Rotterdam: Stan “the Man” Wawrinka

2015. február 15.
by Adam

Ma délután az év első ATP500-as tornájának döntőjéhez értünk, melyet Hollandiában, Rotterdamban rendeztek. A címvédő Tomas Berdych ellenfele Stan Wawrinka volt.

Az első kiemelt Andy Murray negyeddöntős kiesése és a második kiemelt Milos Raonic elődöntős búcsúja után a torna harmadik és negyedik kiemeltje csapott össze a bajnoki trófeáért. Mindketten TOP10-es játékosok, Berdych (7) 2010 óta folyamatosan, Wawrinka (8) pedig néhány éve már eljutott erre a szintre, de igazán talán csak egy éve tartozik az elitbe. Ennek ellenére mégis meglepő lehet, hogy Grand Slam és Masters1000 bajnoki címei ellenére még nem nyert ATP500-as tornát.

Az 41 perces első szettben a két játékos hasonlóan magas szinten játszott végig. Szép labdameneteket láthattunk, ászokat viszont alig. Stabilan adogattak mindketten, Berdychnek mindössze egy breaklabdát kellett hárítania, Wawrinkának viszont hármat kellett volna, de csak kettőt sikerült. Az a bizonyos hetedik játék volt a cseh számára a kulcs, 15:40 állásnál második lehetőségét breakre váltotta, így közel került az első szett megnyeréséhez. Az első szettlabdát Wawrinka merész szögekben ütött tenyeresekkel hárította, majd hamarosan breaklabdához is jutott, de nem járt sikerrel, az első szettet a címvédő nyerte.

Berdych nem tudta megvédeni a címét Kép forrása: thesportrewiew.com

Berdych nem tudta megvédeni a címét
Kép forrása: thesportrewiew.com

A 39 perces második szettben ott folytatták ahol abbahagyták az első végén. Továbbra is jó játékot láthattunk és ismét egy break döntött, ez esetben viszont a nyolcadik játékban tudott Wawrinka fogadóként igazán jól teljesíteni, majd adogathatott a szettért 5:3 állásnál. Ezt az játékot viszont Berdych veszítette el inkább, mint Wawrinka nyerte meg, hiszen előbbi a szett kritikus pontjain ütött ki nem kényszerített hibákat, míg utóbbi ismét bajban volt az első szervákkal, melyeket alig ütött be. Ennek eredményeképpen a második felvonás a svájcié lett, így a mérkőzésben maradt és az eddig látottakhoz méltóan döntő szett kezdődött a bajnoki címért.

 A harmadik szettet Wawrinka breakkel kezdte, 30:40 állásnál egy nem túl jól eltalált return megpattant a hálón, így Berdychnek esélye sem volt a breaklabdát hárítani. Ez után Stan semmire hozta az adogatójátékát, amivel sorozatban az ötödik játékot nyerte. Ezt követően mindketten hozták az adogatásukat, majd 3:1 állásnál Stan ismét elővette játéka legjavát és breaklabdánál egy védjegyének számító, tökéletes fonák egyenest küldött el ellenfele mellett a dupla breakért. Ez az előny viszont nem tartott sokáig, Berdych jelentős hátránya ellenére nem engedte el a mérkőzést, egy elveszített adogatójátékot visszavett és egy semmire hozott adogatójátékkal ráerősített arra, hogy van még itt keresnivalója. 5:3 állásnál szoros Berdych adogatójáték következett, melyben egy meccslabdát is hárítania kellett, de végül sikerült hoznia és a mérkőzésben maradásért fogadhatott. Wawrinka itt már nem engedte el a lehetőséget, 40:15-nél az első adogatóként szerzett mérkőzéslabdát értékesítette és ezzel a címvédőt megverve szerezte meg első fedett pályás címét, első ATP500-as, idei második és összességében kilencedik tornagyőzelmét.

Wawrinka mérlege tehát eddig az évben egy ATP250 és egy ATP500-as tornagyőzelem, illetve egy Grand Slam elődöntő. A londoni világbajnokság kezdete óta csak Roger Federer és Novak Djokovic tudta megverni és ha így folytatja tovább, 2015-ben is komolyan számolnunk kell vele nem csak a hamarosan kezdődő Masters versenyeken, de akár az év másik három Grand Slam tornáján is ott lehet az esélyesek közt. Ezzel a győzelemmel elindult újra felfelé a világranglistán, egy helyet javítva jövő héttől hetedikként jegyzik majd. Az idei teljesítményét vizsgálva pedig az eddig gyűjtött 1545 ponttal második helyen áll Djokovic mögött.

Kiemelt kép forrása: www.facebook.com/ABNAMROWTT

A hozzászólások le vannak zárva.