ATP, Monte Carlo: Rafa Nadal visszatért?

A Salakkirály Andy Murrayt (2.) győzte le a döntőbe jutásért. Ma Gael Monfils (13.) ellen szerezheti vissza monacói trónját.

Novak Djokovic (1.) és Roger Federer (3.) kiesésével az alsó ág messze erősebbé vált a felsővel szemben, így Nadal (5.) Murray 23. összecsapását betudhattuk akár egy előrehozott döntőnek is. A mallorcai idén, a világelső elleni Indian Wells-i elődöntőben már mutatott olyat, amit már régen vártak tőle rajongói, de meg lehet kockázhatni, a teljes teniszközönség is. Akkor másfél szettig tartott a lendület. Most viszont szinte egy teljes meccsen keresztül óriási színvonalú játékot produkált. Látszólag visszatért az “alapokhoz”, pazar volt a lábmunkája, mindent visszaadott, ám a közelmúltban beiktatott agresszív stílus jegyei is megmutatkoztak, főleg a kontraütéseknél. Pedig nem kezdődött jól a meccs. Skót ellenfele az első szettben kontrollálta a játékot, nagyon jól variálta ütéseit, amire Nadalnak nem voltak megfelelő válaszai. Dupla-breakkel előnybe is került Murray.

Nadal egyszerűen felőrölte Murrayt küzdőszellemével forrás: www.dailymail.co.uk

Nadal egyszerűen felőrölte Murrayt küzdőszellemével
forrás: www.dailymail.co.uk

A második szettben érte el zenitjét a mérkőzés. Nadal szépen, lassan felvette Murray ritmusát és látványos labdamenetekkel kápráztatták el a közönséget. Egymást kényszerítették a jobb játékra a felek: Nadal egyre hatékonyabban védekezett, így Murraynek növelnie kellett a tempót. Ebből alakult ki egy “öngerjesztő folyamat”, melynek eredménye volt a színvonalas pontok sora. Korai break-váltást követően tudott felülkerekedni a mallorcai skót ellenfelén. 3/3-nál nyert fogadójátékot, de előnyét nem tudta könnyedén megerősíteni. Aztán majdnem meglett a játszma egy breakkel, de óriási küzdelemben Murray szettben maradt. Ez nem okozott gondot Nadalnak, love-game-mel érte el az egyenlítést. A döntőszettre Murraynek nem sok ereje maradt. Ezoterikus kifejezéssel, a spanyolnak olyan aurája volt, amivel az ellenfelét “kikészítette”. Mindössze két játékot veszített és ő jutott be a döntőbe.

Gael Monfils ellen válhat 9-szeres (!) bajnokká. “La Monf” honfitársát, a Federert kiejtő J-W. Tsongát (8.) győzte le nagyon simán. A finalisták egymás elleni mérlege 11-2 Nadal javára. A tegnap látottak, a mérleg és Monfils döntőbeli hatékonysága (23-ból csak 5-öt nyert) is egyaránt a spanyol sikerét prognosztizálja. A teljesítményét elnézve pedig joggal állíthatjuk, Novak Djokovicnak megvan a kihívója.

Eredmények:

R. Nadal (5.) – A. Murray (2.) 2/6 6/4 6/2

G. Monfils (13.) – J-W. Tsonga (8.) 6/1 6/3

A kiemelt kép forrása: rafaelnadalfans.com

A hozzászólások le vannak zárva.