AusOpen 2015: Hiába a szettveszteség, Murray felőrölte Berdychet

Andy Murray újra elképesztő formában. A brit játékos az elődöntőben ugyan elvesztette az első szettet, mégis átlépett Tomas Berdychen.

Andy Murray-Tomas Berdych 6/7(6) 6/0 6/3 7/5

Tomas Berdych az a játékos, aki mindig is életveszélyes volt Andy Murrayre. Amelie Mauresmo tanítványának ugyanis negatív a statisztikája a cseh nagyágyú ellen, ráadásul az utolsó két mérkőzést rendre Berdych nyerte. Két elképesztő formában lévő teniszező találkozott, azonban a fej mindent eldöntött.

Na de lássuk a mérkőzés krónikáját…

Berdych óriási csatában szerzett vezetést Kép forrása: ausopen.com

Berdych óriási csatában szerzett vezetést
Kép forrása: ausopen.com

Az első játszmában picit Berdych kezdett jobban. A cseh adogatásai mögött rettentően magabiztos volt, nem nagyon engedett lehetőséget Murraynek a breakre. Riválisa körül már szorult a hurok, mivel szerváinál folyamatosan egyenlő állások alakultak ki, és ez játékról-játékra egyre veszélyesebbnek bizonyult. Aztán 4-3-nál megtört a jég. A break nem érhetett senkit váratlanul, Berdych óriási nyomás alatt tartotta ellenfelét és megérdemelten nyerte el az adogatását. A szett kiszerválása a látható fölény ellenére nem ment, a cseh elremegte a befejezést, Murray visszatáncolt a szettbe. Innentől már nem férkőztek a másik adogatásának a közelébe, így jöhetett a Tiebreak. A rövidítésben mini break itt, mini break ott. Először Murray jutott játszmalabdához, azonban Berdych a lezárásra vetélytársa fölé kerekedett és megnyerte a játszmát 76 perc játék után.

Murray a harmadik játszmában brutálisan teniszezett Kép forrása: ausopen.com

Murray a második játszmában átvette az irányítást
Kép forrása: ausopen.com

A második játszma érdekességéhez hozzátartozott, hogy Berdychnek az iszonyat erős mentális csatában megnyert első játszma a fordítottját hozta. A cseh elkezdett egyre több hibával teniszezni, ezt Murray a break labdáknál rendre kihasználta. Murray elhúzott gyorsan 3-0-ra, majd egy újabb hosszú játékban ismét elnyerte Berdych adogatását, ami teljes mértékben eldöntötte a szettet. A másik oldalról pedig érződött, hogy a brit folyamatosan irányítja a pontokat, gyakorlatilag hiba nélkül. 6/0-ra nyerte a második szettet Murray, minden kezdődhetett előröl.

Murray brutálisan teniszezett a harmadik szettben Kép forrása. ausopen.com

Murray brutálisan teniszezett a harmadik szettben
Kép forrása. ausopen.com

A harmadik játszma sorsdöntő jelentőséggel bírt. Tudtuk, amennyiben nem Berdych kerül ismét szettelőnybe, könnyen és hamar elúszhat a döntő reménye. A világranglista hetedik azonban újra elővette lehengerlő teniszét, egészen 2-3 és 40-semmiig. Ekkor előbb ütött két kettős hibát, amitől igen nagy bajba került, Murray pedig ezt a felelőtlenséget megbüntette. Ha valaki Grand Slam döntőbe szeretne jutni, ilyen hibákat egy percig sem lehet elkövetni, ráadásul láttuk a háló túloldalán teniszező Murray mennyire egyben van minden tekintetben. Ez a hiba végzetesnek bizonyult, a kétszeres Grand Slam bajnok már nem engedte vissza ellenfelét a játszmába. Murrayt az elmúlt években rengeteg olyan elődöntős meccs jellemezte a nagy tornákon, ahol az első szettet elbukva végül négy szettben bedarálta aktuális ellenfelét. Ez a tendencia most is beigazolódni látszott.

Murray megérdemelten jutott döntőbe Kép forrása: ausopen.com

Murray megérdemelten jutott döntőbe
Kép forrása: ausopen.com

Murray az előző két szettben brutálisan magas színvonalon teniszezett, azonban a negyedik játszmára néhány pillanatban mintha meginogni látszott volna. Berdych ebben a szakaszban remekül játszott, azonban a feje ismét nem volt a helyén, ugyanúgy mint a harmadik szettben. Hiába gyorsította le folyamatosan Murrayt a pályáról, parádés játékkal is csak abban az esetben lehet meccset nyerni, ha legalább azt az egy break labdát társítod a komplett teniszedhez. Nos Berdychet ismerve egy lehetőség érvényesítése már elegendő lehet akár a szett megnyeréséhez is. Ez azonban nem így lett, és Berdych a döntő játszma kiharcolása helyett magának ásta meg a gödröt. 3-2-nél óriási lehetőséget szalasztott el, a fontos pontokra fejben képtelen volt magát összerakni. Murray ezektől még erősebb lett a befejezésre, és ahogy ez már csak lenni szokott, ismét kegyetlenül megbüntette Berdychet az elmulasztott lehetőségekért. Murray 5-5-nél megcsinálta azt, ami ellenfelének korábban nem sikerült és egy játékkal később kíméletlenül kiszerválta a mérkőzést.

Andy Murray tehát a tavalyi borzasztó év után újra lenyűgöző és taktikailag is érett teniszt mutat. Ezen az Australian Openen egy szavunk nem lehet a játékára, teniszileg és mentálisan is tökéletesen egyben van. A 27 éves játékos 2013 után játszhat ismét Grand Slam döntőt, bárki is kerüljön vele össze a döntőben, jó esélye lesz azt az összecsapást megnyerni.

Kiemelt kép forrása: eurosport.yahoo.com

A hozzászólások le vannak zárva.