Davis Kupa 2016: Nagyot küzdöttek a Nagyok az utolsó napon

Továbbment a a címvédő, de a tavalyi döntős kiesett a 16 között.

Nagy-Britannia – Japán 3:1

A döntetlennel záruló pénteket követően a párost a Murray-fivérek magabiztosan nyerték. Az Andy Murray – Nishikori összecsapás így “pont kapóra jött”, két világsztár állt egymással szemben egy sorsdöntő mérkőzésen. Mind a ketten szeretik a hosszú labdameneteket, ez alkalommal sem hazudtolták meg önmagukat és játszottak egy 4 óra 58 perces (!) mérkőzést. Az első két szett után nem gondolták volna sokan a Birminghami nézők közül, hogy még hármat fognak látni. 83 percnyi játék elteltével a világranglista 2. helyezettje 2-0-ra vezetett. Nishikori azonban stabil adogatásainak köszönhetően szépített. A negyedik játszmában aztán egymás után kétszer hozta úgy a szerváját, hogy breaklabdát kellett hárítania. Ebből meríthetett erőt, merthogy 1/2 után zsinórban 4 játékot nyert, ez pedig az egyenlítéshez is elegendő volt. A döntőszett elején gyengék voltak az adogatók, az első 6 game-ből egyszer nyert csak az, aki nyitotta a labdamenetet. Ez az illető Andy Murray volt. Előnyét meg tudta tartani, bár 4 meccslabdára volt szüksége a befejezéshez. (végeredmény: 7-5 7-6(6) 3-6 4-6 6-3)

Tét hiányában az 5. meccset “közös megegyezés alapján” nem játszották le.

Szerbia – Kazahsztán 3:2

Novak Djokovic és Nenad Zimonjic duója elveszítette a párost Golubev és Nedovyesov ellen. A kazahok így egy meccsre voltak attól, hogy több ezer elszánt szerb szurkoló előtt nyerjék meg a párharcot. Nem akármilyen feladat hárult tehát a világelsőre. Mondjuk, ha valakinek, akkor neki egyáltalán nem kell elmagyarázni, hogyan kell menedzselni a nagy tétre menő szituációkat. Mikhail Kukushkin ellen is volt dolga rendesen. Pár perccel játszott többet, mint Murray. Az első két szettet “elosztották egymás között”, egy-egy rövidítés után. Kukushkin került előnybe, s ezután egyenlített “Nole”. A szerb egyébként nem a legjobban adogatott. A második játszmában kétszer, a harmadikban háromszor veszítette el a szerváját. Kazahsztán egy szettre volt a győzelemtől. Djokovic erényeit ezután szinte sablonszerűen érvényesítette, a következő két játszmát már elszenvedett break nélkül nyerte meg, tehát a meccset is (6-7(6) 7-6(3) 4-6 6-3 6-2).

Viktor Troicki aztán az eufória “hátszelében” gond nélkül diadalmaskodott Nedovyesov ellen (6-2 6-3 6-4). Júliusban a britek fogadják a 2010-es győztest. Érdekes párharc lehet, különösen, ha Djokovic és Murray egyaránt ott lesz a keretben, de ez a jövő zenéje.

Olaszország – Svájc 5:0

Itt már szombaton győztest lehetett hirdetni. Federer és Wawrinka nélkül nem sok esélye volt Svájcnak. A párharc érdemi részében Andreas Seppi, Paolo Lorenzi és Simone Bolleli jutott szerephez.

Lengyelország – Argentína 2:3

A latin-amerikai ország volt az esélyes, ehhez méltóan abszolválták a pénteki napot. Szombatra nem volt más dolga a lengyeleknek, mint szépíteni. Kötelező és megvalósítható volt a győzelem egy Kubot-Matkowski duóval. Mint kiderült, ez csak a végső döntést halasztotta el, amit Leonardo Mayer vitt véghez Michal Prysiezny ellen, négy szettben. A 4 közé jutást Olaszországban kell majd kivívniuk nyáron.

Franciaország – Kanada 5:0

Guadeloupe szigetén sem volt sok izgalom. Az olasz-svájci meccshez hasonlóan itt is a páros után eldőlt minden. Gasquet és Tsonga biztosította be Yannick Noah csapatának győzelmét.

Németország – Csehország 2:3

A pénteki 1:1 után szorosnak tűnő páros várt a szomszédos országokra. A Berdych-Stephanek duó végül három szettben (7-6(7) 7-5 6-4) nyert Petzschner és Kohlschreiber ellen. A cseheknek állt a zászló ezután, mert Berdych volt az esélyes Kohlschreiberrel szemben. Meglepetésre azonban Berdych 0-2-es hátrányba került, majd fel is adta a meccset combhajlító-sérülés miatt. A Sascha Zverev – Lukas Rosol meccs döntött mindenről, de presztízséhez képest nagyon sima találkozó volt. Az ifjú német, mindössze 6 játékot tudott nyerni 3 játszma alatt.

A következő fordulóban Franciaország – Csehország párharc lesz.

Ausztrália – USA 1:3

Vasárnapra egy meccsre voltak az abszolút győzelemtől az amerikaiak. Isner-en volt a sor, ellenfele pedig Bernard Tomic volt. Előbbi nyerte meg a találkozót négy szettben (6-4 6-4 5-7 7-6(4)), úgy, hogy Isner a mérkőzésen megütötte az ATP World Tour leggyorsabb szerváját, 253 km/h-val. Ivo Karlovic “bombáját” előzte meg, ami 251 km/h-s volt.

Belgium – Horvátország 2:3

A tavalyi döntős az egész hétvégén hátrányban volt. Goffin vasárnap még ugyan megnyert egy létfontosságú meccset Marin Cilic ellen (6-4 6-4 3-6 7-5), de Cimmel Koppejans már nem tudott csodát tenni Borna Coric-al szemben.

A horvátok következő ellenfele az USA lesz majd nyáron.

A kiemelt kép forrása: www.straitstimes.com

A hozzászólások le vannak zárva.