A bundagyanúról…

2016. január 20.
by DGM96

Természetesen a szerkesztőségünk sem megy el szó nélkül a hétfőn megjelent hír mellett.

Mint ismeretes, hétfőn látott napvilágot a hír, hogy a brit közszolgálati TV csatorna, a BBC és a BuzzFeed news birtokába jutott olyan információknak, miszerint a teniszvilág, pontosabban az ATP jelenleg is élmezőnyébe tartozó versenyzők közül nem kevesen vettek részt aktívan mérkőzések manipulálásában. Konkrét nevek természetesen (még) nincsenek.  Az oknyomozók annyit pontosítottak a nyilvánosság felé, hogy a gyanúsítottak 16-an vannak, 8-an jelenleg is versenyeznek az Australian Openen, top 50-es teniszezők, s közülük vannak Grand Slam-győztesek is. Mindezt az ATP vizsgalóbizottságának 2007-es vizsgálatai alapján állítják, ugyanis ekkor találtak néhány gyanús eredményt. Az állítólagos üzletekben észak-olaszországi, szicíliai és orosz szindikátusok vettek részt, s legalább 100 ezer fontban fogadtak olyan meccsekre, melyeket befolyásoltak. Ebből 3 találkozó Wimbledonban volt.

Mi a véleményünk?

Az egészben az lehet a furcsa, hogy top 50-es teniszezők kevered(het)tek ebbe a szituációba. Azért arról lehet olvasni, hogy challengereken vagy alsóbb berkekben buknak le játékosok, de az ő szintjükön valamilyen szinten objektíve nem meglepő, pénzdíjazások szűke miatt. Ám a top 50-es teniszezőknél szinte indokolatlan ez az elfogadhatatlan magatartás, hiszen ők eredményeik miatt meg tudnak élni a teniszből. Azok pedig, akik annyira mégsem, náluk sem okos döntés a szándékos vereség, hiszen az akár jelentős visszaesést eredményezhet. Szerzői vélemény: Akinek ennyire nem érdeke, hogy fejlődjön, vagy hogy küzdjön a jobb eredményekért, annak nem is érdemes folytatnia a  pályafutását! Kiemelendő, hogy GS-győztesek is vannak az eddig névtelen gyanúsítottak között. A Djokovic-Federer-Nadal-Murray-kvartettből aligha lehetne is bárki közülük jelentős keresetük miatt. Így nyilván olyan személyek lehetnek, akik jelenleg az élmezőnybe vannak, de korábban nem tartoztak oda.

Ezzel talán szűkülhet a kör, de szerkesztőségünk nem szándékozik bárkit is vádolni, jobb esetben rágalmazni.

Játékosok is megszólaltak…

Roger Federer sajtótájékoztatón nyilatkozott, elég karizmatikusan. Konkrétumokat akar hallani, mert eddig ez a hír nem több pletykánál, vagy szándékos vitaindítás eszközénél. Novak Djokovic azonban már tapasztalatokról is beszélt, azt mondta, korábban már felkeresték az edzői stábját, hogy egy váratlan eredményért cserébe busás összeg lenne a jutalom, természetesen az ajánlatot nem fogadták el. Kei Nishikori és Serena Williams a Reutersnek válaszolt, meglepőnek és példátlannak tartják az egészet.

Még nem tudni, van-e valóságalapja a gyanúsításoknak, az viszont biztos, hogy ez nem tesz jót a sportágnak, laikus szempontból. Addig pedig, amíg nem kap a világ pontosabb választ, véleményünk erről a nagyszerű sportról ne változzon…

A kiemelt kép forrása: webshark.hu

A hozzászólások le vannak zárva.