US Open 2015: A kishalat általában mindig az a kevés választja el

Egy újabb érdekes cím egy cikknek, nemde? Ezek után lássuk, miért nem valamelyik horgászportálon jelenik meg ez a hosszabb írás.

A teniszrajongók kilátogatottságából közel sem úgy látszott, hogy izgalmas mérkőzéseket várnak a két negyeddöntőtől. Félig megtelt lelátok egy US Open negyeddöntős programmal, talán sejtettek valamit. Bármit is gondolhattak, nem lett igazuk.

Cilic óriásit küzdött ismét a győzelemért Kép forrása: theadvocate.com

Cilic óriásit küzdött ismét a győzelemért
Kép forrása: theadvocate.com

Marin Cilic adhatott volna rá némi okot, amennyiben mérkőzését a gyors 2-0-ás előny megszerzése után hamar befejezi. Ekkor azonban Tsonga valóban fájdalmai miatt kikérte az ápolási szünetet, ami egy teljesen más irányba vitte az egész mérkőzést. Odáig Cilic stabilan rakosgatta alapvonalról a labdákat és nem kellett sokat tennie érte, hogy a francia hibázzon ezekből. Majd Tsonga egyre jobban elkapta a ritmust. Sokkal dinamikusabban és sokkal több lendülettel szórta a nyerőket főleg tenyeresből. Cilinek, ennek ellenére volt nem 1, nem 2, hanem 3 mérkőzéslabdája is, azonban nem használta ki, a sors pedig ajándékként egy ötödik szettet szánt neki. Néha viszont hiába mászol ki a veremből, mégis kevésnek bizonyul, hogy talpon maradjál. Tsonga remekül harcolt, azonban a döntő szett lényegesebb pontjait már a horvát nyerte. Marin Cilic második olyan mérkőzését nyerte meg, ahol minden egyes percben oda kellett figyelnie, hogy a végén ő kerüljön ki az aktuális mérkőzésből győztesen. Goran Ivanisevic tanítványa kezdi újra bizonyítani, nem csak egy kifutás volt a tavalyi US Open győzelme.

Djokovic sokat ksönhetett Lopez utolsó hibáinak Kép forrása: bleacherreport.com

Djokovic sokat köszönhetett Lopez utolsó hibáinak
Kép forrása: bleacherreport.com

Novak Djokovictól talán az egész világ egy könnyed papírforma győzelmet várt Feliciano Lopez ellen. Gondolhattuk, hogy egy darabig van lendület a spanyol játékában, majd úgyis szétesik, és a szerb darabokra szedi őt. Aki kilátogatott a magyar idő szerint már reggelbe nyúló mérkőzésre nem lehetett csalódott. Az első játszma kezdődött, úgy ahogy arra mindenki gondolt. Lopez sok értelmetlen hibával lépett ki az Arthur Ashe talajára, nem is meglepő, hogy mindösszesen csak 5-0-nál tudott feliratkozni az eredményjelző táblára. De ez az egy kicsi játék miért jött is olyan jól neki? Mivel a második szettben a toledói kezdhetett adogatni, Djokovicnak kellett alapból az eredmény után szaladni. A szerb azonban hamar elvesztette a fonalat és vele együtt az adogatását. Lopez pedig nem habozott, kíméletlen adogatásokkal esélytelenné tette ellenfele számára a visszajövetelt és kiegyenlített. A harmadik játszma egy darabig szép nyugodtan csordogált a saját medrében, majd egyszer csak két Lopez kettős hibának köszönhetően Djokovic break előnybe került. A spanyolnak ugyan két break lehetősége is adódott a játszma végén, de ez most nem az ő szettje volt. A fontos pillanatokat a világelső utalta és ismét nála volt a vezetés. Ekkor gondoltuk, hogy Lopez végleg szétesik apró darabokra? Nos, erre a hispán teniszező csattanós választ adott. Remek szervák, lendületes játék és még egy vágókésnél is élesebb röpték. Djokovicnál amikor egy másik játékos ellene fellép a hálóhoz, létezik az esélytelen szó? Feliciano Lopez ahova kellett lerakta a röptéket, és több sansza volt megnyerni a negyedik játszmát. Djokovic azonban kihúzta a rövidítésig, és itt jött a pillanatnyi megzuhanás a spanyol részéről, gyorsan eldőlt a találkozó. A rövidítésben Lopez rengeteg hibájának köszönhetően csak 1 pontot tudott nyerni. A szerb általában egy ilyen rövidítés végén mindig stílszerűen lezárja a meccset, általában egy parádés nyerővel, ha ez az etap hosszabb. Itt azonban erre most nem volt szükség, Lopez elcsapta magát, és Djokovic jutott az elődöntőbe.

Az utolsó találkozót Djokovic nyerte Kép forrása: tt.tennis-warehouse.com

Az utolsó találkozót Djokovic nyerte
Kép forrása: tt.tennis-warehouse.com

Az elődöntőbe bejutás végül is a papírformát hozta, azonban két nem akármilyen mérkőzésen. Aki nem láthatta sajnálhatja, remek csaták négy nagyszerű teniszező között. A valamivel gyengébb teniszező végül szorosan, de mégis alulmaradt. Viszont a két játékosból inkább Tsonga lehet valamilyen szinten csak csalódott, Lopez remek US Opent tudhat maga mögött.

Szombaton tehát egymásnak feszül a világelső és a címvédő. Van egy adat azonban ami egyértelműen Djokovic mentális fölényét adja. A két játékos eddig titenhárom találkozójából ugyanis a horvát még egy meccset sem tudott megnyerni. Amennyiben viszont Cilic nyer, tényleg nem mondhatjuk, hogy csak szerencséje volt egy évvel ezelőtt. Idén igazi bajnok lehet, de még nagyon hosszú út áll előtte, hiába csak két meccs választja el őt egy újabb Grand Slam győzelemtől.

A negyeddöntők eredményei:

Novak Djokovic(1)-Feliciano Lopez(18) 6/1 3/6 6/3 7/6(2)

Marin Cilic(9)-Jo-Wilfried Tsonga(19) 6/4 6/4 3/6 6/7(3) 6/4

A hozzászólások le vannak zárva.