Összejött az álomdöntő Montréalban

2015. augusztus 16.
by DGM96

Lehet dörzsölni a tenyereket, mert Novak Djokovic és Andy Murray újra összecsap!

Igen, a fenti kép nem a legaktuálisabb, de ez a régi fotó pont azt jelképezi, hogy karrierjük során (koruknál fogva is) milyen régóta és mennyire közel vannak egymáshoz. 28-dik alkalommal néznek majd egymással farkasszemet, viszont azért ne haladjunk ennyire előre, nézzük meg, mi történt eddig a Rogers Cup-on!

Jeremy Chardy hét (!) meccslabdát hárított Isner ellen forrás: skysport.com

Jeremy Chardy hét (!) meccslabdát hárított Isner ellen
forrás: skysport.com

A pénteki játéknap rajta későbbre tolódott esőzés miatt, de ez nem okozott gondot. Az első mérkőzésen John Isner (16.) és Jeremy Chardy igyekezett kihasználni azt a ritka lehetőséget, hogy (nagyjából) egyenrangú ellenfelét legyőzve bejusson egy Masters elődöntőjébe. Annak ellenére, hogy ebben a párosításban voltak a legkisebb nevek, ez hozta a legtöbb izgalmat. 3 óra 12 percen keresztül nyúzták egymást a felek, miközben a feszültséget- ami inkább a drámaiság miatt uralkodott- nemhogy érezni lehetett a levegőben, egyenesen kenyérre lehetett volna kenni! Az első szett, Isner-meccshez hűen- rövidítésben dőlt el, amit a jó formában lévő amerikai 11-9-re nyert meg, közben hárított egy játszmalabdát is. Ha ez a meccs egy eposz lenne, akkor csak ezután végeztünk volna a prológussal. Minden úgy tűnt, hogy az amerikai lesz a befutó, mert sikerült szett- és break-előnybe kerülnie, a francia azonban még időben visszajött. Jött az újabb tie-break. A találkozó jellemzése innen nyert értelmet. Chardy kiegyenlített, nem is akárhogyan! A rövidítést 15-13-ra nyerte meg, mialatt 5 mérkőzéslabdát hárított. Isner itt sem tört meg, a harmadik szett eleji kis megingás után a végjátékban további kettő alkalommal is egy pontra volt a győzelemtől, az újabb rövidítés azonban így sem maradt el. Az utolsó game voltaképpen Chardy egyetlen fogadópontjánál dőlt el, ezután, ami Isnernek nem sikerült hétszer, az a franciának egyszer igen. Így jutott be karrierje első Masters-elődöntőjébe.

Djokovic őszintén "nyilatkozott" a Gulbis elleni meccs után forrás: facebook

Djokovic őszintén “nyilatkozott” a Gulbis elleni meccs után
forrás: facebook

Az epikus siker után Chardyra a lehető legnehezebb feladat várt, ami csak lehetséges egy férfi teniszező számára 2015-ben: Novak Djokovic (1.). Bár, a világelső sem a legkönnyebben jutott el a legjobb 4 közé. A hirtelen feljavuló Gulbis, azok után, hogy csak a selejtezőn keresztül tudott játszani a héten, majdnem a “legnagyobb vadat” is elejtette. Az első két szett nehéz volt a szerb számára, az elsőben eltékozolva előnyét került hátrányba, majd a másodikban őrült küzdelemben, két mérkőzéslabdát hárított, úgy egyenlített. A folytatásban pedig be is darálta a lettet. Djokovic számára ez volt/lehetett a józanító pofon. Másnap, Chardy ellen nagyon meggyőző volt, breaklabdához nem engedte ellenfelét.

Nadal után Murrayt már nem tudta legyőzni Nishikori forrás: skysports.com

Nadal után Murrayt már nem tudta legyőzni Nishikori
forrás: skysports.com

Az alsó ágon a Nishikori (4.)-Nadal (7.) meccs rangadónak indult, de végül egy egyoldalú találkozóként fejeződött be. Legtöbb esetben ez egy Nadal-sikert hozott volna, de ez alkalommal a 2015-ös esztendő erőviszonyai reprezentálódtak, és Nishikori először győzte le Nadalt. A mallorcainak így sem lehet hiányérzete, jelenlegi formájában ennyire tellett most. A japánra az az Andy Murray (2.) várt, aki a héten hidegvérű profizmussal hozta a meccseit.  A címvédő Tsonga (10.) sem volt kivétel ez alól, igaz, a második szett nagyon kiélezett volt. Az előzmények után joggal lehetett bizakodni egy jó meccsben Murray és Nishikori között. Minden a japánon múlott. Hamar előnybe került a skót, ezután pedig Nishikori nagyon hitehagyottan játszott. Olyannyira, hogy a második szettben kapott egy 0/6-ot.

Legutóbb, amikor Murray győzte le Djkovicot forrás: au.eurosport.com

Legutóbb, amikor Murray győzte le Djkovicot…
forrás: au.eurosport.com

Tehát, Novak Djokovic és Andy Murray került be a montréáli Rogers Cup döntőjébe. 28. alkalommal találkoznak, döntőikből ez lesz 12. Párharcuk legendás, számos emlékezetes meccsel a hátuk mögött, ám az elmúlt időszak igencsak nagy Djokovic-dominanciát eredményezett. Ez azért lehet fájó a skót számára, mert ezeken a meccseken mindig kellően tudott küzdeni a szerb ellen, de a végjátékra mindig elfogyott az ereje. E heti teljesítmény alapján Murray most esélyes arra, hogy elkapja Nole grabancát, de tudjuk Djokovicról, hogy nagy tétnél mindig összeszedi magát, és az utóbb említett főlénye is segítheti lelkileg. Minden esetre érdemes lesz megtekinteni a szezon azon két teniszezőjének összecsapását, akik eddig uralják a Master-tornákat (Djokovic: 4, Murray: 1).

A kiemelt kép forrása: www.bikashmohanty.com

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.