AusOpen 2016: Sima utak a 45. „randevú” felé

Minden úgy alakult, ahogy azt a rajongók várták. Az elődöntőben Novak Djokovic és Roger Federer feszül egymásnak.

Roger Federer-Tomas Berdych 7/6(4) 6/2 6/4

Kora hajnalban harc az első elődöntős pozícióért Roger Federer és Tomas Berdych között. A két játékos múltját 21 csata övezi, amiből azért a svájci jött ki több alkalommal nyertesként.

Federer könnyedén lépett túl Berdychen Kép forrása: ausopen.com

Federer könnyedén lépett túl Berdychen
Kép forrása: ausopen.com

Az első játszma gyakorlatilag meghatározta a mérkőzés további kimenetelét. Berdych hiába kezdte egy korai breakkel a találkozót, ez az előny rögtön visszaszállt és minden kezdődhetett előröl. Ezek után inkább már a cseh volt jobban szorongatva az adogatásai mögött, ráadásul egy játszmalabdát is hárítnia kellett, végül az első szett sorsáról a Tiebreak döntött. Federer az egész rövidítés során rettentően agresszívan és pazar megoldásokkal teniszezett, 7-4 arányban nyerte a lezáró szakaszt és vele a szettet. A második játszmában Berdych határozatlansága rögtön az adogatása elvesztéséhez vezetett, sejteni lehetett, hogy igen csak megzavarta őt a néhány perccel korábban elveszített Tiebreak. A cseh csak abban reménykedhetett, hogy Federernél egyszer csak jön egy minimális rövidzárlat, de ezúttal nem jött. A világranglista harmadik 4-2-nél újra elvette ellenfele adogatását, majd hamar rövidre zárta a második szettet. Berdych játékát a harmadik játszmában néhány szép megmozduláson kívül semmi más nem jellemezte, összeszedettségben nem tudta Federerrel felvenni ezen a napon a versenyt. Berdych hiába volt break előnyben ebben a szettben, egy tenyeres hiba 4-4-nél végleg megpecsételte a sorsát. Federer egy játékkal később könnyedén kiszerválta a mérkőzést, remek játékkal jutott az elődöntőbe.

Novak Djokovic-Kei Nishikori 6/3 6/2 6/4

A két játékos egyik legfontosabb mérkőzését hiába nyerte a 2014-es US Open elődöntőben Kei Nishikori, mégis az egyértelmű esélyesnek Novak Djokovic számított. Ráadásul utolsó mérkőzésükön a szerb megsemmisítő verést mért Nishikorira.

Djokovic arckifejezése tökéletesen jellemzi a mérkőzés szorosságát Kép forrása: ausopen.com

Djokovic arckifejezése tökéletesen jellemzi a mérkőzés szorosságát
Kép forrása: ausopen.com

Az első szettben még azt lehetett gondolni, hogy ebből akár egy szoros találkozó is lehet. Viszonylag magabiztos adogatójátékok, majd egyszer csak Nishikori a semmiből odaajándékozta Djokovicnak az adogatójátékát. Ez nem csak arra a néhány gamere, ami az első játszmából maradt, hanem az egész mérkőzésre megtörte a japánt. Djokovic a második játszmában rögtön lépéselőnybe került, majd nem sokkal később és igen könnyedén megnyerte a második játszmát. A világelső csak a harmadik játszma elején tudott egy hangyányival gyengébb játékot mutatni, azonban Nishikori két break előnyéből egy alkalommal sem tudott komolyabb fórt kicsikarni, Djokovic lazán visszatáncolt, majd 3-3 után már néhány lépésre került az elődöntő kiharcolásától. A címvédő pedig látszólag nem szeretett volna túlórázni, gyorsan hozta a két szükséges adogatójátékot a mérkőzés megnyeréséhez és elődöntőbe ütötte magát.

 Az álomelődöntő tehát összejött, Djokovic és Federer 45. alkalommal játszik egymás ellen, ahol valaki ismét előnybe kerül a párharcon belül.

A hozzászólások le vannak zárva.