Davis Kupa 2016: Eredmények a Világcsoportból

2016. március 5.
by DGM96

Természetesen az élmezőny is megkezdte a “hírös-neves” csapatversenyt, cikkünkben az ottani fejleményekről számolunk be.

Nagy-Britannia – Japán 1:1

A címvédők hazai pályán, Birminghamben indították az évet. Az első meccsen Andy Murray játszott Taro Daniel-el. A világranglista 2. skót először lépett pályára édesapaként. E tekintetben nem debütált rosszul, ám a világranglista 87-je ellen illendő is volt a magabiztos győzelem (6-1 6-3 6-1). A második meccsen is volt egy sztárfellépő, Kei Nishikori személyében, ő is hozta a papírformát. Az ő feladata Daniel Evans legyőzése volt (6-3 7-5 7-6(3)). A szombati párost várhatóan a britek nyerik majd Inglot és Jamie Murray jelenlétében, így a döntés valószínűleg a vasárnapi A. Murray – Nishikori meccsen lesz majd.

Szerbia – Kazahsztán 1:1

Hiába a kellemetlen szemfertőzés, Novak Djokovic is magára ölti a hétvégén a címeres mezt. Ő kezdte meg a párharcot, nem is okozott csalódást Nedovyesov-val szemben (6-1 6-2 6-3). Viktor Troicki meccse már annál inkább meglepetéssel zárult. Bár, Mikhail Kukushkin nem olyan gyenge teniszező, de a belgrádi közönség előtt szenvedni 0-3-as vereséget korántsem volt várható (7-5 6-2 6-4). A 2010-es győztesnek azonban így sem érdemes aggódnia. A párosban Djokovic partnere majd a “szakág” kiválósága, Nenad Zimonjic lesz.

Olaszország – Svájc 2:0

A helvétek Federer és Wawrinka nélkül utaztak Pesaro-ba. Marco Chiudinelli és Henri Laaskonen természetesen nem képviselnek akkor játékerőt, mint honfitársaik, így Andreas Seppi-ék nagy előnyben várhatják a folytatást. Ezért azonban rendesen meg kellett dolgozniuk. Simone Bolelli-nek öt szettre volt szüksége ahhoz, hogy Chiudinelli-t legyőzze (7-6(14) 6-3 4-6 5-7 7-5), míg Seppi-nek Laaskonen ellen négyre (7-5 7-6(4) 3-6 6-3). A párharc már szombaton eldőlhet.

Lengyelország – Argentína 0:2

Jerzy Janowicz távollétében nincsenek könnyű helyzetben a lengyelek, még hazai pályán sem. Leonardo Mayer és Guido Pella egyaránt hozta a kötelezőt. A vendéglátók a párosban reménykedhetnek, hiszen ott Lukasz Kubot és Marcin Matkowski képviselik a fehér-piros zászlót.

Franciaország – Kanada 2:0

Érdekes helyszínen zajlik a párharc, a Karib-térségben, Guadeloupe szigetén, ami a mai napig francia fennhatóság alatt áll. Innen származik Gael Monfils is, így ez neki abszolúte hazai pálya. Ki is használta ezt az előnyt és probléma nélkül nyert Franc Dancevic ellen (6-3 6-1 6-3). A másik meccsen Gilles Simon és Vasek Pospisil csapott össze. Gyors borításon ez akár egy szoros meccs is lehetett volna, de salakon a francia teniszező játszik jobban. Ennek megfelelően alakult ki a végeredmény is (7-5 6-3 6-3). Kanadának nem sok esélye volt már a kerethirdetés után sem, mert sem Milos Raonic, sem a párosban remeklő Daniel Nestor nem utazott el. Szombaton így Tsonga és Gasquet mindent eldönthet.

Németország – Csehország 1:1

Ez egy igazi rangadó. Szomszédos országok, azonos játékerő. Ráadásul az első két szingli meccs is ötszettes volt. Az elsőn Kohlschreiber és Rosol küzdött meg egymással. A hannoveri publikum boldogan konstatálhatta a végeredményt (3-6 6-3 6-4 2-6 6-3), ám Berdych-nek a második meccsen sikerült egyenlítenie Alex Zverev ellen (7-6(6) 1-6 4-6 7-6(5) 6-4). A párosra sem lehet igazi esélyest kikiáltani. A németeket Dustin Brown és Philipp Petzschner, a cseheket Radek Stephanek és Jiri Vesely képviseli.

Ausztrália – USA 1:2

Az időzóna-eltérések miatt itt már három meccsen vagyunk túl. Mint ismeretes, Lleyton Hewitt visszavonulása után átvette az ausztrál Davis Kupa válogatott irányítását. Nick Krgios azonban nem tudta vállalni a szereplést, így Hewitt igen hamar visszatért a pályára, de csak a párosban. John Peers oldalán azonban kikaptak a Bryan-fivérektől (3-6 3-6 6-4 6-4 3-6). A pénteket egyenlő állással zárták a felek. Isner Groth-ot (7-6(2) 6-2 6-2), Tomic Sock-ot győzte le (7-6(2) 6-3 3-6 6-4). Presztízs és erőviszonyok szempontjából az Isner – Tomic mérkőzés nagy volumenűnek számít, hiszen mindkét csapat szempontjából kiemelt fontosságú lesz.

Belgium – Horvátország 1:1

A tavalyi döntős is komoly párharc előtt áll. Pénteken gyakorlatilag érvényesült a papírforma. Cilic és Goffin is esélyes volt a maga meccsén, bár utóbbi összecsapáson Borna Coric nem adta olcsón a bőrét (6-3 6-2 2-6 3-6 6-3). Szombaton a horvátok az esélyesek, Ivan Dodig jelenlétében.
A kiemelt kép forrása: colombogazette.com

A hozzászólások le vannak zárva.