Salakra fel! Jön a Monte Carlo Masters!

2015. április 12.
by DGM96

Hivatalosan már ezen a héten elkezdődött a salakszezon, de az első mérvadó esemény a jól megszokott, sajátos atmoszférájú hercegségi torna lesz. Ennek beharangozóját olvashatják a következő sorokban.

Kategória:ATP Masters  1000
Borítás:Salak
Díjazás:€ 3,624,045
Címvédő:Stanislas Wawrinka
forrás: worldtennismagazine.com

forrás: worldtennismagazine.com

Tavaly sokan arra számítottak, hogy miután 2013-ban megszakadt Nadal szinte hihetetlen monacói hegemóniája, 2014-ben visszaül a trónra, immáron kilencszer (!). A salakkirály is ennek reményében vágott neki a tornának, de a legjobb 8 között honfitársa, David Ferrer megállította. Ez a végeredmény azért volt hatalmas meglepetés, mert Ferrer 10 év után győzte le először a leglassabb borítás királyát saját terepén. “Ferru” azonban elveszítette az elődöntőt az akkor friss Grand Slam-bajnoknak számító Stan Wawrinka ellen. A másik ágon Federer jutott be a fináléba, miután az akkori címvédő Djokovicot győzte le. A svájci döntőben aztán kisebb meglepetésre az alacsonyabb renoméjú helvét diadalmaskodott.

Vajon melyik arcát fogja mutatni Nadal egyik legkedveltebb versenyén? forrás: ibtimes.com

Vajon melyik arcát fogja mutatni Nadal egyik legkedveltebb versenyén?
forrás: ibtimes.com

Jelen állás szerint a címvédés bravúros teljesítmény lenne Wawrinkától (7.). Van neki ugyan erről az idényről már két tornagyőzelme és egy melbourne-i elődöntője, de az évet messze nem így folytatta, hamar kiesett mindkét amerikai versenyen. Rafa Nadal (3.) is nagy kérdés lesz a héten. Indian Wellsben egész meggyőző volt, egy labdára volt az elődöntőtől, de Miamiben meglepetésre kikapott Fernando Verdascotól. A nyolcszoros bajnok kedvenc borításán is játszott már idén, viszont ott sem meggyőzőek az eredmények. Buenos Airesben azért diadalmaskodott, de olyan mezőnyben illendő is volt, egy héttel előtte azonban Rióban az elődöntőben kapott ki, önmagához képest rossz játékkal. A szezon érdemi része viszont most jön számára, vajon újra a régi fényében fog tündökölni? Hogy a latolgatások azért se legyenek konkrétak, Novak Djokovic (1.) várható szereplése is von maga után kérdéseket. Az amerikai dupla idén is meglett neki, de Miamiben nem játszott jól, azonban így is veretlen maradt, ez pedig jelentős mentális fölény a többiekkel szemben. Neki (is) a borítás váltása okozhat viszontagságot. Roger Federert (2.) pedig évről évre kisebb jelentőséget szentel a salakos tornánknak, de amint azt láthattuk tavaly, ez a visszájára is elsülhet, az ő esélyeit nem is lehet nagyon konkretizálni. Végezetül meg kell említeni két hiányzót: Andy Murray tegnap állt az oltár elé, ennél fogva most kicsit távol marad mesterségétől, de Kei Nishikori is kihagyja a jövő heti versenyt.

Na, de akkor nézzük meg a sorsolást

Felső ág

Salakon is megállthatatlan lesz a világelső? forrás: bleacherreport.com

Salakon is megállíthatatlan lesz a világelső?
forrás: bleacherreport.com

Djokovicnak nagyon nagy szerencséje van. Az elődöntőig nagyon könnyű ellenfelek érkezhetnek számára. Első meccsét egy selejtezőssel vagy Nicolas Almagroval játssza. Az azt követő fordulókban a kiemeltek vagy most kezdik meg a szezont, vagy nagyon rossz formában vannak idén: a US Open-bajnok Cilic (8.) idén eddig sérüléssel bajlódott, csak egy meccset játszott, azt is elveszítette. Tsonga (11.) Miamiben kezdte meg a szezont, még nem valószínű, hogy kellőképpen visszaszerezte meccsrutinját, Ernests Gulbis (13.) idei mérlege pedig 1-7 (!). Nem okos dolog egyes eredményeket előre elkönyvelni, de a világelső számára szinte garantált lehet az elődöntőbe jutás.

A legjobb 4 között azonban nem akárkik érkezhetnek. Ebben a negyedben ugyanis Nadal csaphat újra össze Ferrerrel (5.), ahogy tavaly is. Erre pedig meg is van az esély. Nadal először Lucas Pouille-el vagy a Miamiben negyeddöntőző Dominic Thiemmel játszik. Azt követően Isner (15.) vagy Viktor Troicki jöhet, de nem szabad elmennünk a ma Casablancában döntőző Martin Klizan neve mellett sem szó nélkül. Ferrernek a dominikai Estrella Burgos vagy Simone Bolelli lesz az első ellenfele, utána pedig jó eséllyel Gilles Simon (10.).

Alsó ág

Nem sikerült jól az amerikai túra Wawrinkának, de most itt a lehetőség a javításra, ott, ahol most ő a címvédő forrás: nzz.ch

Nem sikerült jól az amerikai túra Wawrinkának, de most itt a lehetőség a javításra, ott, ahol most ő a címvédő
forrás: nzz.ch

Itt. találhatjuk Tomas Berdych-t (6.) és Milos Raonicot (4.). A cseh Sergiy Stakhovskyval vagy a spanyol Carreno Bustával játszik a második körben. Papírforma alapján Bautista Agut (12.) következne, de ő nincs idén jó formában, jó kérdés így, hogy eljut-e a legjobb 16-ig. Az ifjú kanadai nehézbombázó sem panaszkodhat, tavaly megmutatta, hogy a bődületes szervái ellenére is milyen sokoldalú teniszező, hiszen a salakos tornákon is szépen szerepelt. Emiatt is esélyes lehet egy hasonló szereplése. Először egy selejtezős versenyző vagy a portugál Souza lesz a vetélytárs. Utána a Robredo (16.)-Seppi-Mannarino fémjelezte trióból érkezhet valaki.

Egy negyeddel lejjebb egy kiegyensúlyozott mezőny gyűlt össze. Wawrinka címvédő hadjáratát Jiri Vesely vagy Juan Monaco ellen kezdi. Utóbbi lenne a nehezebb ellenfél, hiszen az argentin javuló tendenciát mutat. Azután sem dőlhet hátra a svájci. A papírforma szerint Grigor Dimitrovnak (9.) kellene ezután következnie, de a bolgár is árnyéka önmagának eddig. Neki például a szintén javulgató Verdascoval kell játszania már az első fordulóban, utána a salakspecialista Fognini következhet.  A legjobb 8 között aztán sor kerülhet a tavalyi döntő visszavágójára, ha Federer is eljut odáig. A négyszeres döntős svájci Jeremy Chardyval vagy selejtezőből érkező teniszezővel játszik a második fordulóban. A legjobb 16 között pedig Monfils (14.) vagy Dolgopolov következhet.

A kiemelt kép forrása: zimbio.com

A hozzászólások le vannak zárva.