Serena Williams és Indian Wells

2015. március 13.
by Adam

Bátran mondhatjuk azt, hogy a mai nap fontos a tenisztörténelemben, hiszen korunk egyik legmeghatározóbb női játékosa a közelmúltban meghozott egy döntést, melynek előzménye egészen 2001-ig nyúlik vissza. Serena Williams megbocsájtott, újra visszatért a sivatagba, hogy példát mutasson.

A történet 2001-ben kezdődött, amikor Serena és Venus már úton voltak abba az irányba, hogy a női teniszt egy új irányba vigyék el. Mindketten nyerek már Grand Slam tornát és számolni kellett vele, hogy előbb-utóbb a világelsőség is eljöhet. Mint azt tudjuk, el is jött a következő évben sok más siker kíséretében. Indian Wells már ekkor is nagy presztízsű tornának számított mind a férfi, mind a női oldalon, ráadásul amerikaiként más érzelmi szálak is kötötték a két fiatal lányt a versenyhez. Serena például itt nyerte meg első profi WTA mérkőzését.

2001-ben Venus 3., Serena pedig 7. kiemeltként indult el a versenyen, így első lehetséges találkozási pontjuk a negyeddöntő lehetett volna, de a sorsolás eredményeképpen az elődöntőben volt várható. A címvédő ekkor a szintén amerikai Lindsay Davenport volt, akit Serena könnyed 6:1, 6:2 eredménnyel kiejtett a negyeddöntőben, így Venus várta az elődöntőben, aki hasonló egyszerűséggel, 6:0, 6:3-ra győzte le Elena Dementievat. Az amerikai döntős tehát garantált volt, a kérdés csak az volt, hogy melyik Williams lány.

Az elődöntők napján Martina Hingis és Kim Klijsters ágán minden rendben zajlott, Klijsters három szettben a döntőbe jutott, azonban az alsó ág elődöntője elmaradt, mert Venus mindössze néhány perccel a mérkőzés kezdete előtt sérülésre hivatkozva visszalépett, ezzel pedig testvére játék nélkül a döntőbe jutott.

 A döntő napján a közönség reakciója megdöbbentő volt, a hazai versenyző ellen voltak, bundát sejtettek a történtek mögött és ezért Serena minden jó mozdulatát kifütyülték, míg Klijsters minden pontért hatalmas tapsot kapott, ellenfele kettős hibáinál és ki nem kényszerített hibáinál is üdvrivalgásban tört ki a lelátó. A mérkőzés közben megérkezett Venus és Richard Williams is, akiket állításuk szerint rasszista megnyilvánulásokkal fogadtak és nem kívánatosnak nyilvánították őket a lelátón.

A közönség problémája az volt, hogy nem találták sportszerűnek Venus elődöntős visszalépését és a lányok apját és ugyanakkor edzőjét azzal gyanúsították, hogy rendre ő dönti el a lányai egymás elleni meccseinek forgatókönyvét és győztesét, ezzel a visszalépéssel pedig a rossz nyelvek ezen spekulációja terén messzire ment. Természetesen azt, hogy a háttérben mi volt, a mai napig csak a Williams család tudhatja, de azt feltételezni, hogy így csalnának el mérkőzéseket vagy tornadöntőket, határozottan rosszindulatú kijelentés.

A torna végeredményét tekintve azonban a közönség támogatása sem volt elég Kim Klijstersnek ahhoz, hogy legyőzze Serenat, aki 4:6, 6:4, 6:2 eredménnyel másodjára emelte magasba a trófeát, amely pillanatokat a közönség szintén negatív reakcióval illetett.

Ezeknek az eseményeknek és különösen a rasszista megnyilvánulásoknak eredményeképpen a Williams testvérek eldöntötték, hogy soha többé nem lépnek pályára Indian Wellsben annak ellenére sem, hogy a torna Premier Mandatory besorolású és ezekről a versenyekről csak az maradhat távol a top játékosok közül, akinek igen nyomós indoka van rá, mint például tartósabb sérülés. Kezdetét vette tehát egy tizennégy évig tartó bojkott két olyan játékostól, aki a kétezres évek elejétől kezdve a mai napig uralja a teniszt. Ezekben az években Venus és Serena összesen huszonhárom Grand Slam tornát nyertek meg egyéniben és kilencet párosban, illetve két páros és egy egyéni olimpiai aranyérmet szereztek az Egyesült Államok színei alatt. Több alkalommal vezették a világranglistát, Serena megcsinálta egyéniben a nem naptári évi Grand Slamet, majd néhány évvel később ugyanezt a teljesítményt párosban is elérték.

Serena a mai napig vezeti a világranglistát immár két éve folyamatosan és tavaly már szóba került az, hogy újra visszatérjen Indian Wellsbe, de akkor elmaradt. 2015-ben viszont kijelentette, hogy túl van már azon a ponton a karrierjében, hogy bármit is bizonyítania kelljen, ő már a tenisz és a sport szeretete miatt lép pályára, így itt az ideje, hogy túllépjen a történteken, elmondása szerint karrierje legsötétebb napján és arra a pályára lépjen, amelyre hosszú évekig nem tette.

Valószínűleg nem a pénzdíj motiválja, hiszen minden idők legtöbb pénzdíját begyűjtő női teniszezőről van szó. Nem is egy hiányzó trófea megszerzése, hiszen már kétszer megnyerte ezt a versenyt. A világranglistás helyezése sincs veszélyben, hiszen Maria Sharapova majdnem 1400 ponttal van mögötte a második helyen.

Serena visszatérésében valószínűleg szerepet játszott az a kisebb fajta botrány, amikor az orosz teniszszövetség elnöke Shamil Tarpischev humorosan “Williams-fivéreknek” nevezte őket, és ennek egy éves eltiltás a tenisztől és komoly pénzbüntetés lett a következménye. Serena szemében ez is azt az irányt mutatja, hogy a játék és a sport sokat változott az elmúlt években, bízik benne, hogy eleget bizonyított már mindenki ellen és a közönség jobban ismeri már annál, hogy még egyszer bármi hasonlóval vádolják. Serena megbocsájtott Indian Wellsnek, ezen a hétvégén pedig újra visszatér a sivatagba azért, hogy ezt bebizonyítsa és valószínűleg azért is, hogy újra megnyerje a versenyt.

Serena Williams – Monica Niculescu

BNP Paribas Open 2015, 2. kör

Magyar idő szerint: Március 14. 03:00

Kiemelt kép forrása: bnpparibasopen.com

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.