AusOpen 2016: Nole, a vitatHATatlan

Novak Djokovic “open éra-rekordot” érő, hatodik győzelmét aratta Melbourne-ben. Immáron negyedik (!) alkalommal volt Murray az áldozat.

2011, 2013 és 2015 után ismét Novak Djokovic (1.) és Andy Murray (2.) játszotta az Australian Open döntőjét férfi egyesben. Ahhoz képest, hogy a skót még annak is esélyét látta korábban, hogy verseny közben visszalép, vagy el sem indul a közelgő apai örömök miatt, szépen végigmenetelt a tornán. Csak Milos Raonic ellen, az elődöntőben voltak nehezebb pillanatai, de végül az ötszettes, küzdelmes találkozót abszolválni tudta. Djokovic előző meccsei közül csak a Simonnal lejátszott nyolcaddöntőjébe lehetett belekötni (100 ki nem kényszerített hibát ütött, de még így is nyert). Federert pedig az előző körben fejedelmi játékkal verte meg.

A két teniszező 5-dik alkalommal nézett farkasszemet egymással ezen a tornán. A mostani meccsnek volt a legegyoldalúbb a kezdése. A szerb világelső a csütörtökihez hasonló játékkal kezdte az ütközetet, csak alacsonyabb minőséggel. Murray sokat hibázott, pedig fogadóként már a rajtnál breaklabda hárítására kényszerítette Djokovicot. A játékosok azonban így sem hazudtolták meg önmagukat, hiába lett 6/1 az első szett végeredménye, ahhoz képest a 32 percnyi játék kicsit többnek tűnik.

Murray nem tudott lépést tartani az elején forrás: mirror.co.uk

Murray nem tudott lépést tartani az elején
forrás: mirror.co.uk

A semleges nézők és a skótnak szurkolók azonban örülhettek a folytatásban, hiszen ezt követően már a kettejüktől megszokott alapvonal-háborút láthatta a publikum. Murray 1/1-nél egy maratoni játékban hozta a szerváját. 3/3-as állásnál viszont ennek az ellentéte történt, ám a leendő apuka rögtön visszabreakelt. Ezután megint ő volt bajban, de megmenekült. Nem úgy, mint 5/5-nél, ahol az adogatás elvesztése már visszafordíthatatlan következményekkel járt. Djokovic a szoros szituációkban újra erős volt, így már csak egy szett hiányzott a 11. Grand Slam-győzelemhez. A harmadik játszmában úgy tűnt, hogy egy tipikus forgatókönyv alapján fognak zajlani a további események. Murray azonban nem adta fel, pedig a szettet break-hátránnyal kezdte! Már nem volt akkora a nívó, de továbbra is nagy volt a küzdelem. A skót tehát 3/2-nél felzárkózott, majd kisebb-nagyobb vészhelyzetek ellenére a felek rövidítésben dönthették el a játszmát. Amit Murray küzdött az bár erkölcsileg elismerendő volt, de beszámíthatjuk egy “sok hűhó a nagy semmiért”-nek, hiszen első két adogatópontját kettős hibákkal veszítette el. Ez a végkimenetelt pecsételte meg. Djokovic az 5 meccslabdából az első szervából megjátszottat értékesítette, megvédve Melbourne-i címét.

Nagyon nagy harc volt a második szettben forrás: mirror.co.uk

Nagyon nagy harc volt a második szettben
forrás: mirror.co.uk

Végeredmény: Novak Djokovic (1.) – Andy Murray (2.) 6/1 7/5 7/6(3)

A szerb világelső ezzel már 11-szeres (!) Grand Slam-bajnok, olyan ikonikus társaságba került, ahová Björn Borg és Rod Laver is tartozik. Egy rekordban azonban nem kell osztoznia, ez pedig a cikk elején említett 6 Melbourne-i cím. Jó kérdés, érdemes-e hosszútávú jóslatokba bocsátkozni, de ne menjünk el amellett szó nélkül, hogy Rafa Nadal és Pete Sampras 14 győzelmétől már csak 3-mal van lemaradva. Nem tudni, hogy képes lesz-e a Djokovic a tavalyi egész éves “tarolását” megközelíteni (akár megismételni), de ha ez megtörténik, “lő távon belülre” érkezhet a spanyolhoz és az amerikaihoz az örök ranglistán.

A döntős, Andy Murray kapcsán is beszélhetünk egy máig példátlan statisztikáról: soha, senki nem veszített még el 5 finálét ugyanazon a GS-tornán! A skót nyilván frusztrált emiatt, de ez most a legkisebb baja, hiszen hamarosan apa lesz. Egy szó, mint száz, ha komolyabb eredményeket szeretne elérni, mentálisan sokat kell fejlődnie, mert e tényező miatt valósulhatott meg ez a hihetetlen “negatív” rekord. A hidegvér lehet a kulcs, hiszen láthatjuk, mit művel ez például Djokovicnál, akinek még nagyon sokáig nem kell aggódnia azon, világelső marad-e.

A kiemelt kép forrása: ausopen.com

A hozzászólások le vannak zárva.