RG16, férfiak: Játék szakította meg az esőt

A hét elei eső miatt gyakorlatilag kétnapos csúszás történt, de a szerdai körülmények már alkalmasak voltak a folytatásra.

A legnagyobb problémát az okozta, hogy az alsó, illetve felső ágak tagjai kétnaponta játszottak, s játszanak is alapvetően a Grand Slam-tornákon. Vasárnap, amikor még minden rendben volt, kialakult az alsó ágon a két negyeddöntő, s hétfőn kerülhetett volna sor a felső ág mezőnyének további megfelezésére, csak megérkezett a rossz idő a hétre. Hétfőn, ahogy van, törölték a játéknapot. Keddre így az volt a terv, hogy amíg az alsó ágon a negyed-, a felső ágon a nyolcaddöntőket bonyolították volna le. Utóbbiakba bele is kezdtek, de a kora délutáni kényszerszünet után már senki se tért vissza a pályákra. Maximum egy-másfél szettel „juthattunk előrébb”. Így érkeztünk el a szerdai naphoz.

Felső ág: Nyolcaddöntők

Berdych pazarul játszott Ferrer ellen. Ugyanilyen bátor lesz vajon Djokovic ellen is? forrás: www.dailymail.co.uk

Berdych pazarul játszott Ferrer ellen. Ugyanilyen bátor lesz vajon Djokovic ellen is?
forrás: www.dailymail.co.uk

Novak Djokovic (1.) és Roberto Bautista-Agut (14.) a Philippe Chatrier-n küzdött meg egymással és az időjárással. Az esővel tarkított etapon sikerült a spanyolnak elvinnie az első szettet, miután egymásnak adogatták át a breakeket. A másodikban már Djokovic volt a kezdeményezőbb, 3/2-nél elvette Bautista szerváját, de ezután megint csak a fogadók nyertek játékot, a szerb viszont így is egyenlített. A harmadik játszmában már a világelső irányított, 4/1-nél azonban újra félbeszakadt a meccs, utólag kiderült, a keddi nap hátralevő részére. Szerdán aztán „Nole” 2-1-re módosította az állást, ami a szetteket illeti. A mérkőzés befejezése nagyon nehéznek bizonyult, 2/4-es hátrányból kellett, s sikerült is megfordítania a játszmát. Jó kérdés, mennyi realitás van az eredményben és a látottakban. Djokovic nem játszott jól, sokat hibázott, ezt pedig a vontatott játékmenet számlájára is írhatnánk. Igen ám, de Bautistának is ugyanazok voltak a körülmények, és sikerült jól megdolgoztatnia a világelsőt, csak fejben nem tudta megtörni. Djokovic a meccs után nem hazudtolta meg önmagát, a meccs utáni ünneplésbe bevonta az egyik labdaszedő srácot is. Tomas Berdych (7.) lesz a szerb ellenfele a 8 között, aki a 2013-as döntős David Ferrert (11.) búcsúztatta. A cseh nagyon jól játszott, 9 breaklabdából 9-et hárított, és 3 szettben nyert. Ezek bíztató előzmények is lehetnek, de mint, tudjuk, Berdych a nálánál jobbak ellen már más dimenzió. Djokovic ellen is három éve képtelen nyerni és egy éve képtelen játszmát nyerni. Minden azon múlhat, hogy a világelső, melyik arcát mutatja majd.

A felső ág másik negyedében Dominic Thiem (13.) és David Goffin (12.) élt a Nadal és Tsonga visszalépése miatt kínálkozó lehetőséggel, mind a ketten bejutottak életük első Grand Slam-negyeddöntőjébe és valamelyikük bejut majd életük első Slam-elődöntőjébe. Egymás ellen fognak játszani ugyanis. Thiem Marcel Granollerst, Goffin Ernests Gulbist győzte le négy játszmában.

Eredmények:

N. Djokovic (1.)R. Bautista-Agut (14.)3/6 6/4 6/1 7/5
T. Berdych (7.)D. Ferrer (11.)6/3 7/5 6/3
D. Thiem (13.)M. Granollers6/2 6/7(2) 6/1 6/4
D. Goffin (12.)E. Gulbis4/6 6/2 6/2 6/3

Alsó ág: Negyeddöntők

Az alsó ágon kialakult az álom-elődöntő forrás: www.vavel.com

Az alsó ágon kialakult az álom-elődöntő
forrás: www.vavel.com

Wawrinka (3.) és Murray (2.) „csak” egy napot csúsztak, ők csak keddre voltak kiírva. A bepótolt nyolcaddöntők után rajtuk volt a sor. Murray Richard Gasquet (9.) ellen mérkőzött meg a 4 közé jutásért. A francia teniszező kisebb meglepetésre Kei Nishikorit (5.) ejtette még ki vasárnap. Nagyon érdekes találkozó volt. A skót úgy kerülhetett volna 0-2-es szetthátrányba, hogy az első két szett mindegyikét úgy veszíthette volna el, hogy mind a kettőben 5/2-es előnye volt. Ily módon végül csak az elsőt bukta el, a másodikban pedig megakadályozta a vesszőfutást és rövidítésben egyenlített (le kell szögezni azért, hogy ott 1-3-mal kezdett). Gasquet beleadott apait-anyait a mérkőzésbe, ennek szűk két játszmáig volt is eredménye, de utána elkészült az erejével. Murray igyekezte sokat mozgatni és futtatni a franciát (sokszor ejtett). Az utolsó két játszmában csak két játékot veszített. Zsinórban harmadjára jutott be a 4 közé Párizsban. Stan Wawrinka könnyedebb győzelmet aratott az idei meglepetés-szereplő Albert Ramos ellen, aki vasárnap Milos Raonicot (8.) győzte le három szettben. A címvédő ellen már nem volt sok sansz a bravúrra, az első két szettben mindössze három játékot nyert a spanyol, de a harmadikban azért csak megmutatta, hogy erre a szép eredményre rászolgált. Rövidítésre mentette a szettet, s ott is csak 9-7-re kapott ki. Wawrinka egy visszafogott felkészülést követően jutott ilyen messzire, címvédőként ez főleg becsülendő. Murray ellen sem lesz esélytelen, főleg, ha a skót továbbra is rapszodikusan teljesít.

Eredmények:

S. Wawrinka (3.)A. Ramos6/2 6/1 7/6(7)
A. Murray (2.)R. Gasquet (9.)5/7 7/6(3) 6/0 6/2

Csütörtökön a felső ág is túl lesz a negyeddöntőkön. Djokovic és Berdych megy a Chatrier-re Goffin és Thiem pedig a Lenglen-ra. Mindkét meccs leghamarabb 13 óra után kezdődik

A kiemelt kép forrása: ftw.usatoday.com

A hozzászólások le vannak zárva.