A történelemtől három nyert szettre

Két fantasztikus hét után már csak egyetlen kérdés maradt. Novak Djokovic vagy Stan Wawrinka nyer először a Roland Garroson?

Djokovic egy mérkőzésre a hiányzó Grand Slam trófeától Kép forrása: ibtimes.com

Djokovic egy mérkőzésre a hiányzó Grand Slam trófeától
Kép forrása: ibtimes.com

Novak Djokovic mögött egy olyan év van eddig, ami messze túltesz a 2011-es teljesítményén, amikor három Grand Slam tornát is megnyerve csak a Roland Garros választotta el a naptári Slam megszerzésétől. Idén erre komoly esély mutatkozik, ráadásul félelmetes statisztikák, öt nagy tornagyőzelem, mindösszesen 2 vereség ( és azok se nagyobb tornákon ). A Roland Garros előtt jogosan tehettük fel a kérdést, hogy ki állíthatja meg a sziporkázó Novak Djokovicot. Az első hét könnyű diadalmenete után a sors a nyolc között mellé rendelte Rafael Nadalt, azonban vele is az első szett harca után könnyű szerrel végzett. Az elődöntőben Andy Murray ellen pedig csak a kihagyott lehetőségek késztették túlórára. Arra a kérdésre, hogy a két nap játék mennyit vett ki a világelsőből, csak vasárnap délután kapunk bővebb választ.

Wawrinka második Grand Slam győzelméért küzd Kép forrása: tennisworldusa.org

Wawrinka második Grand Slam győzelméért küzd
Kép forrása: tennisworldusa.org

Stan Wawrinka 2014-es Australian Open győzelme óta kevesebb pozitívumot lehetett mondani, mint negatívumot. A jelenleg második számú svájci játékoson már győzelme előtt lehetett látni, hogy egyre közelebb van az álma eléréshez, majd a győzelme után teljesen érthetetlenül elkezdett visszacsúszni és csak ritkán tudta előkapni a nagyon magas színvonalú játékát. Egy idő után már feltehettük azt a kérdést, hogy vajon rosszat tett-e neki a melbournei győzelem, amire az idei Roland Garroson csattanós választ adott. A negyeddöntőben előbb Roger Federert játékban, majd a hazaiak legnagyobb bánatára a francia Jo-Wilfried Tsongát a tikkasztó hőségben, fejben múlta felül. A svájcira egyáltalán nem tekintenek esélyesként a fináléban, Djokovic formáját látva nem is csoda, azonban ne feledjük: Wawrinka az elmúlt évek Grand Slam mérkőzésein rendre nagy csatára késztette Djokovicot, azon a bizonyos Australian Openen le is győzte őt. Miért ne ismételhetné meg ezt a bravúr tettet délután?

Djokovicnak az eddigi Roland Garros szereplései során 2013-ban gyakorlatilag a Rafael Nadal elleni hálóban való megtorpanás választotta el a győzelemtől, amennyiben a spanyolon túl van David Ferrer már szinte biztos nem tudta volna megfékezni a szerbet. Nole a döntőben nemcsak hatodik játékos lehet ,aki megcsinálta a Carrier Slamet, két számjegyűre növelheti Grand Slam győzelmeinek számát. Az már csak mellékes, hogy ő lehet az első szerb teniszező, aki Roland Garros diadalt ünnepelhet. Amennyiben Wawrinka nyer, elmondhatná magáról, hogy egy újabb svájci teniszezőként megállította a sérthetetlennek tűnő Djokovicot, legutóbb ezt 2011-ben Federer az elődöntőben tette meg. A fiatalabb svájci második Grand Slam sikeréért küzd Párizsban.

Az utolsó mérkőzést Djokovic nyerte Ausztráliában Kép forrása: dailymail.co.uk

Vajon a finálé után is Djokovic fogadhatja a gratulációt Wawrinkától? 
Kép forrása: dailymail.co.uk

Nem kevés mutató Djokovic sikerét vetíti előre, erre még az egymás elleni statisztika is egy újabb példa. A két játékos párharca 2006-ban kezdődött, ahol Wawrinka az umagi torna döntőjében Djokovic visszalépése után nyert, azonban 20 mérkőzésen a horvátországi mérkőzéssel karöltve csak háromszor tudta legyőzni riválisát. Djokovic és Wawrinka eddig ötször találkozott egymással Grand Slam tornán, ebből a szempontból 4-1 a szerb javára az állás.

Az első labdamenetre már csak szűk egy órát kell várni. Bármi történjen, egészen biztosan új Roland Garros bajnokot avatunk.

Kiemelt kép forrása: si.com

A hozzászólások le vannak zárva.