Roger Federer: Cincinnati hetedszer

Az év hetedik Masters1000 versenyének végéhez érkeztünk, a tét pedig nem volt kevés. Novak Djokovic azért lépett pályára, hogy mind a kilenc Masters verseny trófeája meglegyen, Roger Federer pedig címét jött megvédeni és a világranglista második helyéért is küzdött.

Novak Djokovic ötödjére sem nyerte meg a tornát Forrás: linkza.net

Novak Djokovic ötödjére sem nyerte meg a tornát
Forrás: linkza.net

Federer Wimbledon óta elég komoly taktikai változtatásokat vezetett be. Nem tudni, hogy ezek a saját ötletei, Stefan Edberg hatása vagy Severin Luthi ad neki tanácsokat az ultraagresszív játékhoz, de a lényeg az, hogy a taktika működött. Úgy nyert meg egy Masters1000 versenyt, hogy nem veszítette el az adogatását. (Megj.: 2012-ben ugyanígy nyerte meg ezt a tornát.) Úgy verte meg a világranglista első és második helyezettjét az elődöntőben és a döntőben, hogy nekik nem volt ellene még csak breaklabdájuk sem.

Talán egy kicsit revansot vett Djokovicon Indian Wells-ért és esetleg Rómáért, de Wimbledonért még nem. Azt a vereséget Federer csak egy kiemelkedő US Open szerepléssel tudja majd elfelejteni, az pedig a hetedik meccs megnyerését jelenti. Djokovic játéka az elmúlt két hétben nem volt egyben, nem volt olyan stabil és érinthetetlen, mint amilyen az év jelentős részében. Játékának színvonala végig kiegyensúlyozott volt, az utóbbi tíz tornán amin elindult döntőbe jutott és ezekből hatot meg is nyert, mégpedig két Grand Slamet és négy Masterst.

Most azonban kevés volt a játéka Andy Murray ellen is és Roger Federer ellen is. Azonban az érdemet nem vehetjük el a svájci zsenitől, hiszen mindenkin végiggázolt az utolsó öt meccsén. Az első szettben fogadóként alig veszített pontot, breaklehetőségei viszont akadtak, melyeket kihasználni már nem tudott. Djokovic majdnem minden adogatójátéka szoros volt, de végig tartotta magát és rövidítéssel zárult az első szett. Federernek néha szerencséje is volt, amihez hozzányúlt az mind jól sikerült és egy igazán színvonalas tiebreak végén félúton volt trófeához.

A mérkőzés statisztikája Forrás: Tennis TV

A mérkőzés statisztikája
Forrás: Tennis TV

A második szett elején a szerb megingott, hamar elveszítette adogatását és utána nem volt messze a dupla breakhátránytól sem, azonban egy feltámadást mutatva eljutott 40:40 állásig, de ez sem volt elég. Federer kiváló adogatásokkal lépett egyre közelebb a huszonnegyedik Masters1000 trófeájához és 5:3-nál mérkőzéslabdákhoz is jutott. Innentől a végeredmény már nem volt sokáig kérdés, 7(7):6(1), 6:3 arányú győzelme után felszabadultan sétált ki feleségéhez és ikerlányaihoz ünnepelni a lelátóra.

Mérlegét egyenlőről újra pozitívvá módosította Djokovic ellen, 21:20 a friss állás. Összességében megvan a svájci idei ötödik, összesen 87. tornagyőzelme. 2015-ben másodszor is nyerni tudott Djokovic ellen, ezt pedig csak ő mondhatja el magáról. A felkészülése a US Openre nem is sikerülhetett volna jobban, elegendő önbizalommal és tétmeccsel érkezik majd New Yorkba, ahol kétség sem fér hozzá, hogy azért a bizonyos tizennyolcadikért fog küzdeni.

Kiemelt kép forrása: wearetennis.com

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.