AusOpen 2016: Teljes a negyeddöntő mezőnye az uraknál

Raonic a korábbi bajnok Wawrinkát ejtette ki, a többi meccsen nem született meglepetés.

A Raonic - Wawrinka meccs igen kreatív értelmezése forrás: facebook.com/TrollTennis

A Raonic – Wawrinka meccs igen kreatív értelmezése
forrás: facebook.com/TrollTennis

A nap legjobban várt meccsét a 2014-es bajnok és a kanadai “szőnyegbombázó” játszotta. Milos Raonic (13.) kapcsán azonban jobb, ha enyhítünk ezen a jelzőn, hiszen új edzője, Carlos Moyá, színesebbé tette játékát. Bár eddig sem csak a nyitásokra bazírozta játékát Raonic, de a korábbinál több szerepet kap a háló- és az alapvonal-játék is. A nyolcaddöntő előtt biztos volt, hogy vagy ő, vagy ellenfele elveszíti idei veretlenségét. Wawrinka (4.) már-már rutinfeladatként diadalmaskodott megint Chennaiban, a kanadai pedig Brisbaneben jutott a csúcsra, nem akárkit, Federert legyőzve a fináléban. Melbourne-i szettmérlegük is 100%-os volt eddig. Előbb a svájcié tört meg. A vártnak megfelelően az adogatók magabiztosak voltak, de 4/4-nél Raonic “talált először fogást”. Wawrinka szinte azonnal kompenzálhatott volna a szetthátrányon, miután a második játszma első két játékát megnyerte. Raonic viszont erre 4 zsinórban megnyert játékkal válaszolt, ami megalapozta a 2-0-ás szettarányt. Minden a kanadainak kedvezett, hiszen a harmadik játszmában nem neki kellett mennie az eredmény után. Wawrinka nem tört össze a nagy hátrány ellenére, ennek pedig a hajrában lett meg az eredménye. 5/5-nél váratlanul már nem volt annyira hatékony Raonic, amit a svájci kihasznált, s később szépített is. Maradt ez az “erőfelosztás” a negyedikben is, de Wawrinka most hamarabb breakelt. Előnyének megtartásáért csak egy játékban kellett komolyabbat küzdenie, de a heroikus egyenlítés – melyhez ő nem kicsit ért – nem maradt el. A döntőszettben azonban újra Raonic került előnybe, még az elején nyert egy fogadó játékot, ami a későbbi győzelemhez volt kulcs. A kanadai látványos labdamenetek között győzte le először Wawrinkát. Ellenfele a negyeddöntőben az a Gael Monfils lesz (23.), aki négy szettben aratott diadalt az orosz Kuznetsov felett, a játéknap legelső meccsén.

forrás: bleacherreport.com

forrás: bleacherreport.com

Helyi idő szerint este már nem volt ennyi izgalom. Bár, ezt el lehetett volna várni a Ferrer (8.) – Isner (10.) találkozótól, de az elnyűhetetlen spanyol parádésan fogadta az amerikai nagy szerváit, s a sajátjára is nagyon odafigyelt (Isnernek mindössze 3 breaklabdája volt, azokat sem tudta értékesíteni). Három játszmában nyert, akárcsak Andy Murray (2.). A skótnak Bernard Tomic (16.) ellen kellett kivívnia zsinórban hatodik melbourne-i negyeddöntőjét. A meggyőző arányú győzelem ellenére egyáltalán nem volt könnyű dolga a világranglista 2. helyezettjének. Másfél szetten keresztül gyengélkedtek az adogatók, s fogalmazhatunk úgy is, hogy Murray volt a kevésbé gyenge. Gyakorlatilag minden azon múlott, hogy mikor szokja meg Tomic trükkös és az ellenfél számára kellemetlen játékát. Miután ez megtörtént, Murray stabilabbá vált. 3-0-ás győzelmet nagyon nem kell megmagyarázni, de ez az ilyen sikerek közül a “nehezebbik” volt. E bekezdésben említettek fogják játszani az alsó ág másik negyeddöntőjét.

Eredmények (nyolcaddöntő, alsó ág):

G. Monfils (23.)A. Kuznetsov7-5 3-6 6-3 7-6(4)
M. Raonic (13.)S. Wawrinka (4.)6-4 6-3 5-7 4-6 6-3
D. Ferrer (8.)J. Isner (10.)6-4 6-4 7-5
A. Murray (2.)B. Tomic (16.)6-4 6-4 7-6(4)

Kedden már tehát a negyeddöntők kezdődnek meg. A nap kérdése természetesen az lesz, hogy összejön-e a Djokovic (1.) – Federer (3.) álom-elődöntő. Előbb Federer fog játszani Berdych (6.) ellen, magyar idő szerint nem hamarabb, mint hajnal 4:30-kor, a Rod Laver Arénában, majd ugyanitt az esti programot nyitja a szerb világelső Kei Nishikori (7.) ellen.

A kiemelt kép forrása: www.livetennis.com

A hozzászólások le vannak zárva.