és megnyerte a második játszmát.

Nagyot fordított Nishikori a szombat éjszakába nyúló csatában forrás: www.dailymail.co.uk

Nagyot fordított Nishikori a szombat éjszakába nyúló csatában
forrás: www.dailymail.co.uk

A döntőszett eleje kissé hasonlított az elsőre, újabb válságba esett mindkét teniszező, de a breakek nem reptedtek. Aztán a hajrához közeledve kirajzolódtak az erőviszonyok. Ferrer nem csak testben, de fejben is elkezdett fáradni. Ezt látván Nishikori vérszemet kapott és szépen fokozatosan felőrölte ellenfelét. A hőn-áhított break összejött, aztán a mérkőzést is kiszerválta. Győzelmével ő lett az első japán teniszező, aki kvalifikálta magát a VB-re, s mivel megakadályozta Ferrer döntőbe jutását is, így Raonicnak is szívességet tett. A kanadai is megy Londonba.

Végeredmény: 3/6 7/6(5) 6/4

Ők lesznek tehát az O2-aréna főszereplői: Novak Djokovic, Roger Federer, Stanislas Wawrinka, Kei Nishikori, Andy Murray, Tomas Berdych, Marin Cilic, Milos Raonic.

A mai napon a döntőbe jutás lesz a cél. Előbb Raonic fog Berdych ellen játszani, majd őket követi Djokovic és Nishikori összecsapása.

A kiemelt kép forrása: atpworldtour.com

A hozzászólások le vannak zárva.