Két szett és mindennek vége Murraynél Djokovic ellen?

2015. április 8.
by Airon

Vajon Andy Murray játéka tényleg ennyire könnyű lenne egy idő után Novak Djokovic számára mostanság? Nos, a következő sorokban erre a kérdésre keressük a választ.

Andy Murray az elmúlt időben hiába mutat fel remek eredményeket, kezdve az Australian Open döntőtől egészen a múlt hét vasárnap lejátszott Miami Open fináléig, a teniszrajongók az elmúlt meccseken azt tapasztalhatták, hogy Novak Djokovic játéka rendre soknak bizonyul neki.

Murray boldogan csókolgathatta a 2012-es US Open trófeát  Kép forrása: teleguone.com

Murray boldogan csókolgathatta a 2012-es US Open trófeát
Kép forrása: teleguone.com

Murray és Djokovic rivalizálása igazán akkor kezdődött el, amikor a brit játékos életében először Grand Slam döntőt tudott nyerni a szerbbel szemben, ráadásul az azt követő évben, Wimbledonban Djokovic könyvelhette el, hogy hosszú idő után brit bajnoka lett a tornának. Azokon a meccseken Murray remek taktikával mattolta Djokovicot. A szerbet folyamatosan futásban tartotta, kiváló szerváinak és dinamikus ütéseinek köszönhetően sikerült nyomás alá helyeznie ellenfelét és leküldeni őt a pályáról.

Lendl remek munkát végzett Murrayvel Kép forrása: telegraph.co.uk

Lendl remek munkát végzett Murrayvel
Kép forrása: telegraph.co.uk

Az akkori sikereinek titka mindenképpen Ivan Lendl volt, aki mind fizikailag, mind mentálisan rendbe rakta tanítványát, kihozva őt abból a nem túl rózsás állapotból, hogy megannyi kudarc után is lehet valaki Grand Slam bajnok és nagy játékos. A kétéves munka során Andy Murray pályafutása csúcsát érte el, remek irányba haladt a fejlődése. A 2013 US Opent követően viszont egyrészt következett a balszerencsésnek mondható hátsérülése, ami több hónapon keresztül hátráltatta őt mindenben, másrészt a karrierje legnagyobb hibája Ivan Lendl elengedése volt. A korábbi nyolcszoros Grand Slam bajnok cseh-amerikai teniszező valóban fantasztikus munkát végzett Murrayvel, lehet hogy az igazán fontos mérkőzéseken ritkán fogjuk látni olyan színvonalon teniszezni a brit játékost.

Egészen biztosan Mauresmo a megfelelő edző Murray számára Kép forrása: givemesport.com

 Vajon egészen biztosan Mauresmo a megfelelő edző Murray számára?
Kép forrása: givemesport.com

Andy Murray 2014-ben Amelie Mauresmo személyében új edzőre talált. Murray amióta az egykori francia teniszezőnővel dolgozik, kisebb tornákat megnyert, azonban az ember érzése mostanában tényleg az, hogy ez a tenisz egy bizonyos szint felett, amit úgy hívnak, hogy Novak Djokovic, édes kevés.

Bizony, fájó lehetett az utolsó két szett Murray számára az Australian Open döntőjében Kép forrása: usatoday.com

Bizony, fájó lehetett az utolsó két szett Murray számára az Australian Open döntőjében
Kép forrása: usatoday.com

Hogy miért is lehet ezt az elmúlt meccsek alapján mondani? Amennyiben először is, csak a statisztikai és számszerű tényeket nézzük: a két játékos utolsó mérkőzésein rendre azt láthattuk, hogy eltelik két magas színvonalú szett és onnantól a szerb kíméletlenül és könnyedén bedarálja Andy Murrayt, aki a játékokért küzd. Ezt először a 2014-es US Open negyeddöntőjében észlelhettük ( 6/7 7/6 4/6 2/6 ), majd jött az Australian Open finálé ( 6/7 7/6 3/6 0/6 ), vasárnap pedig Miamiban ( 6/7 6/4 0/6 ) is ugyanaz volt a mérkőzés képe. Egy kicsit a számok tükrével megvizsgálva a dolgokat, ezen a három találkozón lejátszott öt szettben Murray mindösszesen 9 játékot tudott megnyerni, ezekből az Australian Openen és pár nappal ezelőtt is kijutott egy 6/0 a számára.

Murray Miamiban is hiába küzdött, a győzelemre nem sok esélye volt Kép forrása: miamiherald.com

Murray Miamiban is hiába küzdött, a győzelemre nem sok esélye volt
Kép forrása: miamiherald.com

Murray habár egy rendkívül jó technikájú játékos, aki tényleg a játék minden elemében felveszi a versenyt Novak Djokoviccal, azonban az utóbbi hónapokban mégis más tényezőknél kell keresni a választ, hogy miért szenved riválisától két szett után ennyire súlyos vereséget. Ami ezeken a mérkőzéseken megfigyelhető rendre, hogy a brit játékos az első két szettben túl sokat ad ki magából, és rosszul osztja be az energiáit a találkozó azon szakaszára, amikor igazán fontos lenne odatenni magát. Sokszor láthatjuk Murrayn ezekben a játékokban, hogy fáradni látszik, míg a másik térfélen álló Djokovic erőtől duzzadva megy bele egy hosszabb csatákba. Fáradtságához tartozik talán a másik tényező, ami hátráltatja őt és ez nagyrészt a játék során elkövetett hibás taktika. Murrayt még Lendl idejében sokkal többet lehetett támadni látni, ami jót tett a játékának, sokat vállalt, ami célra vezető volt a világelsővel szembeni mérkőzéseken. Mostanra Murraytől ismét egy olyan játékot láthatunk, ami néhol rettentően okos és stabil, azonban nem tud végig agresszív lenni és ezzel Djokovic gyakran teret kap, hogy gond nélkül leüsse Murrayt a pályáról.

Ahogy azt már egy korábbi írásomban kérdésként feltettem: Képes lehet-e Andy Murray újra olyan magas színvonalú teniszt nyújtani egy egész meccsen keresztül, amivel legyőzheti Novak Djokovicot, vagy mindig elfogy a tudomány két küzdelmes szett után?

A hozzászólások le vannak zárva.