AusOpen 2015: Jöhet az orosz házi elődöntő az alsó ágon

Éjszaka megkezdődött a negyeddöntők küzdelme a hölgyeknél. Az orosz puska elsült, Makarova és Sharapova jutott be az elődöntőbe.

Ekaterina Makarova-Simona Halep 6/4 6/0

Az oroszok talán így is mondhatjuk,  „kettes számú” játékosa tornáról-tornára egyre fantasztikusabb és összeszedettebb teniszt mutat. Ekaterina Makarováról inkább mindig páros specialistaként beszéltek, azonban a tavalyi évben a Pattaya Openen aratott győzelme és a US Openen elért elődöntője után már mindenki odafigyelt rá egyesben is. A torna tízedik kiemeltje a női verseny egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatta az éjszaka folyamán, mivel és erre kevesen számítottunk, megsemmisítette Simona Halepet. A román játékost talán a torna egyik legnagyobb esélyesének tekintették, egy ideje már pedzegetik, mikor jön meg az a bizonyos áttörés egy Grand Slam győzelem formájában.

Makarova küzdelmes csatában szerzett vezetést Kép forrása: ausopen.com

Makarova küzdelmes csatában szerzett vezetést
Kép forrása: ausopen.com

Nos az áttörés helyett, Simona Halepet inkább csak teljes mértékben megtörni sikerült. Makarova elsöprően kezdett, 3-0-ra is vezetett az első játszmában. A román játékosnak csak az adhatott némi reménysugarat, hogy a dupla break hátrányból azonnal visszajött, azonban orosz riválisa lendületét ezzel sem sikerült megfékeznie. A folytatásban jöttek a szemet kápráztató labdamenetek, amikből rendre Halep került ki győztesen. Egyszerűen azonban úgy tűnt, a háló túloldalán lévő Makarova ellen ez is kevés. Az orosz 4-3-ra vezetett, amikor Halep a mérkőzésen először eljutott break labdáig. Makarova viszont egy elképesztően pontos nyerővel játékban maradt és egy picivel később végig vitte az egy megőrzött előnyt a kettőből. Halep nagyon akarta azt a breaket, harcolt érte, azonban elbukott. Amit pedig a folytatásban láttunk azt még nehezebb volt elhinni.

Makarova öröme a meccslabda után Kép forrása: ausopen.com

Makarova öröme a meccslabda után
Kép forrása: ausopen.com

A második játszma elejét rendre szoros játékok jellemezték, és ezekből csak Makarova került ki győztesen. Halep adogatóként hiába jutott előnyökhöz, mégse tudott élni a lehetőségekkel. Az orosz játékos ismét elment 3-0-ra, azonban tudtuk, itt már végleg megtörte mentálisan ellenfelét. A kegyelemdöfés 3-0 után jött, ahol Halepnek rengeteg lehetősége volt kicsit még szorosabbá tenni a mérkőzés kimenetelét, azonban ennek a játéknak az elvesztése végleg megpecsételte a sorsát. A következő két gameben már mindösszesen csak két pontot tudott nyerni, Makarova 6/0-ra nyerte meg a második játszmát. A moszkvai teniszezőnő készülhet pályafutása második Grand Slam elődöntőjére.

Maria Sharapova-Eugenie Bouchard 6/3 6/2

A második elődöntőben következhetett a tavalyi Roland Garros elődöntőjének visszavágója. Akkor Sharapova már szinte lehetetlen helyzetből visszajött, és fordítani tudott Eugenie Bouchard ellen. Eddig a két lány könnyedén menetelt a torna folyamán, nem nagyon lehetett kérdés, hogy ők fogják játszani az alsó ágon a negyeddöntőt.

Sharapova az első játszma megnyerésével mindent eldöntött Kép forrása: ausopen.com

Sharapova az első játszma megnyerésével mindent eldöntött
Kép forrása: ausopen.com

Sharapova lehengerlően kezdett. Rettentően hosszan ütött mind a két oldalról, és látva a játékát óriási előnynek tűnt a mérkőzés elején megszerzett break. Mivel Bouchard inkább védekező szerepre kényszerült, parádés nyerőkkel próbált válaszolni az orosz játékos teniszére. Teltek a gamek, majd egy idő után megszűnt az egyértelmű dominancia, inkább a mentális harcra helyeződött nagyobb hangsúly. A kanadai kezdte egyre jobban felvenni a versenyt ellenfele dinamikus játékával, még break labdáig is ejutott 3-2-es Sharapova vezetésnél. Két hosszú játék, és ezekből rendre Sharapova jött ki jól és ez lényegében el is döntötte az első játszmát. 5-3-nál pedig ismét a 2008-as bajnok került fölénybe, Bouchard nem tudott megbirkózni a rá nehezedő nyomással és elveszette újra az adogatását, vele együtt az első szettet is 6/3-ra.

Sharapova ezúttal könnyedén legyőzte Bouchardot Kép forrása: ausopen.com

Sharapova ezúttal könnyedén legyőzte Bouchardot
Kép forrása: ausopen.com

A második játszmában mind a két játékos intenzíven és nagy erővel teniszezett, csak úgy csodálhattuk a szebbnél-szebb nyerő ütéseket. Bouchard viszont már a legelső adogatásánál nehézségekbe ütközött, egyből egy hosszú játék és break labda hárítására kényszerült. Itt érezni lehetett, amennyiben a román lány újra elveszíti az adogatását, hamar véget érhet a mérkőzés. Nos erre, nem is kellett sokat várni, Sharapova 2-1-nél elvette vetélytársa szervajátékát és 5-2-nél már a találkozó megnyeréséért fogadhatott. A korábbi világelső, aki látszólag már nem szeretette volna kiszerválni a győzelmet, ismét maximális koncentrációval kiharcolta az újabb breaket, ami egyben az elődöntőbe kerülést is jelentette számára. Maria Sharapova tehát a tavalyi Garros győzelme után ismét harcban van egy újabb Grand Slam sikerért.

Az elődöntő párosítása az alsó ágon:

Ekaterina Makarova(10)-Maria Sharapova(2)

Kiemelt kép forrása: eurosport.yahoo.com

A hozzászólások le vannak zárva.