Stuttgarti tornagyőzelem, Rafa és néhány gondolat

A füves pályás szezon első hetén már túl is vagyunk ezzel a két tornával, melyek az elmúlt napokban zajlottak. Az érdekesebb egy bizonyos okból talán a stuttgarti verseny volt, mert sokan kíváncsian vártuk, hogy vajon Rafael Nadal mit mutat meg magából.

Rafa salakszezonja a saját mércéjéhez képest hagyott maga után némi kívánnivalót, de ő sem érinthetetlen már. Talán túl sokat is kapott a kritikusoktól az elmúlt hónapokban, erre viszont nem biztos, hogy rászolgált a váratlan vereségek ellenére. Már ha lehet annak nevezni azt, ha valaki Djokovic, Murray vagy Wawrinka ellen vesztesen hagyja el a pályát. Fabio Fognini talán inkább ide tartozik, főleg kétszer egy évben.

Rafa a füves pályás szezonokban az elmúlt években nem mutatott sokat magából, most négy nap alatt több meccset nyert, mint 2012-es wimbledoni második körös veresége óta összesen, tornadöntőt pedig 2011-ben játszott utoljára, melyet elveszített Novak Djokovic ellen. Most négy mérkőzést nyert zsinórban, amelyből kettő még nehezen lett meg, de kettő már simábban, két-két szettben. Most összejött az utolsó is, a tornadöntő, ami a legtöbbet jelentette még akkor is, ha Viktor Troicki ellen mindig esélyesebbként lép pályára. Sikerült azonban Gael Monfils ellen is nyerni, ami már inkább figyelemre méltó teljesítmény, de azért ne felejtsük el Bernard Tomic és Marcos Baghdatis kiejtését sem.

Egy ATP250-es torna egy tizennégyszeres Grand Slam bajnoktól, a Masters1000 versenyek rekorderétől, egy korábbi világelsőtől, egy stabil top10-es játékostól alapvetően nem olyan eredmény amire felkapjuk a fejünket, azonban Rafa esetében ez most így van. Nem kell hosszú távú következtetéseket levonni ebből és nem kell azonnal Wimbledon nagy esélyesének kikiáltani sem, de azt kell mondanunk, hogy Rafa jó úton van. Feldolgozta a Roland Garros negyeddöntőt, a madridi döntőt és a salakszezonos csalódást, bebizonyította, hogy komolyan gondolta amikor azt nyilatkozta, az élet megy tovább ezek után a vereségek után is.

Meccsekre van szüksége és gyakorlásra, edzésekre. A következő torna Queens Club, ami már ATP500 kategóriájú és nagyobb nevek is előfordulnak, mint Andy Murray és Stan Wawrinka. Ha Rafa itt is jól szerepel és esetleg begyűjt egy nagy skalpot, az az önbizalmának mindenképpen jót tenne. A lehetősége meglesz, máris Alexandr Dolgopolov jön az első körben, a negyeddöntőben pedig Stan Wawrinka vagy Nick Kyrgios lehet az ellenfél, persze ha eljut addig bármelyikük is. Egy esetleges tornagyőzelemhez pedig jöhet még Milos Raonic és Andy Murray is. Nem lesz könnyű, de ha itt sikerül még öt meccset nyerni ezek ellen a játékosok ellen, akkor Wimbledon különösen érdekes lehet, már csak azért is, mert Nadal kiemelése nem lesz az első nyolc közt, de ha jó formában érkezik, magabiztosan, akkor a kétszeres bajnok bizony komoly gondokat okozhat a legjobb négynek már a negyedik körben.

Ha viszont nem megy neki a következő napokban a játék, akkor sem fair kritizálnunk a ranglistás helyezését, sem pedig a teljesítményét, hiszen tizennégy Grand Slam után eleget nyert már ő akkor is, ha a Viktor Troicki elleni 7(7):6(3), 6:3 eredményű tornagyőzelme lenne az utolsó. Ne feledjük, hogy Wimbledon után alig néhány pontot kell majd csak megvédenie, jönnek még amerikai Masters tornák, a US Open és a késő-őszi versenyek, novemberre tehát simán ott lehet a legjobb négyben is akár, hiszen majdnem hat hónap játékkal is a legjobb tíz közt van.

Kiemelt kép forrása: Getty Images

A hozzászólások le vannak zárva.