ATP Shanghai: Na, erre ki számított?!

Az első két nap alatt csak egy kiemelt búcsúzott, de ő a lehető legnagyobb volt, aki játszott az elmúlt 48 óra során.

Federer nem kertelt a sajtótájékoztatón forrás: www.crunchsports.com

Federer nem kertelt a sajtótájékoztatón
forrás: www.crunchsports.com

A 2015-ös Shanghai Rolex Masters első fontosabb szereplője maga a címvédő, Roger Federer (2.) volt. A világranglista 70. spanyol Albert Ramos nézett vele farkasszemet, aki egyenest a selejtezőből érkezett. Karrierje csúcsa a 38. hely volt még 2012 májusán, top 10-es teniszező ellen pedig szettet sem nyert, eddig. A nagyobb elvárások természetesen a svájcira helyeződtek. Ramosnak már a főtábla elérése is szép eredmény volt, gyakorlatilag élvezhette, hogy Federer ellen játszhat. Így is történt. Bár fogadóként nem sok babér termett neki, de néhány küzdelmes szerva-game-el, s kihasználva balkezességét kiharcolta a rövidítést. Itt végül egy fogadópont döntött, Ramos javára. Meg is lett az első szettje egy top 10-es ellen. A folytatásban úgy tűnt, hogy ezeket a meglepő eseményeket csak a kezdeti nehézségek okozták. Federer már megtalálta a fogást Ramoson, eleget téve a papírformának egyenlített. A döntőszett az első forgatókönyve alapján zajlott. Sokan várták, hogy a “spanyol lufi kipukkan”, de pont, hogy éppen Federer került nehéz helyzetbe a hajrában. Ramos nem ijedt meg a lehetőségtől, lebreakelte a svájcit, majd kiszerválta a meccset. Kétség sem fér ahhoz, hogy a barcelonai teniszezőnek ez az eddigi legnagyobb eredménye.

Végeredmény: Ramos-Vinolas – Federer (2.) 7/6(4) 2/6 6/3

Miért kaphatott ki Federer?

A helvét fenomén a váratlan vereség után azt nyilatkozta, hogy ellenfelét nem becsülte alá, tisztában volt vele, hogy akár le is győzheti. A következő sorok nem objektív tények lesznek, hanem egy olyan gondolatmenet, melyet szívesen megosztanék az olvasókkal. Kezdeném először a(z) (talán) esélytelenebb magyarázattal.

  • Federer lehet, nem úgy ment ki a pályára, mint aki tudja, hogy ő a favorit. Lehet, hogy csorbult az önbizalma amiatt, hogy a parádés felkészülés és előzetes eredmények után mégsem nyerte meg a US Opent? Oké, hogy megadja a tiszteletet az ellenfélnek, de hogy az a teniszező, aki a második szervát szinte a T-vonalnál fogadja, ennyire szerényen vágna neki egy meccsnek?

Máris próbálom ezt cáfolni! Federer taktikai újításai olyan intenzitást vonnak maguk után, amit nem könnyű fenntartani (főleg nem többhetes szünetet követően).  Így az okok az alábbiak lehetnek:

  • Ramos túl volt már két mérkőzésen. Bőven be volt kalibrálva a meccs-szituációra, míg Federernek az egy hónapos szünet miatt ez csak a meccs közben sikerül(hetet)t, de addigra már késő volt.

A többi fejlemény…

Váratlanul nehéz dolga volt Cilicnek forrás: www.dotsport.it

Váratlanul nehéz dolga volt Cilicnek
forrás: www.dotsport.it

Federer vereségétől eltekintve nyugodtan zajlottak az események hétfőn és kedden. Marin Cilic (14.) meccsén történt meg majdnem az über-szenzáció, miután a horvátnak meccslabdát kellett hárítania a világranglista 227., kínai Di Wu ellen. A tavaly döntősnek, Gilles Simonnak (10.) a selejtezős Basilasvili ellen akadt kis nehézsége, de már ő is a 16 között van. Meg kell még említeni Tommy Haast is, aki idén nyáron, 38(!) évesen is nekivágott sokadik visszatérésének. A német teniszező nem volt a legszerencsésebb a sorsolás során, miután Kevin Andersont (12.) kapta ellenfélül. Haas végül tisztességesen helyt állt.

Minden, eddigi eredmény megtalálható itt.

A kiemelt kép forrása: www.skysports.com

A hozzászólások le vannak zárva.