RG 16: A párizsi elsők és a Carrier Slam története

Tegnap véget ért a 2016-os Roland Garros. A következő sorokban nézzük mi történt a párosok küzdelmében.

Férfi páros

A férfi párosok küzdelme egy olyan párosról szólt, akik néhány forduló leforgása alatt a világ elit párosait szép sorjában mattolták, legyőzték. Feliciano Lopez és Marc Lopeztől a torna előtt, mint 15. kiemeltek senki nem várta volna el, hogy nagy eredményt érjen el. Ez a bravúr sorozat a nyolcaddöntőtől vette kezdetét.

Feliciano és Marc Lopez lenyűgöző teljesítményt nyújtott Párizsban Kép forrása: sportinglife.com

Feliciano és Marc Lopez lenyűgöző teljesítményt nyújtott Párizsban
Kép forrása: sportinglife.com

Az első sokk, főleg amit a francia közönségre mértek, a két Lopez kiejtette a Pierre-Hugues Herbert/ Nicolas Mahut párost 7/6 6/1 arányban. A US Open bajnokok tehát búcsúztak, a következő áldozat a 2014-es Roland Garros győztes duó volt a listán. Julien Benneteau és Edouard Roger-Vasselin döntő játszmában szenvedett vereséget a spanyoloktól. A Grand Slam bajnokok névsora az elődöntőben a címvédő Ivan Dodig/Marcelo Melo kiejtésével folytatódott, hatalmas csata, 6/2 3/6 7/5-ös győzelemmel Feliciano és Marc Lopez közös pályafutásuk első Grand Slam sikerére készülhetett.

A döntő pedig ha már nagy nevek legyőzéséről szóló történetnek kellett lennie Lopezék részéről, stílusosan a Bryan fivérek ellen értek fel a csúcsra. Két játékos akik játékstílusukkal tökéletesen kiegészítik egymást. Feliciano Lopez dinamikus szerva-röpte játéka párosult Marc Lopez hátulról stabil és okos, néha pedig a hálóhoz fellépve zseniális játékával. A döntőben a spanyol kettős döntő szett 6/3-al ünnepelhetett Grand Slam győzelmet Párizsban.

Női páros

A női páros valószínűleg egy olyan emlék marad a franciák számára amit egy életre nem felejtenek el, két hazai játékos egy gyönyörű napot varázsolt 2016. június. 5-én.

Na de ne szaladjunk ennyire előre, lássuk a főbb eseményeket a nyolcaddöntőtől kezdve. Magyar szempontból sem volt ez a legjobb fázisa a tornának, hiszen Babos Tímea és Yaroslava Shvedova a Gasparyan/Kuznetsova orosz duótól vereséget szenvedett. A negyedik kiemelt páros búcsúja mellett rendesen jöttek a meglepetések. A torna legnagyobb favoritjának számító Martina Hingis/Sania Mirza, valamint a Williams nővérek is meglepő két játszmás vereséget szenvedett.

A negyeddöntőben a cseh Hlavackova/Hradecka duó csomagolhatott, ráadásul Makarova és Vesnina a Yung-Jan Chan/ Hao-ChingChan kettőst ejtette ki. Az alsó ágon Gasparyan és Kuznetsova mérkőzött meg a Garcia/Mladenovic párossal a döntőbe jutásért.

Idén is ünnepelhetett a hazai közönség Kép forrása: foxsportasia.com

Idén is ünnepelhetett a hazai közönség
Kép forrása: foxsportasia.com

Az elődöntő már nem tartogatott újabb bravúrt. Makarova és Vesnina két szettben győzte le az így is fantasztikus Grand Slam tornát futó Krejcikova/Siniakova kettőst, a hazai Garcia/Mladenovic duóért pedig több ezer francia szoríthatott a fináléban.

A döntő egy hatalmas küzdelmet hozott, ami nyugodtan kijelenthető, hogy a szív diadala volt. Caroline Garcia és Kristina Mladenovic a végletekig belehergelte magát a döntőbe, majd Garcia adogatásának megnyeresével a döntő szettben Roland Garros bajnok lett a hazai páros. Ezzel ráadásul egy 45 éves “átok” szakadt meg, francia kettős női páros versenyt utoljára 1971-ben nyert Gail Chanfreau és Francoise Durr által.

Vegyes páros

A Roland Garros vegyes páros küzdelmeit az a páros nyerte meg, akire előzetes még kiemelés hiányában is számítani lehetett.

Az első kiemelt hiába Hao-Ching Chan és Jamie Murray volt, ők már a negyeddöntőben búcsúztak az idei párizsi Grand Slam tornától, alattuk eggyel Hingis és Paes, két Grand Slam győztes párosjátékost búcsúztatott Vesnina és Soares személyében. A másik elődöntőben Mladenovic/Herbert-Mirza/Dodig összecsapást rendeztek.

Carrier Slam két legendás páros játékostól Kép forrása: indianexpress.com

Carrier Slam két legendás páros játékostól
Kép forrása: indianexpress.com

A felső ágon a Hingis/Paes duó küzdelmes harcba bonyolódott, azonban végül döntő szett Champions Tiebreakban állták a sarat Roger-Vasselin és Hlavackova ellen. a másik elődöntő szívszorító lehetett a francia publikumnak, hiszen a Mladenovic/Herbert kettős csupán döntő szett 12-10-es vereséget szenvedett Mirzával és Dodiggal szemben.

A Roland Garros vegyes páros fináléja sem volt egy izgalommentes összecsapás. Dodig és Mirza 6/4 3/3-ig kis lépésekben haladt a győzelem felé, azonban Hingis és Paes előbb kiegyenlített, majd a 10-es Tiebreakban szinte végig vezetve 10-8 arányban megnyerték a 2016-os párizsi tornát. Ezzel egyébként a Hingis/Paes duó vegyes párosban érte el a Carrier Slamet, ötödik együttes sikerükkel.

Kiemelt kép forrása: indianexpress.com

A hozzászólások le vannak zárva.