AusOpen 2015: Berdych-Nadal és Murray-Kyrgios negyeddöntők az alsó ágon

Az alsó ágon kialakult a negyeddöntő párosítása. Nadal ismét könnyedén nyert, Kyrgios 0-2-ről fordított Seppi ellen.

Tomas Berdych-Bernard Tomic 6/2 7/6(3) 6/2

Berdych magabiztosan győzte le Tomicot Kép forrása: ausopen.com

Berdych magabiztosan győzte le Tomicot
Kép forrása: ausopen.com

Magyar idő szerint már korán reggel robbant az aréna, mivel Bernard Tomic harcolt a negyeddöntőbe kerülésért. Tomas Berdych azonban igen rövid idő alatt lefagyasztotta az ausztrál közönség hangulatát, ismét bizonyította, hogy már az év elejétől kezdve remek formában van. A cseh teniszező 6/2-re nyerte az első játszmát, majd talán a második szettben megnyert rövidítéssel minden kérdést eldöntött. Talán ez lett volna Tomicnak az egyetlen sansz, hogy valamennyire a maga javára fordítsa a mérkőzést, ennek elvesztése ismét simává alakította a folytatást. Berdych rendkívül stabilan teniszezett az egész mérkőzés folyamán és a harmadik játszmában ismét irányítani tudta az összecsapást. Adogatásai rendre segítették, mivel ebben a periódusban Tomicnak nem volt lehetősége a breakre. Berdych tehát továbbra is kiváló játékot mutat, önbizalommal telve várhatja a negyeddöntőt.

Rafael Nadal-Kevin Anderson 7/5 6/1 6/4

Nadal meccs csak egy szettig volt szoros Kép forrása: ausopen.com

Nadal meccse csak egy szettig volt szoros
Kép forrása: ausopen.com

Jó pár hónapos kihagyás, ami gyakorlatilag Rafael Nadal utóbbi mérkőzésein mutatott formájából egyáltalán nem látszódik. A spanyol pedig ma a bombaszervákat ütő Kevin Andersont kapta ellenfélül, azonban az első játszma végjátéka mindent eldöntött. Itt a fej öt break labda hárításával megállító az ágyúgolyót. 5/5 és valóban öt lehetőség Anderson előtt, de ez nem volt elég a breakhez. Ami nem sikerült a dél-afrikainak, az egy játékkal később Nadalnak már igen- övé lett az első szett 7/5-el. Innentől kezdve pedig Anderson fejben teljesen szétesett és egy teljesen más mérkőzés kezdődött el. Nadal teljes palettáját elővette. Tenyeresből és fonákból is szórta a nyerőket, elképesztő védekező elütéseit pedig ma sem hagyta otthon. A második szettet 6/1-re nyerte meg, majd a harmadikban elegendő volt egyszer elvenni riválisa adogatójátékát. Nadal kezdi ismét sérülése előtti formáját mutatni, jó kérdés lehet, hogy ezt végig bírja-e minden tekintetben vinni Melbourneben.

