Stan the man: Álomtenisz és Roland Garros győzelem

 Stan Wawrinka ismét sokkolta a világot. A svájci az első szett elvesztése után elképesztő tenisszel lett a Roland Garros bajnoka.

Vasárnap délután, gyönyörű időjárás. Minden körülmény adott volt egy fantasztikus Roland Garros döntőhöz, ahol már biztos volt, hogy új bajnoknak tapsolhat a végén a párizsi nagyérdemű. Novak Djokovic élete formájában érkezett a döntőre, a nyomás azonban annak ellenére rajta nagyobb volt, hogy Wawrinkával szemben egyértelmű esélyesnek tartották. Egy hiányzó darab, amivel teljes lesz a puzzle, három nyert szettre volt Djokovic, hogy csatakozzon a Carrier Grand Slamet már teljesítő játékosok névsorához. A háló másik oldalán álló svájci is egy újabb bravúrra készült: második Grand Slam győzelmével újabb aktuális világelsőre készült vereséget mérni.

A mérkőzést Djokovic kezdte jobban Kép forrása: indianexpress.com

A mérkőzést Djokovic kezdte jobban
Kép forrása: indianexpress.com

Az első játszma magas színvonalú tenisszel és néhány fantasztikus nyerővel kezdődött. Djokovic már az első Wawrinka adogatójátéknál ellenfele tudtára adta, hogy nem számíthat könnyű mérkőzésre. Ahogy az idő szépen lassan előrehaladt, a szerb egyre többször jelentett veszélyt Wawrinka szerváira. A hosszan és magasan pörgetett labdák gyakran késztették hibára a svájcit, 3-3-nál pedig megtört és egy kettős hibával elvesztette az adogatását. Djokovic 5-4-nél az első játszma megnyeréséért adogathatott, ahol bár break labdát is hárítania kellett, remek alapütései hozzásegítették a vezetés megszerzéséhez.

Wawrinka egyenlítése nem volt meglepő a második játszma végén Kép forrása: sports,ndtv.com

Wawrinka egyenlítése nem volt meglepő a második játszma végén
Kép forrása: sports,ndtv.com

A második játszmában Djokovic hamar break előnybe kerülhetett volna, a kihagyott lehetőségek azonban egyre inkább lendületet adtak Wawrinkának. A svájci adogatásától játékról-játékra távolabb került Djokovic, a szerbnél pedig folyamatosan rezgett a léc. 3-2-től kezdődően minden játékban egy break labda, aminél többnyire Wawrinka rontásainak köszönhetően tartotta meg az adogatását a világelső. A harmadik lehetőségnél viszont már szó szerint a svájci maradt a nyugodtabb. Hosszú labdamenet, majd egy elrontott Djokovic fonák, ezt az ütő bánta, Wawrinka pedig kiegyenlített. A szerb a második játszmában egyértelműen vesztett stabilitásából, a ki nem kényszerített hibáinak duplája a második játszmába került számára.

Djokovic ma nem tudta lehengerlő teniszét nyújtani Kép forrása: indianexpress.com

Djokovic ma nem tudta lehengerlő teniszét nyújtani
Kép forrása: indianexpress.com

Majdnem egy és háromnegyed óra játék után tehát minden kezdődhetett előröl, azonban először láthattuk a torna folyamán, hogy valaki igazán fel tudja venni a versenyt Djokoviccal. Wawrinka folyamatosan emelte játéka színvonalát, irányítani tudta a labdameneteket. Boris Becker tanítványa továbbra is rengeteg hibával játszott, 3-2-nél azonban a break Wawrinka brutális teniszének volt köszönhető.  Mostanában ritkán láthattuk olyat, hogy egy szetten belül valaki Djokovicot először teniszével, majd a borzasztóan erős mentalitásával sokkolja. Nos, Wawrinka a harmadik játszmában tökéletes példa volt erre, a break után egy nehéz adogatójátékban megtartotta az előnyét, majd a szerb először a két hét során szetthátrányban játszott.

Wawrinka megérdemelten nyerte a Roland Garrost Kép forrása: sports.ndtv.com

Wawrinka megérdemelten nyerte a Roland Garrost
Kép forrása: sports.ndtv.com

A negyedik szettben Djokovic érezte, váltania kell, ahhoz hogy legyen esélye megállítani a két szetten keresztül szemkápráztató teniszt játszó Wawrinkát. Ehhez mérten kezdett, kevesebb hiba és rögtön Wawrinka első adogatójátékából break előnyt szerzett. Djokovic ennek ellenére nem tudta megtörni ellenfelét. Az, hogy Wawrinka ma mennyire erős volt, azt az utolsó három játék mutatta a legjobban. 4-3-as hátrányban elképesztő játékkal megőrizte az adogatását,  majd kétszer is előhúzta a tőle már megszokott legendás fonákot és Roland Garros bajnok lett.

Wawrinka 2014-es Australian Open győzelme után tehát újra Grand Slam győztes lett, ráadásul ismét aktuális világelsőt verve.

A döntő végeredménye:

Stan Wawrinka(8)-Novak Djokovic(1) 4/6 6/4 6/3 6/4

A hozzászólások le vannak zárva.