Megnyeri idén Rafa Nadal tizedszer is a Roland Garrost?

Elkészítették a Roland Garros férfi egyesének idei sorsolását. A legnagyobb kérdés, amire bő két hét múlva választ kapunk, hogy megnyeri-e idén Rafael Nadal tizedszer is a Roland Garros-t.

Nem. Szerintünk.

Régen várta ennyire felfokozott érdeklődés egy Grand Slam torna sorsolását. Az előzmények ismertek: a címvédő, kilencszeres bajnok Rafael Nadal csak a 6. kiemelést kapta, így komoly esély volt rá, hogy nagyon megnehezíti valaki(k) dolgát, illetve ő is nagyon nehéz ágra kerülhet. A sors végül egy teljesen szélsőséges forgatókönyvet valósított meg.

Úton a 9. győzelem felé

Előrebocsátjuk, hogy most következő esélylatolgatásunk csak abban az esetben érvényes, ha a magasan rangsorolt kiemeltek a papírformának megfelelően veszik az akadályokat. Párizs persze híres arról, hogy időnként fittyet hány a papírformának, ebben az esetben szépen felépített gondolatmenetünk semmivé foszolhat. De mivel a meglepetések éppen azért meglepetések, mert nem lehet rájuk számítani, így nem is kalkulálunk velük.

A sorsolás előtt úgy tűnt, négy játékos van, aki megnyerheti a salakos Grand Slamet. Természetesen a Nagy Négyes tagjai, Djokovic, Federer, Murray és Nadal voltak ezek az esélyesek. A kvartett első három tagja pazar formában versenyez az idén, Nadalról pedig tudvalevő, hogy salakon szinte lehetetlen három szettet nyerni ellene, még akkor is, ha legutóbbi visszatérése nem sikerült éppen fényesre. Nishikori, Wawrinka és Ferrer, bár kiváló játékosok, valószínűleg nem esélyesek a végső sikerre, viszont bármelyik nagymenőt elkaphatják egy meccsen, borítva ezzel a további esélyeket.

A világelső talán idén célba ér Párizsban Forrás: twitter.com

A világelső talán idén célba ér Párizsban
Forrás: twitter.com

Mivel Tomas Berdych volt a 4. kiemelt, Rafa Nadalnak 75% esélye volt arra, hogy Djokovic, Federer vagy Murray ágára kerül. Ebben az esetben a spanyol bajnok csak úgy nyerheti meg a tornát, ha egymás után legyőzi a Big Four másik három tagját. Végül ez a forgatókönyv valósult meg, sorrendben Djokovic, Murray és Federer jöhet Nadal számára, feltéve persze, ha addig mindenki hozza a kötelezőt. A sors további iróniája, hogy a döntőben lenne a legkönnyebb dolga Rafának, hiszen Federer eddig teljesen esélytelen volt balkezes pörgetései ellen, na de addig el is kéne ám jutni valahogy. Bármennyire is tisztában vagyunk a mallorcai versenyző nagyságával, úgy gondoljuk, hogy ha ezeken az akadályokon kell majd átjutnia a végső győzelemhez, akkor ez még neki is lehetetlen küldetés lesz. Más szóval: idén nem lesz címvédés.

Murray idén még veretlen salakon Forrás: vavel.com

Murray idén még veretlen salakon
Forrás: vavel.com

Ugyanilyen nehézzé vált Novak Djokovic dolga is. Neki sorrendben Nadalt, Murrayt és Federert kellhet majd két vállra fektetnie, és elképzelhető, hogy a három közül Nadalt sikerül majd a legkönnyebben… Murray élete formáját futotta Madridban, Federer számára pedig nagyon fekszik a szerb játéka, úgyhogy szédítően nehéz feladat vár Djokovicra, de képesnek tartjuk őt arra, hogy véghez vigye ezt a bravúrt és megvalósítsa élete álmát, a carrier Grand Slamet.

Murraynek eggyel könnyebb dolga lehet, neki Djokovic és Nadal, azaz a fogadóirodák szerinti két fő esélyes közül “csak” az egyiket kell megvernie, hogy döntőt játszhasson. A skót wimbledoni bajnok rendkívül motivált, komoly esélyesként kell vele számolni a párizsi salakon. Ki gondolta volna ezt néhány évvel ezelőtt…

Federernek sima az út a döntőig Forrás: madridopen.com

Federernek sima az út a döntőig
Forrás: madridopen.com

A sorsolás igazi nyertese egyértelműen Roger Federer, aki második kiemeltként az alsó ágra került. Valahogy mindig úgy alakul a Grand Slam tornák mezőnye, hogy a fölső ág sokkal erősebbre sikerül, mint az alsó. Mindig. Nem emlékszünk olyan tornára, ahol ne így lett volna, a jelenlegi tábla azonban ebből a szempontból felülmúl minden eddigi sorsolást. A felső ágon várja a küzdelmeket Djokovic, Murray, Nadal, Ferrer, Cilic, Isner, Gasquet és Dimitrov is. Itt kapott helyet Federer legutóbbi legyőzője, Nick Kyrgios, valamint az élvonalba a tavalyi évben  berobbant David Goffin.

Akik leginkább várható, hogy beleszólhatnak a nagyok dolgába Forrás: srf.ch

Akik leginkább várható, hogy beleszólhatnak a nagyok dolgába
Forrás: srf.ch

Az alsó ágon Nishikori, Wawrinka, Berdych vagy Monfils az, akinek esélye lehet Federer helyett a döntőbe jutni, ahol feltehetőleg egy meglehetősen fáradt ellenfél vár majd rá.  Fognini vagy Simon belerondíthat a képbe, ha legyőzi valamelyiküket. A felsorolt játékosok közül Nishikori az, akinek jelenlegi tenisze Grand Slam győzelmet érhet, ismerve azonban a japán játékos törékeny fizikumát és sérülékenységét, kicsi esélyt látunk rá, hogy képes legyen két héten keresztül átvészelni három nyert szettre menő mérkőzéseket.

Mindenesetre Roger Federer történelmi esélyt kapott arra, hogy még egyszer, talán utoljára, Roland Garrost nyerjen. Ha ehhez a döntőben Nadalt kellene legyőznie, akkor – véleményünk szerint – nem fog sikerülni, ha bárki mást, akkor összejöhet.

A fogadóirodák Novak Djokovic győzelmét látják a legvalószínűbbnek, 1,78-szoros pénzt fizetnek a szerb elsőségéért. Nadal a második, 4,68-as szorzóval, majd Murray (9,77), Nishikori és Federer (mindketten 12,4) következnek. A többiek? Moldova szavait kölcsön véve, futottak még: Kacor király, Rizibizi.

A jelenlegi mezőnyben csak ketten vannak, akik nyertek már Roland Garrost: Nadal és Federer. Bárki más nyer a döntőben, új nevet gravíroznak majd Párizs Grand Slam tornájának gyönyörű kupájára.

A teniszvilag.com tippje: Djokovic, vagy Federer.

A főtábla itt megtekinthető.

 

A hozzászólások le vannak zárva.