Ők hárman…

Novak Djokovic, Rafael Nadal és Andy Murray a 2016-os Roland Garros fő esélyesei. Vajon “meddig ér a takarójuk” és mi az, ami még éppen hiányzik az esetleges sikerhez?

Nem csak az a tény alapozza meg favoriti státuszukat, hogy a salakszezon Masters-tornáit elosztották testvériesen egymás között, hanem az is, hogy ténylegesen is kiemelkedtek a mezőnyből. Nézzük meg alanyainkat egyenként!

Nadal (4.)

forrás: www.thenational.ae

forrás: www.thenational.ae

Ha a Salakkirály felkészülési időszakát egy grafikonon kellene ábrázolni minőség szempontjából, egy kissé lefelé mutató görbét kapnánk. Régi önmagát idézve őrületes lábmunkájának is köszönhetően visszaült Monte Carlo trónjára, ahol Murray-t is legyőzte, majd meglovagolva az önbizalom visszanyeréséből fakadó lendületet, a barcelonai 500-ast szettveszteség nélkül abszolválta. A felkészülés ezen szakaszán sokan már tényleg a múlt évtized végén domináló Nadal visszatéréséről beszéltek, de a Madrid Open megmutatta, hogy “az az állapot még odébb van”. Murray visszavágott neki az elődöntőben, majd Rómában Djokovic győzte le a negyeddöntőben. Mindkét vereség kulcsai az elszalasztott lehetőségek és a szoros szituációban való megingások voltak.

Ezek a problémák ugyan csak a két legkomolyabb vetélytársak ellen jelentkeztek, de pont velük szemben kell a legjobban játszania, hiszen várhatóan csak úgy nyerheti meg a Roland Garrost, hogy Murrayt és Djokovicot is le kellene győznie. (Bár, ezt a vetélkedést Radek Stephanek boríthatja – e sorok lejegyzésekor került 2-0-ás előnybe a cseh a skót ellen)

Djokovic (1.)

forrás: www.thestar.com

forrás: www.thestar.com

Úgy inthettünk búcsút a tavaszi kemény pályás szezonnak, hogy azt gondolhattuk, nem változott semmi: Djokovic ugyanolyan érintetlen 2016-ban, mint 2015-ben. Ezt szem előtt tartva monacói szereplése jéghideg zuhany volt, meg lehet kockáztatni, mindenki számára. Az 50-en kívüli Jiri Vesely-től kapott ki az első meccsen, nagyon rosszul játszva. Madridban már visszaállított mindent a számára megfelelő kerékvágásba, ha nem is a legjobb játékával, de megnyerte a tornát. Rómában nem egy “necces szituációba” keveredett. Első meccsén a francia Stephane Robert okozott neki kellemetlen perceket, majd Thomaz Bellucci-tól “kapott biciklit” (0/6-os első szett). Ehhez képest ezután kitűnő mentális adottságainak köszönhetően verte meg Nadalt. Bejutott a döntőbe is, de a 4 között Kei Nishikori is megizzasztotta, plusz, nagyon rég nem látott hatástalansággal játszotta meg a fogadóelőnyöket (2/14 !). A meggyőző Murray ellen másnap nem is volt már sok esélye.

Főleg az Örök Városban mutatkozott meg, hogy kissé kopott a formája, de ha fizikailag nem a legjobb, a feje még mindig viszi előre. Ebben bízhat Párizsban is, de a hőn áhított Karrier-Grand Slam-hez így is elengedhetetlen a javulás.

Murray (2.)

forrás: www.telegraph.co.uk

forrás: www.telegraph.co.uk

Hármójuk közül ő volt a legkiegyensúlyozottabb. Sőt, tornáról tornára javult (Monte Carlo: elődöntő, Madrid: döntő, Róma: győzelem). Tavalyi látványos salakos fejlődésére tudott még spékelni idén is. Még kezdeményezőbb, s ami a fontosabb, ez a pozitív mentalitásából fakad. Alig láthattuk nála a tőle megszokott “hisztiket”, ha volt is valami elégedetlenség, azt inkább építő kritikának lehetett beszámítani. Le tudta győzni Nadalt és Djokovicot egyaránt, ami a Garros előtt komoly fegyvertény. Vele kapcsolatban tényleg csak annyit lehet mondani, hogy ezt a tendenciát kell tartania, vagy inkább növelnie, s elkerülni az olyan szituációkat, mint amiben ezen sorok készülésekor van Stephanek ellen, az első fordulóban (akkori állás: 3/6 3/6 6/0 3/1 – Murray adogat).

Mert amúgy ő is képes lehet idén megnyerni a Roland Garrost!

A kiemelt kép forrása: newsworldindia.in

A hozzászólások le vannak zárva.