AusOpen 2015: Női álomdöntő ahol nem tét a világelsőség

Mondhatjuk, hogy az Australian Open végjátékában vagyunk, hiszen már több döntős is ismert, női egyesben éppen már mindkettő. A trófeáért szombaton csapnak majd össze a hölgyek, akik megnyerték ma reggeli elődöntős mérkőzéseiket. Ahogyan azt már tudtuk, orosz-amerikai döntőt látunk majd.

Keys első Grand Slam elődöntőjét játszotta Forrás: facebook.com/MadisonKeysOfficial

Keys első Grand Slam elődöntőjét játszotta
Forrás: facebook.com/MadisonKeysOfficial

Az első elődöntő az orosz házi rangadó volt Maria Sharapova és Ekaterina Makarova között. Makarova egyesben tavaly tört be az élmezőnybe, ez volt a második Grand Slam elődöntője rövid időn belül, hiszen legutóbbit a US Openen játszotta. Sharapova karrierje ennél több eredményt hozott már, csak itt Ausztráliában lesz ez a hetedik elődöntője, három alkalommal már döntőbe is jutott, egyszer pedig megnyerte a tornát. Mai eredményének köszönhetően ismét lehetőséget kap erre, Makarova még nem győzte le őt és ez most sem változott, sima 6:3, 6:2 eredménnyel jutott tovább (akárcsak Bouchard ellen a negyeddöntőben). Összességében tizedik,  Melbourne városában pedig negyedik döntőjére készül, legutóbb 2012-ben játszott és veszített Victoria Azarenka ellen. Azóta Grand Slam trófeái számát kettővel gyarapította, mindkettőt Párizsban gyűjtötte be salakon.

Az orosz rangadó után amerikaiak játszottak egymás ellen, ez pedig már generációk összecsapása is volt. Madison Keys és Serena Williams közt 14 év korkülönbség van és 34 hely a ranglistán. Serena az utóbbi években nem remekelt Ausztráliában, 2010-ben jutott túl utoljára a negyeddöntőn, akkor nyerte meg ötödik alkalommal a versenyt. Keys élete első Grand Slam elődöntőjét játszotta, ami 19 éves korában kimagasló eredménynek számít. Új edzője, az igen csak sikeres karriert maga mögött tudó Lindsey Davenport segítsége és munkája úgy tűnik jól hat Keys játékára. Az első szettben tartotta is magát, abszolút ellenfele volt a világelsőnek, viszont a tie-break elveszítése után a második szettben Serena felőrölte és többször elvette az adogatását, ezt a szettet simán nyerte meg. A végeredmény tehát 7(7):6(5), 6:2 lett, Williams pedig huszonharmadik Grand Slam döntőjét játssza majd.

Makarova jövő héttől 9. lesz a világranglistán Kép forrása: ausopen.com

Makarova jövő héttől 9. lesz a világranglistán
Kép forrása: ausopen.com

A Sharapova Williams döntő abban az értelemben papírforma, hogy az első és a második kiemelt találkozik, az amerikai tizenkilencedik trófeájáért küzd majd és ahogyan nyilatkozta, mindenkinél jobban szeretné most ezt a győzelmet. Az orosz ellenfele pedig hatodik Grand Slam bajnoki címét szerezhetné meg, ha már a világelsőséget nem is veheti át egy esetleges tornagyőzelemmel. Egymás elleni mérlegüket tekintve Serena 16:2-re áll, tíz éve nem kapott ki Sharapovától. Viszont az ilyen sorozatok egyszer bárkinél megszakadhatnak, gondoljunk csak a férfi torna két meglepetésére, Roger Federer és Rafael Nadal kiesésére meglepetés ellenfelektől.

A kiemelt kép forrása: tennis.com

A hozzászólások le vannak zárva.