Felül az olaszok, alul a címvédő nem élte túl a Davis Kupa első körét

2015. március 10.
by Airon

Néhány napja véget ért a Davis Kupa világcsoportjának első fordulója, ahol néhány igen szép meglepetéssel találtuk szembe magunkat.

Murray kiejtette az amerikaiakat Kép forrása: independent.co.uk

Murray kiejtette az amerikaiakat
Kép forrása: independent.co.uk

A tavalyi Davis Kupa döntős francia válogatott már szombaton a páros mérkőzésen eldöntötte a továbbjutás kérdését, így a vasárnapi zárónapra csupán két tét nélküli összecsapás maradt. Kohlschreiber és Struff vezérletével a németek ugyan hozták a szingliket, azonban így is a gallok jutottak tovább 3-2-es összesítéssel. A franciák majd Nagy Brittaniával mérkőznek meg az elődöntőbe kerülésért, úgy tűnik James Ward pénteki győzelme meghatározta a párharc végkimenetelét. A Bryan testvérek hiába nyertek párosban, Andy Murray három játszmában legyőzte John Isnert, így a britek már 3-1-nél megnyerték a párharcot. Az ötödik mérkőzésen Ward a második szettben feladta a találkozót, kialakítva ezzel a 3-2-es brit győzelmet.

Kazahsztánnak volt oka az ünepplésre Kép forrása: daviscup.com

Kazahsztánnak volt oka az ünepplésre
Kép forrása: daviscup.com

A felső ág alsó harmadában talán egy nem várt negyeddöntős párharc alakult ki, mivel mind a csehek, mind az olaszok búcsúzni kényszerültek igen hamar. Az előbbi válogatott korai kieséséről Bernard Tomic gondoskodott, aki vasárnap is remek teljesítményt nyújtva, ezúttal Lukas Rosolt verte három szettben. Az olaszok pedig annak ellenére elvesztették saját párharcukat Kazahsztánnal szemben, hogy a páros mérkőzés után 2-1-re még ők vezetettek, a Kukushkin és Nedovyesov mégis két meglepetés győzelemmel továbbjutatta Kazahsztánt.

Mayer elképesztő mérkőzésen győzte le Sousát Kép forrása: cadillacnews.com

Mayer elképesztő mérkőzésen győzte le Souzát
Kép forrása: cadillacnews.com

Az alsó felső részében drámai dél-amerikai harc következett, ahol a brazilok vághattak nekik kisebb előnnyel a zárónapnak, mégis Argentína került ki győztesen a párharcból. Leonardo Mayer a Davis Kupa történetének egyik leghosszabb egyéni mérkőzését nyerte meg Joao Souzával szemben, akinek gratulációját 11 mérkőzéslabda hárítása és 6 óra és 42 perc játék után fogadhatta. Ezáltal következhetett az ötödik, mindent eldöntő mérkőzés, ahol Federico Delbonis négy szettben legyőzte Thomaz Belluccit, így Argentína 3-2-vel csatlakozott a negyeddöntősök névsorához. Az argentinok a következő fordulóban majd Szerbiával csapnak össze, Djokovicék már szombaton eldöntötték a lényegi kérdéseket, az utolsó napon ráadásul kiütötték a horvátokat Krajnovic és Troicki kétszer két szettes győzelmével.

Goffin győzelmével már egészen biztosan nem lesz címvédés a Davis Kupában idén Kép forrása: bbc.co.uk

Goffin győzelmével már egészen biztosan nem lesz címvédés idén
Kép forrása: bbc.co.uk

Kanada 2-1-es előnyben várhatta a zárónapot japánnal szemben, Nishikori Raonic felett aratott győzelmével viszont újra éltek a japán remények, a továbbjutás kérdéséről Vasek Pospisil és Go Soeda döntött. Pospisil a nagy tét ellenére nem okozott csalódást a kanadai szurkolóknak és három játszmában intézte el ellenfelét, így Kanada is a legjobb nyolc között folytathatja szereplését. Belgium lesz Kanada ellenfele a negyeddöntőben, akik Darcis meglepetés veresége ellenére is biztosították helyüket a folytatásban, Goffin mindösszesen nyolc játékot veszített el az ötödik mérkőzésen Adrien Bossel ellen. Ezzel Svájc, mint a sorozat címvédőja búcsúzott, ha azonban megnézzük a Severin Luthi csapatának névsorát, ez nem számít akkora meglepetésnek most.

Az első forduló végeredményei:

Németország-Franciaország 2-3

Nagy Britania-Amerikai Egyesült Államok 3-2

Csehország-Ausztrália 3-2

Kazahsztán-Olaszország 3-2

Argentína-Brazília 3-2

Szerbia-Horvátország 5-0

Kanada-Japán 3-2

Belgium-Svájc 3-2

A negyeddöntők párosítása:

Nagy Brittania-Franciaország

Ausztrália-Kazahsztán

Argentína-Szerbia

Belgium-Kanada

Kiemelt kép forrása: sportskeeda.com

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.