AusOpen 2016: Döntőt érő fegyver lehet-e a hatlövetű pisztoly?

Kialakult az elődöntő párosítása az Australian Openen a férfiaknál. Két négy játszmás csata után Milos Raonic és Andy Murray harcol a döntőért az alsó ágon.

Andy Murray-David Ferrer 6/3 6/7(5) 6/2 6/2

Reggel 5 óra magyar idő szerint és következhetett az egyik, talán legkiélezettebb párharc a második és a nyolcadik kiemelt között. Két remek formában lévő teniszező találkozott, ráadásul a spanyol az első 4 mérkőzésen még játszmát sem veszített.

Murray öröme a megnyert harc után Kép forrása: ausopen.com

Murray öröme a megnyert harc után
Kép forrása: ausopen.com

Murray nem sokat várt az első break megszerzésével és 2-1-nél máris break előnybe került. Murray már Ferrer utolsó adogatójátékánál is lezárhatta volna az első szettet, azonban ez még nem sikerült neki, saját szervájánál viszont már nem ismert kegyelmet és 46 perc játékot követően övé lett az első szett. A spanyol hiába kezdte remekül a második szettet és ugyan 4-1-re is vezetett, majdnem Murray kiharcolta, hogy a 2-0-s vezetésért adogathasson. Ferrer tisztában volt vele, hogy két szettes hátrányban esélytelen lenne az önbizalommal teli Murrayvel szemben és egy kalandos második játszma végén rövidítésben kiegyenlített. Murrayt azonban semmi sem tudta a koncentrációjából kizökkenteni. Előbb egy hosszú küzdés végén elveszített játszma, majd az eső közeledtével a tetőt is be kellett húzni. A zárt fedelű pálya mégis inkább Murray játékát segítette elő, aki egyre jobb szerváinak köszönhetően rettentően magabiztosan kezdett el teniszezni. A négy játszma a két játékos között szinte borítékolható volt, hiszen az elmúlt Grand Slam csatáik rendre négy szettben dőltek el és általában mindig Murray jött ki ezekből győztesen, ami ezúttal sem volt másképp. A brit a harmadik és a negyedik játszmában Ferrer maximális küzdése ellenére csak öt játékot veszített és egy több mint három órás csatát követően bejutott az elődöntőbe.

Milos Raonic-Gael Monfils 6/3 3/6 6/3 6/4

Az utolsó negyeddöntőben két olyan játékos találkozott, akikre nem igazán lehetett számítani, hogy az águkat nézve idáig eljutnak. Az esélyeket előzetesen latolgatva Milos Raonic számított a mérkőzés esélyesének, annak ellenére, hogy eddig soha nem tudta legyőzni Gael Monfilsot.

Raonic szintén négy játszmában nyert Kép forrása: ausopen.com

Raonic szintén négy játszmában nyert
Kép forrása: ausopen.com

Két olyan teniszezőnél, akik gyors és nagy adogatásokkal rendelkeznek, egy break sokat dönthet az adott szettben. A kettejük mérkőzése pedig nem festett más képet. Az első játszma elején a kanadai vált agresszívabbá és a 2-1-nél megszerzett break elegendőnek bizonyult, hogy vezetéshez jusson. A második játszmában viszont Raonic 3-2-es hátrányában hirtelen gyengébb szervákkal és több hibával teniszezett, amit Monfils azonnal kihasznált, majd saját remek adogatásainak köszönhetően könnyen egalizált. A folytatásban azonban nem érhetett senkit meglepetésként, hogy Raonic tudott sokkal összeszedettebben teniszezni és első adogatásiból egyre kevesebb pontot volt hajlandó odaadni Monfilsnak. A francia összességében nem játszott rosszul, azonban az adogatójátékokon belül nem bizonyult olyan hatékonynak, mint kanadai vetélytársa. A harmadik játszmában rögtön break hátrányba került, amit Raonic megbüntetett, majd a negyedik szett közepén elvesztett adogatójátékával szinte minden reménye elszállt, hogy elődöntőbe jusson. A franciának 4-3-as hátrányánál még adódott egy lehetősége az egyenlítésre, azonban Raonic meggyőző tenisszel hárította a break labdát, nem sokkal később pedig eldöntötte a továbbjutás kérdését. A kanadai tehát négy játszmában nyert, Murray ellen viszont sokkal többre lesz szüksége, amennyiben be szeretne kerülni pályafutása első Grand Slam döntőjébe.

Mi várhat ránk pénteken?

A két elődöntőbe jutott játékos eddig hét alkalommal játszott csapott össze. A mérkőzés után egészen biztosan valaki vezetni fogja a kettejük egymás elleni statisztikáját. Raonic idén ugyan még nem szenvedett tétmérkőzésen vereséget, ennek ellenére képes lehet fejben összeszedni magát egy igazán kulcsfontosságú találkozóra? Hiszen pályafutása során mindösszesen egyszer jutott el Grand Slam elődöntőig.  Murray számít természetesen a mérkőzés esélyesének, azonban sokszor ilyen kaliberű párosításoknál kiderült, az elődöntő még kevesebb izgulásra ad okot az alacsonyabban rangsorolt játékos számára. Arra a kérdésre, hogy ki kerül ki győztesen a pénteki elődöntőből, pénteken választ kapunk.

Kiemelt kép forrása: ausopen.com

A hozzászólások le vannak zárva.