Andy Murray-Grigor Dimitrov 6/4 6/7(5) 6/3 7/5

Murray visszavágott a wimbledoni veresért Dimitrovnak Kép forrása: ausopen.com

Murray visszavágott a wimbledoni veresért Dimitrovnak
Kép forrása: ausopen.com

A semleges teniszrajongók talán Andy Murray és Grigor Dimitrov csatáját várták a legjobban. A britnek volt oka a visszavágásra, mivel a tavalyi wimbledoni torna negyeddöntőjében a bolgár rendesen megfricskázta őt. Dimitrov az első szettet hiába kezdte 3-0-al, Murray mentális erejét mutatja, hogy percek alatt könnyedén fel tud állni a nehéz helyzetekből. A kétszeres Grand Slam bajnok végül 6/4-el megszerezte a vezetést. A második játszmában Murray akár el is dönthette volna a találkozót, azonban az 5-5-nél megszerzett break előny kevés volt a 2-0-hoz. Dimitrov visszajött, majd harmadik szett labdáját kihasználva 7-5-re hozta a Tiebreakot. A folytatásban ismét Murray percei következtek. Break labdák sokasága, majd 4-3-nál megtört a jég. Mauresmo tanítványa folyamatosan nyomás alatt tartotta Dimitrovot és a hetedik break labdáját már érvényesítette- 6/3 lett a harmadik szett, így ismét Murray került előnybe. A negyedik felvonásban végig Dimitrov dominált. 4-1, 5-2, úgy gondoltuk, hogy egészen biztosan jöhet a döntő szett- a bolgár remekül teniszezett. Még  játszmalabdáig is eljutott a haskovói teniszező, ekkor hasznos lett volna zárszót tenni a negyedik szettre. 5-3-nál Dimitrovon először látszottak az idegesség jelei, el is remegte a befejezést. Murray folyamatosan küzdött, és ennek meg lett az eredménye. 5-5-nél a brit már úgy csinálta meg a breaket, hogy a következő játékban adogathatott a továbbjutásért. Dimitrovon ekkor jött ki a feszültség és ezt az ütője bánta. Murray innentől teljesen megnyugodott és kiszerválta a mérkőzést. Murray ismét fejben egyre erősebb, a mai mérkőzésen mutatott több nehéz helyzetből való fordítása is ezt bizonyítja.

Nick Kyrgios-Andreas Seppi 5/7 4/6 6/3 7/6(5) 8/6

Kyrgios 0-2-ről fordítva jutott a negyeddöntőbe Kép forrása: ausopen.com

Kyrgios 0-2-ről fordítva jutott a negyeddöntőbe
Kép forrása: ausopen.com

Egy elképesztő mérkőzés, ahol a közönség megkapta a nemzeti hőst. Nick Kyrgios tavaly Wimbledonban miután legyőzte Rafael Nadalt, talán akkor mondhattuk, pályafutása legnagyobb győzelmét aratta. A mai napon azonban megmutatta, hogy benne nemcsak az extázis szerű tenisz, hanem egy hihetetlen mentális erő van. Ha valaki önbizalommal telve érkezhetett a mérkőzésre, az Andreas Seppi volt, mivel az előző körben fantasztikus tenisszel legyőzte Roger Federert. Általában ilyenkor szokott az lenni, hogy a bravúrteljesítménnyel továbbjutó játékosok a következő körben kiesnek. Az olasz viszont az első két szettben erre teljes mértékben rácáfolt. Az első játszmában Kyrgios sok nehéz játékból jött ki győztesen, azonban 5-5-nél nagyon könnyedén elbukta az adogatását. Seppi nem teketóriázott, 7-5-re megnyerte a nyitószettet. Seppit sokszor rendkívül erős feje segítette Federer ellen is, és ezt a második játszmában hasznosította a legjobban. Több hárított break labda, majd 4-4-nél olyan könnyedén nyerte el az ausztrál adogatását, mint az első szett végén, és pár pillanattal később már 2-0-nál, kevesen hittek Kyrgios továbbjutásában. A 19 éves teniszező azonban nem ijedt meg ettől a helyzettől és folyamatosan dolgozott a hátrányából. Előbb 6/3-al szépített, majd a negyedik játszmát Tiebreakban megnyerve már őt tartották a mérkőzés esélyesének. A legnagyobb erőt az 5-6-nál való mérkőzéslabda hárítása jelentette Kyrgios számára. Úgy tűnt az ötödik játszmában beindulhat a mindent elsöprő ausztrál henger, már 4-1 is volt. Kyrgios viszont 4-2-nél megremegett és riválisa visszajött- kezdődhetett a taktikai és mentális küzdelem. 4-4-nél az olasznak lehetősége volt arra, hogy végleg megtörje Kyrgiost, azonban a heroikus küzdelemből mégis az ausztrál került ki győztesen. 7-6, három meccslabdánál egy a vonalbíró szerint benn lévő labda, amit Kyrgios máshogy gondolt. A canberrai tehetség megállította a pontot és a challange sikeres volt. Nick Kyrgios pályafutása során másodszor játszhat Grand Slam negyeddöntőt, azonban erre most hazai közönség előtt még büszkébb lehet.

A negyeddöntő párosítása az alsó ágon:

Tomas Berdych(7)-Rafael Nadal(3)

Andy Murray(6)-Nick Kyrgios

Kiemelt kép forrása: eurosport.yahoo.com

 

A hozzászólások le vannak zárva.